Uitgelichte afbeelding

7x kleine dingen die jij kan doen voor het milieu

Duurzaamheid blijft een onderwerp waar ik me elke dag mee bezig hou en waar ik mezelf ook altijd weer in probeer te verbeteren. Misschien ben je al heel bewust bezig en is deze blog meer een herinnering aan wat je allemaal al doet. Misschien geeft het je net weer een duwtje in de rug en laat het zien wat er mogelijk is. Ik vind het leuk in ieder geval leuk om dit met jullie te delen en hoop dat jullie er wat uit halen. In deze blog laat ik vooral de kleine dingen zien die we kunnen doen om nét een beetje bewuster te leven. Beter voor het milieu en vaak ook beter voor de portemonnee.

1. Vermijd plastic verpakkingen

Maartje heeft al eerder een blog geschreven over plastic free july waarbij ze uitlegt waarom we plastic moeten vermijden.

Manieren om dit te doen is onder andere door:

  • Groente en fruit te kopen en dit in herbruikbare zakjes te doen. Bij sommige supermarkten zijn deze tegenwoordig al te koop. Ook kan je zelf een tasje o.i.d. meenemen waar je het in kan meenemen.
  • Geen plastic tasjes gebruiken, maar tasjes van linnen, stof, gerecycled plastic of andere materialen. Gewoon altijd zorgen dat je een eigen tas bij je hebt! Ik heb er altijd standaard eentje klaarliggen bij de voordeur.
  • Vermijd plastic verpakkingen en maak meer dingen zelf. Van verzorgingsproducten tot tussendoortjes!

2. Douche korter, kouder en met een minder harde straal

Douchen is toch zo ontzettend fijn! Ik sta er zelf vaak veels te lang onder en probeer dit de laatste tijd te verbeteren. Het is namelijk jammer van het water, de energierekening en het milieu (vanwege energieverbruik en daarmee uitstoot). Hieronder mijn tips:

  • Wen jezelf aan om de douche wat kouder te zetten dan je normaal gewend bent. Dit is even wennen, maar na een week weet je niet beter (ik spreek uit ervaring, haha).
  • Zet een wekker! Dit kan helpen om je douchelimiet te behouden. Zelf heb ik dat ik soms wegdroom onder de douche en de wekker laat me dan weten dat mijn 5 minuten toch echt voorbij zijn.*
  • Als laatste zet ik de straal vaak wat zachter als ik zin heb in een langere douche; zo verbruik ik in verhouding minder water.

*1 minuut korter douchen bespaart je ongeveer 5 euro per maand op de energierekening

3. Zet planten en bloemen in de tuin/ op je balkon/ op je vensterbank

Het gaat de laatste tijd niet heel goed met de bijen en de insecten in ons land. Insecten zijn heel belangrijk voor het leven op aarde en daarom is het des te belangrijker dat wij de natuur een handje helpen!

  • Maak een hoekje in de tuin/ balkon waar insecten lekker hun gang kunnen gaan
  • Zet planten neer op je balkon/tuin/vensterbank die gunstig zijn voor bepaalde insecten. Bijen houden bijvoorbeeld van campanula, krokus en keukenkruiden en vlinders komen af op de zogeheten vlinderstruik
  • Een stapeltje takken en bladeren kan al helpen om de insecten meer ruimte te geven om hun natuurlijke werk te kunnen doen!

4. Verbruik niet onnodig stroom

Stekkers in het stopcontact van apparaten die je bijna niet gebruikt, je laptop/ de tv te lang aan laten staan / op stand by laten staan, de lampen in de wc, de trapkast of je slaapkamer vergeten uit te zetten… We kennen het wel 😉. Als je hier nét een beetje alerter op bent bespaar je jezelf kosten op de energierekening en ben je daarmee ook een beetje liever voor het milieu (want energie = uitstoot).

Mijn tips

  • Lampen uit als je de kamer verlaat.
  • Verwarming uit als het niet nodig is (trek een extra trui aan en doe warme sokken aan!).
  • Opladers uit de stopcontacten als je ze niet gebruikt (+andere apparaten).
  • Maak de achtergrond van je laptop zwart; dit verbruikt minder energie!
  • Kies voor een stekkerdoos: deze kan aan- en uit als je geen stroom verbruikt.

5. De waterkokertip

Heb je warm water nodig voor bijvoorbeeld een grote lente schoonmaak of een afwasje, kies dan voor de water koker in plaats van dat je de kraan laat lopen om warm te worden. Voordat het water van de kraan is opgewarmd, duurt meestal wel even. Ondertussen verbruik je vaak wel onnodig water. Een grappige tip die ik zelf veel gebruik ik om tijdens het opwarmen van het water de waterkoker te vullen. Hiermee verspil je minder water en kan je later ook meteen theezetten.

6. Scheid je afval

Het kost relatief weinig tijd; vooral als je speciale bakken/ zakken maakt per afvalgroep. Afval scheiden is heel belangrijk, omdat afval alleen gerecycled kan worden als er niet te veel dingen bij zitten die er niet bij horen. Het lukt bijvoorbeeld niet om papier te recyclen als er veel plastic tussen zit. Ook als er bij papier te veel vet zit (afhaaleten), is het veel lastigere te recyclen. Het afval wordt dan allemaal in de verbrandingsoven gegooid en is daarmee heel vervuilend! Let dus goed op het scheiden van afval en lees online eens wat er wel en niet in de bepaalde groepen mag! * De verschillende groepen zijn: Papier, Glas, Metaal, GFT en Restafval.

*Afvalscheidingswijzer (ook als app beschikbaar)

7. Vervang één of meerdere keren per week een dierlijk/ vegetarisch product voor een plantaardig (vegan) product.

Het riedeltje is inmiddels bekend en als je er nog niet enthousiast over bent, word je er misschien gek van, maar het blijft een ding dat plantaardige producten vaak een stuk duurzamer voor het milieu zijn 😉. Pluspunt is ook nog dat je zeker weet dat er geen dierenleed aan van pas komt. Dus; probeer minstens 1x per week een dierlijk/ vegetarisch product te vervangen door een plantaardig product! Het is makkelijker dan je denkt; echt waar!

Feitje waar ik van stond te kijken en even wilde delen:

  • Roomboter is één van de meest vervuilende producten binnen de zuivelindustrie. Voor de productie van 1 kilo roomboter is 25 (!) liter melk nodig.

Dit was mijn blog met kleine dingen die jij kan doen voor het milieu. Er zijn er natuurlijk véél meer, wat doe jij om duurzaam bezig te zijn?

Liefs,
Roos

Winkelwagen
Scroll naar boven