Uitgelichte afbeelding
Photo by Zoe on Unsplash

5x Zo geef je je kleding een langer leven

Vandaag de dag is het overduidelijk dat de kledingindustrie een grote impact heeft op klimaatverandering. De grondstoffen, productie, het vervoer en ook het afval laten een enorme voetafdruk achter op onze prachtige planeet. Het is dus belangrijk om met zijn allen minder kleding te consumeren. Een klein probleempje: We moeten natuurlijk wel kleding hebben om te dragen. Gelukkig zijn hier een aantal mooie oplossingen voor! Je kunt je kleding bijvoorbeeld tweedehands kopen of aan een kledingruil doen, maar nog beter is het om je eigen kleding langer te dragen. Weten hoe? Geef je kleding een langer leven met deze tips!

Kleding heeft dus een grote impact op het klimaat en er wordt veel van gekocht! Wereldwijd blijft het de hoeveelheid nieuwe kleding alleen maar toenemen en in Nederland kopen we gemiddeld zo’n 50 kledingstukken per persoon per jaar! En dat terwijl we meestal genoeg in onze kast hebben hangen. Volgens Milieu Centraal kun je zo’n 40 kilo CO2 per jaar besparen als je 6 kledingstukken minder koopt. Dat is prima te doen, toch? Alle Nederlanders samen zouden dan net zoveel besparen als 85000 rondjes in de auto om de aarde! En dat alleen door minder kleding te kopen. Met de volgende tips gaat je eigen kleding langer mee en hoef je dus minder aan te schaffen.

Langer leven tip 1: Het begint met de aankoop

Laten we bij het begin beginnen. Voordat we het kunnen hebben over het verlengen van het leven van je kleding, kijken we eerst naar de aankoop ervan. Deze moet weloverwogen zijn, het liefst geen impulsaankoop. Probeer van tevoren drie verschillende outfits met het kledingstuk te bedenken, zodat je weet dat je het vaak gaat dragen. En kies vooral voor kwaliteit. Van een goedkoop kledingstuk kun je ook bijna niet verwachten dat het meegaat.
Door het kledingstuk tegen het licht te houden kun je zien of het van goede kwaliteit is. Kun je er bij de naden zo doorheen kijken? Dan is het waarschijnlijk dat het niet lang mee zal gaan. Hoe strakker het gewoven is, hoe duurzamer het zal zijn.

Langer leven tip 2: Herstel je kleding

Een van de belangrijkste tips om je kleding een lang leven te gunnen is het te maken als het kapot is. Gooi het niet meteen weg, want meestal is een gaatje simpel te dichten! Ook een rits kan er weer prima aangezet worden. Lukt dit je niet zelf? Vraag dan om hulp of breng je kleding weg om te laten maken, dit is ook nog goedkoper dan nieuwe kleding kopen.

Photo by Sergi Dolcet Escrig on Unsplash

Langer leven tip 3: Gebruik de wasmachine goed

Om te beginnen is het erg belangrijk het wasetiket te lezen. Hier staat veel informatie op over hoe je je kleding het beste kan wassen. Sorteer je kleding op kleur en materiaal voordat je het gaat wassen. Zo was je het meest efficiënt en zal je kleding ook niet verkleuren.
Was je kleding ook kouder. Hete temperaturen zorgen ervoor dat je kleding sneller slijt, de kleurstoffen afbreken en je kleding laten krimpen. Ook bespaart een kouder wasprogramma je nog eens energie. (Een hete was verbruikt zo’n 75% meer energie dan koud water)
Maar most important: Was minder vaak! Je kan je kleding (behalve bijvoorbeeld ondergoed) wel meer dan een keer dragen en eventueel kun je het tussendoor nog even luchten. Zo verleng je het leven van je favoriete items!

Langer leven tip 4: Vermijd de droger

Gebruik je een droger? Tsja, we snappen dat het lekker snel gaat en weinig werk kost… Maar laat hem liever uit! Naast dat het natuurlijk nog meer energie kost, is het ook nog eens niet goed voor je kleding. Beter is het om je kleding gewoon in het wasrek te drogen te hangen.

Langer leven tip 5: Berg goed op

Koop goede hangers. Hierdoor krijgen kledingstukken geen gekke vormen en blijven ze langer mooi. En zeg nou zelf; het ziet er ook nog eens leuk en geordend uit als je kast volhangt met dezelfde hangers, toch? Wollen kledingstukken vouw je op en leg je in de kast. Als je ze aan een hanger hangt verliezen ze snel hun vorm.

We hopen dat deze tips je kunnen helpen liever voor je kleding te zijn, waardoor je uiteindelijk minder kleding hoeft te kopen. Goed voor de aarde en je eigen portemonnee, want shoppen kan een behoorlijke aanslag op je bankrekening zijn! Laat ons vooral weten of je vragen of wellicht zelf nog tips hebt! Dit kan door een reactie onder deze blog, of een berichtje op onze Instagram.

Winkelwagen
Scroll naar boven