Uitgelichte afbeelding

150 jaar Keti Koti, zo kun je het vieren!

Ondanks dat het helaas nog steeds geen officiële feestdag is, zijn er genoeg mogelijkheden om Keti Koti (spreek uit als: kittie kottie) te vieren. Het betekent letterlijk: ‘verbroken ketenen’ en laat ons stilstaan bij het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. 2023 is een bijzonder jaar, want het een jubileumjaar. 150 jaar geleden werd na ruim 200 jaar de slavernij afgeschaft. Al 10 jaar eerder, op 8 augustus 1862 werd dit al ondertekend, maar daarin stond dat tot slaaf gemaakte nog tien jaar onder toezicht van de staat bleven.

Vandaag, 1 juli 2023 is het dus 150 jaar geleden, vieren we de afschaffing en staan we stil bij de strijd voor vrijheid en gelijkheid. In Nederland wordt dit op veel plekken gevierd en zijn er evenementen die in het teken staan van herdenking, viering en creatie.

Keti Koti Festival in Amsterdam

De officiële – en grootste – vieren ter ere van Keti Koti is het Festival in Amsterdam. Vanwege de verwachtte drukte wordt het event opgesplitst in meerdere delen. De nationale herdenking vindt plaats in het Oosterpark en het festival op het Museumplein. Er is een kleurrijke optocht in traditionele kleding, er is muziek, dans en entertainment. Ook kun je hier een ‘Unity for Suriname’-voetbalshirt kopen bij de kraam van Filling Pieces. De opbrengsten van dit shirt gaan naar de Ilonka Elmont Foundation, die sportevenementen voor kinderen met een beperking organiseert in Suriname.

Naast deze nationale viering, zijn er op verschillende plekken in Amsterdam én de rest van Nederland vieringen en herdenkingen. Ik zet ze even voor je op een rij, om te beginnen met de vieringen in Amsterdam:

  • In het Amsterdam Museum mag iedereen gratis naar binnen. Hier kun je leren over het koloniale verleden door een bezoek aan De Maasdamme Collectie of de collectiepresentatie Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad. Je kunt hier ook workshops volgen om een diorama te maken of ga naar het concert in de museumtuin.
  • Vier jij het liefst door te dansen? Dan moet je bij Marimba zijn. Hier kun je op Afrikaanse elektronische beats in het Westerpark dansen onder de zon en daarna onder de sterren! ‘Het is een eerbetoon aan Afrika, Suriname en het Caribisch gebied door middel van muziek, liefde en cultuur’, zo luidt de Instagrampost van Marimba.
Photo by Jessica Felicio on Unsplash

Keti Koti in andere delen van het land

  • Het centrum van Groningen veranderend in een gezellig festivalterrein. Het slavernij verleden wordt op verschillende plekken in de stad belicht en de impact die het nu nog steeds heeft wordt laten zien. Er zijn onder andere lezingen, workshops, poëzie en tentoonstellingen.
  • In Rotterdam kan je je laten inspireren door artiesten, muzikanten, verhaalvertellers en kunstenaars. Het evenement is opgezet door Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst in samenwerking met Keti Koti Connect en Kabraneti
  • In het Filmhuis Den Haag is in samenwerking met Pepr (het Nederlandse streamingsplatform voor films van zwarte makers en verhalen uit Afrikaanse diaspora) kan je verbinden, begrijpen en luisteren. Deze dag staat in het teken van aangrijpende films en inspirerende vertellers.
  • In Haarlem slaan Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum de handen ineen om een event op te zetten. Vol muziek, workshops, hapjes en culturele uitwisseling. Daarnaast laat Het Frans Hals Museum weten dat ze van 1 juli tot 3 september extra informatie toevoegen aan hun vaste collectiepresentatie, zodat je ook na Keti Koti je kan blijven verdiepen in de machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem en de rol van de slavernij.
  • In het Griftpark in Utrecht is er een middag georganiseerd vol verbinding, optreden en heerlijk eten. Er zijn ook workshops te volgen zoals bijvoorbeeld het vouwen van agnisa (manier van haarband of hoofddoek vouwen), het maken van een vrijheidsvogel en er zijn voorlees momenten voor kinderen.
  • Op het stadhuisplein in Eindhoven is er een markt, muziek, cabaret en activiteiten voor kinderen. Er zijn workshops waardoor je kennis maakt met de cultuur en kun je kennismaken met de Surinaamse koto en angisa (kleder- en haardracht).
  • In de achertuin van het Vasim terrein in Nijmegen is er een herdenking voor het verleden en wordt er samen gekeken naar de toekomst waar vrijheid, gelijkheid en verbondenheid wordt gevierd. Ook kun je hier Her Heri te proeven, een gerecht met typische ingrediënten uit het slavernijverleden.
  • Bij het slavernijmonument in Middelburg wordt gevierd en herdenkt. Er is een kranslegging, een vlaggenceremonie en aansluitend een feest met live muziek, hapjes, drankjes en een markt.

Heb je een foutje gezien? Stuur ons even een mailtje, we staan open voor feedback!

Winkelwagen
Scroll naar boven