Uitgelichte afbeelding

Het minimaliseren van je telefoongebruik doe je zo!

Scrollen, scrollen en nog eens oneindig scrollen. Tegenwoordig hebben we zoveel apps op onze telefoons, en kunnen we niet meer zonder onze telefoon. Even een QR-code scannen, online boodschappen bestellen, de foto van je beste vriendin like en de nieuwe vlog van je favoriete YouTuber bekijken. We kunnen niet meer bedenken dat we zonder die telefoon leven. Maar moeten we eigenlijk wel zoveel op onze telefoon zitten? Wat is jouw gemiddelde schermtijd? In deze blog geef ik je een aantal tips om je telefoongebruik te verminderen.

Schermtijd

Lange tijd was mijn schermtijd ruim vier uur per dag. Ik nam overal mijn telefoon naar mij, zelfs als ik even naar boven liep om wat te pakken. Het was voor mij een gewoonte om het apparaat overal mee heen te nemen. Totdat ik mij een tijdje geleden realiseerde dat ik er geen doel bij had. Het zorgde er alleen maar voor dat ik op de trap naar boven mijn telefoon opende en een aantal foto’s op Instagram likete, en boven aan kwam en niet meer wist wat mijn doel was. Ik was zo druk met mijn telefoon dat ik de omgeving om mij heen soms vergat. Zonde! Dus ik ging mij verdiepen in hoe ik mijn telefoongebruik kon minimaliseren. Hieronder geef ik je een aantal tips die voor mij werken.

Tip 1: Apps verwijderen

Kijk in je telefoon welke apps je allemaal hebt. Vaak heb je een aantal apps die je al een tijdje niet hebt gebruikt. Bedenk je of je die apps nog nodig hebt. Kijk kritisch naar je apps en vraag je bij elke app af of het een toevoeging voor je is.

Tip 2: Apps gericht op focussen

Een beetje tegenstrijdig met de vorige tip, maar er zijn ook apps die je kunnen helpen bij het verminderen van je telefoongebruik. Een voorbeeld hiervan is de app Forest waarbij je zelf kunt instellen hoeveel tijd je je mobiel niet wilt gebruiken en als je je daar aan houdt plant de app een boom voor je. Als je binnen die tijd toch je telefoon pakt, plant de app dus geen boom. Er zijn hier verschillende apps voor met diverse functies. Als je zoekt op ‘focus’ in de appstore/playstore kom je een heel eind!

Tip 3: Bepaal wie je wel en niet wilt volgen

Ik denk dat we allemaal wel veel mensen op social media volgen die we al in jaren niet gezien hebben. Vind jij het echt belangrijk om diegene zijn of haar leven te volgen? Ik kan mij voorstellen dat een vervolg stap kan zijn om die gene te ontvolgen, en alleen nog maar berichten te bekijken van mensen die daadwerkelijk dicht bij jou staan. Deze tip heb ik zelf niet uitgevoerd omdat ik een wat drastischere tip heb uitgevoerd, maar ik denk dat dit zeker effectief is!

Tip 4: Social media verwijderen

Die wat meer drastische tip is namelijk het volgende. Het is een actie die mij heel erg heeft geholpen om ook mentaal minder met mijn telefoon bezig te zijn. Ik heb namelijk een aantal social media apps verwijderd. Ongemerkt was ik bezig met de foto’s die ik op Instagram zag en kon ik op snapchat veel tijd doorbrengen door te kijken naar foto’s of video’s van anderen. Ik besefte mij dat dit niet aan mijn gewenste leven voldeed, en heb vrij drastisch beide apps verwijderd. Als ik nu iemand wil spreken, dan app of bel ik diegene. Dat zijn ten slotte de mensen die dichtbij mij staan en waarvan ik hun leven ook graag wil meekrijgen, in plaats van die oude basisschoolvriendin van groep 3 die ik al 10 jaar niet gesproken heb. Ik begrijp dat dit een vrij drastische actie is, dus kies voor jezelf of dit bij je past en of je hier klaar voor bent.

Tip 5: Frontpage veranderen

Welke apps heb jij op je homepage staan? Waarschijnlijk de apps die je het meeste gebruikt? Je kunt jezelf trainen door de apps op de homepage te veranderen. Door bijvoorbeeld Instagram van je homepage te verwijderen, zal je onbewust minder vaak op Instagram kijken. Door dus je homepage tactisch in te delen, kan het zijn dat je bepaalde apps minder gebruikt en daarmee je telefoongebruik vermindert.

Tip 6: Timers zetten

Een ander tip is om timers op apps te zetten. Je kunt bijvoorbeeld instellen om maximaal 30 minuten per dag op Whatsapp actief te zijn. Als je die 30 minuten overtreed krijg je een melding waardoor je bewust wordt van je gebruik. Dit is een goede actie om te ondernemen om je schermtijd te verminderen en jezelf bewust te maken van hoe snel die 30 minuten bijvoorbeeld voorbij gaan.

Tip 7: Groepsappen opruimen

Als laatste wil ik je meegeven dat het kan helpen om je Whatsapp op te ruimen. Hiermee bedoel ik om uit groepsappen te gaan waarin niet meer gepraat wordt, of gesprekken met mensen die je niet meer spreekt te verwijderen. Dit geeft een opgeruimd gevoel maar zorgt er ook voor dat je telefoon weer iets leger wordt.

Hopelijk heb ik je een beetje inspiratie kunnen geven om je telefoongebruik te verminderen. Ik wil nog even benoemen dat dit mijn eigen ervaring is en dat ik zeker geen expert op dit gebied ben. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw tips op het gebied van het minimaliseren van je telefoongebruik. Laat me dit vooral weten in de comments!

Winkelwagen
Scroll naar boven