Uitgelichte afbeelding

Kaarsenresten over? Zo maak je er weer nieuwe kaarsen van! (DIY)

Eens in de zoveel tijd ben ik weer in een creatieve bui en probeer ik een leuke nieuwe DIY uit. Zo kleurde ik laatst mijn witte shirt roze met een avocado, maakte ik mijn eigen kerstslinger van sinaasappelen en zo maakte ik nu nieuwe kaarsen van oude kaarsenresten. Mocht je nu ook zin hebben om je creatieve energie even te uiten of zoek je een leuke activiteit voor een groepsuitje of kinderfeestje (niet te jong, kaarsvet is warm!), lees dan vooral verder en sla hem op voor later!

Het probleem waar ik tegen aan liep was dat ik best veel kaarsen had die niet helemaal opbrandde. Of druipkaarsen die allemaal kaarsvet achterlieten of van die grote kaarsen waarbij alleen het midden opbrandt. Onhandig en vooral: zonde! Ik kocht online kaarsen lonten (maar je kan ze vast ook vinden bij een knutselwinkel bij jou in de buurt!) en verzamelde alle kaarsenresten. TIP: vraag ook je buren of familie of ze toevallig nog kaarsenresten hebben. Dikke kans dat zij er vanaf willen en als je eenmaal bezig bent kan je maar beter lekker door pakken, toch!

Dit heb je nodig om van kaarsenresten weer kaarsen te maken

 • Kaarsenresten, het liefst zoveel mogelijk zodat je ze kunt sorteren op kleur
 • Lonten
 • glazenpotjes, kaarsen houders of een silicone bakvorm voor muffins
 • Een oude soeppan (van de kringloop!)
 • geduld

Aan de slag!

Bereidingswijze van de kaarsen

 1. Verzamelen zoveel mogelijk kaarsenresten
 2. Sorteer ze op kleur, hoe meer resten hoe meer kleuren. Ik ging voor 3: warme tinten, koele tinten en grijze tinten.
 3. Herhaal de volgende stappen per kleur
 4. Doe de kaarsenresten in de oude pan en zet deze op het vuur (of beter: je elektrische inductie kookplaat). Je kunt er ook voor kiezen om au-bain-marie te smelten als je geen oude pan hebt.
 5. Laat de kaarsenresten smelten en probeer meteen al de grote troep eruit te filteren (zoals stickers, resten van lonten en andere dingen die het kaarsvet onzuiver maken)
 6. Zodra het gesmolten is, giet je het in de vormpjes die je hebt verzameld
 7. Laat het 15-20 minuutjes afkoelen waardoor het al iets uitgehard is, zet dan de lonten erin. Mocht je nog extra stabiliteit nodig hebben, gebruik dan knijpers of stokjes om de lont op zijn plek te houden
 8. Nu is het een kwestie van geduld! Ik liet ze een nachtje op het aanrecht staan om ze volledig te laten uitharden.

Enjoy je mooie nieuwe zero-waste duurzame kaarsen ;-)!

Winkelwagen
Scroll naar boven