Uitgelichte afbeelding

Is een huisdier wel zo duurzaam?

Huisdieren. Ze zijn onderdeel van je gezin of je hebt er helemaal niets mee. Veel mensen hebben één of meerdere huisdieren. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? En kun je iets doen om de impact van je huisdier op het milieu te verminderen?

Hoe duurzaam is een huisdier?

Huisdieren hebben, net als mensen, een bepaalde CO2-uitstoot. Dit heeft alles te maken met waar het dier vandaan komt, het voer wat het krijgt en de andere producten die ze gebruiken zoals speeltjes en medicatie. Een Zwitsers onderzoeksteam vergeleek de CO2-uitstoot van huisdieren met de uitstoot van een flinke rit met een SUV. Zo is de CO2-uitstoot van een hond vergelijkbaar met een SUV rit van 3.600 kilometer en die van een kat 1.400 kilometer. Hier kun je meer lezen over het Zwitserse onderzoek.

Die impact is dus best wel fors. Ook kleinere huisdieren zoals konijnen en cavia’s zijn niet erg duurzaam. Al is dat voer al wel een stuk duurzamer dan dat van honden en katten omdat ze zaden en groenten eten. Zij zijn dus eigenlijk vegan 🙂

Het is het beste voor het milieu om geen huisdier te nemen maar dat betekent natuurlijk niet dat je de huisdieren die je al hebt dan maar moet ‘dumpen’.

Wat kun je dan het beste doen om de impact van je huisdier op het milieu te verminderen?

Dierenvoer

Het FEDIAF, The European Pet Food Association, heeft onderzoek gedaan naar de milieu-impact van dierenvoeding. Hier hebben ze gekeken naar waar de ingrediënten vandaan komen. Het komt er eigenlijk op neer dat er restproducten uit de bio-industrie gebruikt worden voor dierenvoer. Fijn dat er restproducten gebruikt worden maar de bio-industrie is van zichzelf natuurlijk ook niet bepaald duurzaam. Het dier wat jij misschien niet eet, moet alsnog lijden voor jouw hond of kat. Wat volgens het FEDIAF het meest duurzame dierenvoer is kun je lezen op hun website.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat brokjes de meest duurzame optie zijn voor honden en katten. Nat voer heeft een grotere milieu-impact dan droge brokjes. Dat is dus het beste als basisvoer. Wil je af en toe je huisdier verwennen? Kijk dan of je zelf een stukje biologisch vlees voor ze kunt klaarmaken. Op deze manier sla je een heleboel stappen van de productieketen over en dat is ook al een stuk duurzamer. Kippen, hamsters, cavia’s en konijnen kun je verwennen met restjes groente die je zelf niet opeet. Ook kun je kippen verwennen door ze hun eigen eieren te geven. Ze lusten zelfs een gebakken eitje!

Vegan zoals het baasje

Er zijn gelukkig heel veel ontwikkelingen in vegan-land. Zelfs als het over huisdierenvoer gaat! Voor honden is er al volledig veganistische voeding te vinden. Zij krijgen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben gewoon uit een plantaardig dieet. Voor katten lopen er op dit moment nog veel onderzoeken. Zij hebben namelijk dierlijke stoffen nodig in hun voeding. Maar er wordt op dit moment getest met namaak voedingsstoffen om te kijken of katten ook voldoende hebben aan synthetische varianten. Hoe tof zou dat zijn, dat er zelfs voor je kat geen dier hoeft te lijden! Meer hierover kun je lezen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Adopt don’t shop

Wat als je toch een huisdier wil? Als eigenaar van twee katten en als grote dierenliefhebber begrijp ik dat volledig. Vermijd echter de dierenwinkel en dierenfokker (!) en adopteer je huisdier. Dit is echt heel belangrijk. Dieren hebben bij fokkers geen goed leven en hebben vaak verschillende ziektes omdat ze te ver doorgefokt zijn. Waar kun je veilig huisdieren kopen? Ga naar het plaatselijke dierenasiel of dierenopvang en kijk welk dier bij jou past. Op deze manier help je een dier aan een veilig thuis en heb jij toch het gezelschap en plezier van een huisdier.

Wil je graag kippen? Kijk dan bij Stichting Redeenlegkip. Via deze organisatie kun je een legkip redden uit de bio-industrie en een fijn, tweede leven geven in jouw tuin. Tip: Influencer Anki van Zilverblauw deelt op haar Instagram en blog het reilen en zeilen van haar geredde legkippen.

Shop tweedehands

Nog één laatste tip. Niet alleen je huisdier kun je “tweedehands” shoppen. Ook huisdier benodigdheden kun je allemaal tweedehands kopen. Bijvoorbeeld in de kringloop, op Marktplaats of een lokale verkoopgroep. Kijk hierbij ook naar het materiaal waar de producten van zijn gemaakt. Natuurlijke materialen zijn beter afbreekbaar voor het milieu.

Meer achtergrondinformatie over de duurzaamheid van huisdieren kun je hier lezen.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Of heb je nog tips over dit onderwerp? Laat het ons weten in de reacties of via Instagram <3

Winkelwagen
Scroll naar boven