Uitgelichte afbeelding

Het geheim van Okinawa: Het eiland met de hoogste levensverwachting

Misschien heb je wel eens gehoord van Het geheim van Okinawa? Een Japans eiland in de Oost-Chinese zee. Het eiland wordt gekenmerkt door witte stranden en een azuurblauwe zee. Okinawa, ofwel het bounty eiland van Japan, behoort tot Ć©Ć©n van de “Blue Zones”. De inwoners van Okinawa leven aanzienlijk langer dan mensen uit andere delen van de wereld. Hoe kan dit? Wat is het geheim van Okinawa? Ik kan je verklappen dat dit niet alleen te maken heeft met de dromerige, zonnige omgeving.

Blue Zones: Vijf plekken op de wereld waar mensen het gezondst en gelukkigst zijn

In 2004 is er door onder andere Dan Buettner en National Geographic onderzoek gedaan om te achterhalen op welke plekken in de wereld mensen significant langer leefden. Deze plekken worden ook wel de Blue Zones genoemd. Benieuwd welke plekken deze top vijf behaald hebben?

 • Het Italiaanse eiland SardiniĆ«
 • Loma Linda in CaliforniĆ«
 • Nicoya Peninsula – Costa Rica
 • Ikaria – Griekenland
 • Okinawa- Japan

Als je bovenstaande plaatsen even snel googelt, kom je er allereerst achter dat alle vijf de bestemmingen karakteriseert worden door fijne temperaturen en een tropische omgeving. Elke plaats vormt een afgebakend gebied waar een specifieke levensstijl wordt gehanteerd die ertoe bijdraagt dat de inwoners langer en gelukkiger leven. De mensen die er wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar oud en bereiken deze leeftijd zonder nare ziektes of mankementen. Kanker, hart- en vaatziektes en dementie komen opvallen minder voor in deze gebieden. Medicijnen worden veel minder gebruikt en artsen spelen ook een veel minder prominente rol.

Het geheim van Okinawa

Het geheim van Okinawa en de andere Blue Zones

Over het algemeen hebben de vijf gebieden een aantal gemeenschappelijke kenmerken. De levensstijlen die worden gehanteerd hebben de volgende overeenkomsten:

 • Mensen bewegen op een zo natuurlijk mogelijke manier: Sportscholen zijn hierbij zeker overbodig. De inwoners van de Blue Zones leven in gebieden die hen stimuleren om te bewegen zonder hierover na te hoeven denken. Denk hierbij aan het klimmen in bomen om vers, gezond fruit te kunnen eten.
 • Mensen zijn zich bewust van hun doel op een dag. Mensen weten welke taken zij moeten volbrengen en hoe de dag eruit zal zien.
 • De inwoners hebben relatief weinig stress.
 • Ze drinken regelmatig een wijntje drinken tijdens het eten of tijdens een sociaal moment met vrienden of familie.
 • Ze omringen zich door gelijkgestemden: Mensen die ongezond en negatief in het leven staan hebben ook diezelfde uitwerking op jou.
 • Familie staat op de eerste plaats.
 • Men zorgt voor een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.
 • Plantaardig voedsel: Het zelf verbouwen van voedsel en voornamelijk veel plantaardig voedsel. Zo worden er in Okinawa weinig dierlijke producten gegeten, maar bestaan maaltijden voornamelijk uit sojaproducten, zoete aardappelen en groene thee. De producten worden gebakken in koolzaadolie. Maaltijden bevatten met name veel groente, fruit en peulvruchten. Geen bewerkte voedingsmiddelen dus!
 • De mensen eten tot ze vol zitten: In Okinawa wordt dit ook wel Hara Hatchi Bu genoemd. Dit betekent: “Eet tot je acht van de tien delen vol zit”. Niet bang zijn! In Okinawa hongeren mensen zichzelf allesbehalve uit. De mensen eten gewoonweg bewust en eten tot ze vol zitten. “Je bord leegeten” wordt gezien als een Westerse uitspraak. In Okinawa eet je wat je nodig hebt. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Positieve effecten van de levensstijl in Okinawa

In onderstaand filmpje wordt in beelden uitgelegd wat ik hierboven heb opgesomd! Want soms zegt een foto meer dan duizend woorden en kan het kijken van een filmpje heel waardevol zijn.

URL video: https://www.youtube.com/watch?v=950WXfQzqZA

Onderzoekers vergeleken de levensstijl in Okinawa met de Amerikaanse levensstijl. Deze verschilt enorm. Niet alleen leven mensen in Okinawa over het algemeen op een bewuste en meer doelgerichte manier. De manier waarop tegen voeding en gezondheid wordt aangekeken verschilt ook. De levensstijl van de inwoners van Okinawa heeft meerdere positieve effecten. Zo hebben de mensen een sterker hart en stevigere botten. Daarnaast hebben ze minder vrije radicalen in het bloed. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten in weefsels en cellen. De radicalen veroorzaken oxidatieve stress en die stress kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel.

Het geheim van Okinawa

Niet alleen worden de mensen uit Okinawa, in vergelijking met Amerikanen, een stuk ouder (In Amerika worden vrouwen gemiddeld namelijk 81 en mannen 76 jaar oud). Naarmate ze ouder worden, hebben ze ook een stuk minder last van vervelende ziektes.

Andere positieve effecten hebben betrekking op hormonen. Zo ervaren vrouwen minder complicaties die samenhangen met de menopauze. Dit zou komen door fysieke inspanning, maar ook door de fyto-oestrogenen in soja producten. Deze oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen wanneer er een tekort is aan oestrogeen (tijdens de menopauze dus!).

Jouw eigen Ikigay

Het belangrijkste effect van de levensstijl van de mensen uit Okinawa is dat de mensen zich gelukkiger voelen dan mensen uit andere plekken van de wereld. Ze ervaren weinig stress, weten goed om te gaan met negatieve gebeurtenissen en zijn erg spiritueel. Ze hebben een positieve kijk op de wereld en leven met een “Ikigai”. Dit concept verwijst ernaar dat deze mensen leven met een bepaald persoonlijk doel. Waar ben je goed in? Wat motiveert jou om ‘s ochtends je bed uit te komen? Dit doel is een soort centraal punt waarbij vier aspecten uit het leven samenkomen, namelijk:

 1. Hetgeen waar je van houdt
 2. Hetgeen dat jij goed kunt
 3. Hetgeen wat de wereld nodig heeft
 4. Hetgeen waarvoor je betaald wordt

Natuurlijk valt niet te ontkennen dat de fijne temperatuur en prachtige omgeving zeker invloed heeft op de gemoedstoestand van de mensen uit Okinawa. Toch vormt dit absoluut niet de hoofdoorzaak. De combinatie van hun levensinstelling, sociale omgeving, plant-based dieet en Ikigai zorgt er voor dat deze mensen tevreden door het leven gaan. Door geld te verdienen met hetgeen waar je van houdt, je goed kunt en wat de wereld nodig heeft, hoef je nooit te stoppen met werken en is met pensioen gaan allesbehalve nodig. Mensen uit Ikigai stoppen dus ook nooit met werken!

Pure nieuwsgierigheid: Wat is jouw Ikigai denk je? En welke Blue Zone zou jij graag willen bezoeken?

Liefs,
Lieve

Winkelwagen
Scroll naar boven