Uitgelichte afbeelding
Foto: Unsplash

Ik heb nog nooit spijt gehad dat ik geen vlees meer eet

De keuze om geen vlees te eten kan verschillende redenen hebben. Er zijn er genoeg. Ik heb zelf verschillende fases in mijn ‘geen-vlees-eten-carriere’ gekend, elke keer had ik een ander – main – standpunt om geen vlees te eten. In deze blog wil ik jou meenemen in mijn verhaal. Door de jaren heen mijn mening en standpunten op een rijtje. Waarom deel ik dit nu pas? Omdat ik vandaag ben getriggerd door een filmpje (klik hier).

Toen ik een jaar of 14 was – instagram begon net op te komen, mijn carrière als foodblogger begon en ook mijn interesse voor voeding en mijn lichaam begon groter te worden – ben ik gestopt met het eten van vlees. Van de ene op de andere dag. ‘Mama, ik wil net als jij vegetariër worden, en dat is heel makkelijk want dan kan ik gewoon ‘s avonds met jouw mee eten en de rest van de dag eet ik gewoon pindakaas’. Ja, toen al fan ;-). Als 14-jarig meisje heb je best een lastige periode, ik zat best wel met mijn zelfbeeld in de knoop. En nee niet heel heftig, maar ik vond mezelf ook niet dun (zoals al die andere… dacht ik.) dus ik was gaan googlen en vond een artikel dat er uit onderzoek was gebleken dat vegetariërs over het algemeen dunner waren dan vlees-eters. Prima dacht ik, dan word ik toch vegetariër!

Zoals je al kon raden veranderde er vrij weinig aan mijn figuur, maar wel vond ik het tof en had ik een community (op instagram, want op 1 vriendinnetje na at iedereen gewoon vlees en vonden ze het maar raar). Ik leerde steeds meer over gezonde voeding, sporten en vlees. Want ik moest me elke keer verantwoorden waarom ik dat dan wel niet at. Het excuus (want je geeft natuurlijk niet toe dat je het niet meer eet omdat je met je lichaamsbeeld in de knoop zit) was het dierenleed. Het klopte ook, ik vond het ook heel zielig voor de dieren. Hoe meer ik dat vertelde tegen mensen, hoe meer ik er over opzocht en hoe meer ik hierachter ging staan. Mijn zelfbeeld verbeterde met de tijd, en mijn motivatie om geen dieren meer te eten was: ‘waarom moeten zij op de wereld worden gezet om voor ons al eten te dienen? Ik vond het ethisch onverantwoord – al wist ik toen nog niet wat deze woorden betekende ;-).

Langzaamaan ontstond er een trend om meer vegetarisch te eten, supermarkten gingen er mee promoten en de vleesvervangers schoten als paddenstoelen uit de grond. Mijn dierenleed argument werd als ‘geitenwollensokken’ bestempeld en ik moest opzoek gaan naar iets nieuws. Ik kreeg terug van mensen: als ik geen vlees zou eten, dan zou de reden het milieu zijn. Eerst snapt ik dat niet, hoe kan dat stukje vlees nou impact hebben? Autorijden, dat heeft impact. Maar als nieuwsgierige tiener ging ik op onderzoek uit en kwam inderdaad tot de conclusie dat vlees eten op alle aspecten slecht scoort als het gaat om milieu. Ik vond het nog steeds niet eerlijk tegenover de dieren, maar buiten dat had ik er nu een tweede argument bij: vlees eten is niet milieu-vriendelijk. Het voedden van de dieren kost veel landbouwgrond (en dus water, ruimte en ontbossing), het transporteren zorgt voor veel CO2 uitstoot, de dieren zelf (met name koeien) stoten ook nog eens veel broeikasgassen uit en als het dan eenmaal in de supermarkt of het restaurant ligt wordt er ook nog eens een groot deel weggegooid. Al die vervuiling voor niks?!

Foto: unsplash

Tot voor kort was mijn argument dus een mengelmoesje van bovenstaand. Tot ik vandaag dus een filmpje zag, een filmpje over het coronavirus. En ja, je wordt er mee dood gegooid op het moment. Ook al is het voor de gezonde mens niet levensbedreigend, het is een groot probleem omdat het zo ontzettend besmettelijk is. Maar je leest dus alleen maar over de besmettingen, landen en plekken die je moet vermeiden. Maar wat is de oorzaak? Waar komt dat virus vandaan en waarom is er nog geen medicijn voor op de markt? Je zal misschien denken, wat heeft dit met deze blog en het wel of niet eten van vlees te maken? Het lange antwoord: bekijk dit filmpje, echt een aanrader, vooral het einde! Zorg wel dat je dit niet tijdens het eten kijkt, er komen wat beelden van slachthuizen en vlees in voor. Het korte antwoord zal ik hieronder even toelichten.

Om een bacterie te bestrijden is er iets bedacht: antibiotica. En dat is het probleem, de mensheid wordt langzaam immuun voor antibiotica. Wat betekend dit? ‘one of the biggest threats for humanity’. Je wordt immuun voor antibiotica als je er te veel van binnen krijgt en dit heeft als gevolg dat je van de kleinste griepjes, een tandarts bezoek of een operatie kan overleden omdat er geen medicijn meer werkt*. Hoe krijg je antibiotica binnen? Als je ziek bent om je beter te maken. Maar ook door het eten van vlees. Dieren worden ingespoten met antibiotica om ze zo lang mogelijk in leven te houden zodat ze vet gemest kunnen worden en het meeste vlees opleveren. Lang verhaal kort: vlees eten is ongezond. Dat concludeerde ik al toen ik 14 was en is nu wéér bevestigd.

Toen was de cirkel rond. Ik heb nog nooit spijt gehad dat ik geen vlees meer eet. Eet jij nog vlees?

Liefs,

Maartje

Winkelwagen
Scroll naar boven