Uitgelichte afbeelding

Ik ging 10 dagen, elke dag mediteren en dit is wat er gebeurde

Zoals je wellicht op mijn Instagam voorbij hebt zien komen ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met meditatie. Het begon als: ‘haha dat houd ik echt geen twee minuten vol, maar oke, let’s give it a try’ en eindigde in ‘ik mediteer elke avond, ben geen geitenwollen sok, ben er nog niet heel veel beter in geworden maar ik kijk er elke avond naar uit om even tien minuutjes voor mijzelf te pakken’. Tien dagen achter elkaar tien minuten mediteren, twee verschillende apps en de verschillende momenten op een dag uitgeprobeerd. Het was een geslaagd experiment. Hoe ik van ‘haha, kan ik toch niet’, naar ‘who, ik kan het nog steeds niet maar het is mega fijn’ ging, dat lees je in deze blog.

Hoe het allemaal begon

Het begon eigenlijk toen ik met Floor op schrijfvakantie was – over die vakantie kan je hier meer lezen. Ik was een stukje gaan hardlopen en Floor was in het huisje wat oefeningen aan het doen. Toen ik terug kwam zat Floor op een kussentje, in de eerste zonnestralen in kleermakers zit en op haar gezicht een rustige uitstraling. Ze had haar ogen dicht dus ik wilde haar niet laten schrikken. Ze hoorde me volgens mij al aankomen lopen dus ze opende eerst een oog, toen de ander. ‘Hey Maart, lekker gelopen?’ zei ze met een vrolijke gezicht. ‘Uh ja heerlijk, het was zo mooi’ antwoordde ik, ‘stoor ik?’. ‘Nee hoor, ik was toevallig net klaar!’.

Nieuwsgierig als ik was vroeg ik door. Ze vertelde over de app die ze heeft: mediation moments. ‘Het is een Guided Meditatie waarin iemand jouw begeleid door de meditatie heen’ vertelde ze. ‘Het is heerlijk!’ voegde ze er aan toe! ‘Download het maar, je kan een aantal sessies gratis uitproberen’. Floor weet ook altijd precies te zeggen wat ik wil horen, haha!

Ik moet toegeven dat het nog best even duurde voor ik daadwerkelijk de app opende en begon aan mijn eerste sessie, zeker zo’n vier weken. Maar in het kader van, beter laat dan nooit, besloot ik toch op een mooie zaterdagavond, 29 augustus 2020 om precies te zijn, de app te openen. Ik zette mijn wekker en die dag erna begon mijn eerste sessie.

Foto door: @metje.fotografie

Zo gezegd zo gedaan: Elke dag mediteren

Ik ben helemaal niet van het stilzitten, mijn gedachtes vliegen altijd als papieren vliegtuigjes van hot naar her in mijn hoofd en rust? No way dat ik dat heb. De eerste twintig seconde van de meditatie waren al voorbij, oeps! Nu had ik helemaal niet gehoord wat hij heeft verteld, zul je zien dat ik nu het belangrijkste heb gemist van de hele meditatie, kan ik weer opnieuw beginnen. Weer tien seconde waren voorbij. Oke Maart, nu moet ik me echt gaan focussen, zo komen we natuurlijk helemaal nergens. Weer vijf seconde.

“Als je kijkt naar wat je in het leven hebt, heb je altijd meer. Als je kijkt naar wat je niet hebt in het leven, zul je nooit genoeg hebben”. De zachte mannenstem die door mijn oortjes klonk sprak eigenlijk best wel wijze woorden. Zeven minuten. De meditatie die ik volgde duurde zeven minuten. Ik denk dat ik een goede drie minuten met gevecht was met mijn eigen gedachtes, dat ik twee minuten heb geluisterd en de woorden heb opgenomen van wat hij vertelde en dat ik twee minuten bezig was met focussen op een body scan en ademhaling. Prima score dacht ik zo!

Als ik iets doe, dan wil ik het ook meteen goed doen. Ik zette meteen een wekker voor de volgende dag, dit ga ik vanaf nu elke dag doen! Zoals je raad is het er niet elke dag van gekomen. Maar op een score van 12/14 ben ik wel ontzettend trots! Sommige sessies gaan beter dan andere, nog steeds stoei ik met de gedachtes die plots op poppen of to-do lijstjes die voorbij zweven in mijn gedachtes tijdens een sessie maar naderhand voel ik me altijd helemaal tot rust gekomen.

Wat levert Elke dag mediteren eigenlijk op?

Waar ik eerst echt opzoek was naar focus en concentratie ga ik nu met de intentie ‘ik neem deze tijd even voor mezelf’ zitten. Die focus is er soms wel en soms niet, maar die tien minuten zit ik elke dag uit. Iemand vertelde mij een paar dagen geleden: ‘mediteren brengt jou niet iets zoals sporten jou grotere spieren geeft, mediteren zorgt voor een stukje loslaten, acceptatie en bewustwording van het leven in het algemeen’. Ik vond het heel mooi hoe ze dat omschreef, soms moet je niet iets doen omdat het je iets oplevert of omdat er altijd een resultaat aangekoppeld zit. Soms moet je gewoon iets doen omdat het je op dat moment een gelukkig of fijn gevoel geeft.

Mijn meditatie journey is interessant, leerzaam en vooral heel rustgevend. Wat het mij heeft opgeleverd deze afgelopen weken zou ik niet echt kunnen beschrijven, ik weet eigenlijk niet eens of het mij wel echt iets heeft opgeleverd. Wel weet ik dat ik het heel fijn vind om dagelijks een momentje voor mezelf te pakken en te focussen op het bewustzijn en mijn eigen lichaam.

Aan de slag!

Er zijn verschillende apps die je kan gebruiken, ik heb ‘meditation moments’ en ‘headspace’ uitgeprobeerd. Allebei fijne apps, ik heb eigenlijk geen voorkeur voor een van de twee. En ik hoorde laatst van iemand dat er ook op spotify en youtube sessies te vinden zijn, dus genoeg mogelijkheden om het uit te proberen!

En voor de liefhebbers, donderdag aanstaande ga ik LIVE mediteren op instagram samen met Marijke. We gaan praten over mijn ervaringen en zij vertelt wat over het mediteren zelf en hoe dat precies werkt. Het zou super gezellig zijn als je mee kijkt/doet donderdag!

Ik ben benieuwd, mediteer jij wel eens?

Liefs,
Maartje

Winkelwagen
Scroll naar boven