Uitgelichte afbeelding

Ik deed een kleur analyse; en dit is hoe dat ging!

Begin April werd ik uitgenodigd om een kleur analyse te doen. Het stond al lang op mijn lijstje omdat ik kleding altijd maar een moeilijk ding vond. Het staat anderen altijd veel leuker, als ik iets draag match het net helemaal niet met mijn gezicht en haar en ik was er klaar mee. Ik wil items kunnen kopen waarvan ik weet dat het het beste in mij naar boven haalt en dat ik er met zelfvertrouwen in kan lopen. Een kleurenanalyse is een stap naar een duurzame garderobe met items die mij laten stralen! Lekker voor mijzelf, maar ook zeker heel lekker voor de aarde. Zeg maar dag-dag tegen fast-fashion en snelle trends! In deze blog deel ik de meest gestelde vragen over een kleuren-analyse.

Nikki van Beauty Atelier Zuid geeft uitleg over de verschillende seizoenen. Het linker bord is het lente seizoen en rechts is zomer.

Wat is een kleur analyse?

Bij een kleuranalyse wordt gekeken naar welke kleuren er in het gezicht zitten en welke kleuren daar dan het beste bij passen. Het is niet iets wat zomaar uit de losse pols wordt bedacht, je moet een cursus hebben gedaan om een kleurenanalyse te mogen geven. De meest gebruikte manier om de kleuren onder te verdelen is met de seizoenen: herfst, winter, lente en zomer. Je heb waarschijnlijk gelijk al een beeld bij deze seizoenen en welke kleuren daarbij passen en dat komt ook best wel overeen. Er wordt dan onderscheid gemaakt in warme en koele tinten en in doffe of diepe kleuren. Je kan nog een stapje verder gaan door binnen één seizoen bepaalde tinten, kleuren of tonen die helemaal bij jou passen eruit te halen. Op deze manier kan elk seizoen nog weer in drie subcategorieën worden verdeeld.

“Iedereen kan alle kleuren dragen, maar de ondertoon van de kleur, helder of juist gedempt, donker of licht, warm of koel bepaalt welke kleuren het mooiste matchen bij de huid, oogkleur en haarkleur.”

Nikki, Beauty Atelier zuid

Waarom is een kleur analyse doen duurzaam?

Duurzaam betekent dat iets lang mee gaat. Tegenwoordig gaat het veelal om de stikstof, koolstof en fossiele brandstoffen, dat zijn vervuilers die er voor zorgen dat we de aarde uitputten en daardoor minder lang (voor de mens) mee gaat. Dit hele principe van lang mee gaan kent heel veel verschillende aspecten, perspectieven en oplossingen. Als we ons focussen op de kledingindustrie is het beste wat je kan doen: minder kopen. De emissies per item zijn torenhoog, de uitbuiting in de fabrieken zijn ongekend en het afval van niet-verkochte producten is niet te bevatten zo groot. Als het gaat om duurzame kleding wil je dus items die lang mee kunnen, die je graag draagt en die het beste in jouw naar boven halen. En als je de mogelijkheid hebt; koop het dan bij een merk die gebruik maakt van duurzame materialen, hun werknemers een eerlijk loon betaald en geen honderd nieuwe collecties per jaar lanceren.

Halverwege mijn eigen kleurenanalyse! Ik ben benieuwd wat eruit komt!

Voor wie is een kleur analyse geschikt?

Voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in welke kleuren je juist moet vermeiden en welke je laten shinen. Je krijgt een advies voor een seizoen met daarbij jouw specifieke top-kleuren. Aan de hand hiervan kan je je eigen kledingkast eens door om te kijken wat overeen komt en wat niet. Je MOET niks; je MAG nog steeds alles dragen wat je wilt, maar deze kleuren werken het beste voor jou. Het geeft echt inzicht in wat jouw mooi en minder mooi staat en dat is gewoon mega handig als je zo’n twijfelkont bent als ik en alles leuk vind. Want ik kan wel alles leuk vinden, maar niet alles vindt mij leuk ;-).

Wat kost het om een kleur analyse te laten doen?

De kosten verschillen enorm afhankelijk van bij wie je een analyse laat doen. Op TikTok heb je filters die het proberen te gokken, dat is gratis maar natuurlijk niet heel accuraat. En je krijgt daar dan natuurlijk geen persoonlijk advies bij. Ik heb een beetje op internet gekeken naar wat de verschillende aanbiedingen zijn en vaak begint het zo rond de €100 voor 1,5 tot 2 uur. Als je een wat uitgebreidere versie wilt kun je ook een make-up kleuren analyse laten doen. Elke extra handeling kost natuurlijk ook meer geld. Vaak krijg je wel korting als je met een groep gaat. En daarnaast is het met een groep ook vet gezellig dus dat kan ik sowieso aanraden!

Dit zijn mijn mooiste kleuren
Mijn seizoen is WINTER! subcategorie: true/cool

Mijn ervaring met een kleur analyse van Nikki van Beauty Atelier Zuid

Ik was samen met drie vriendinnen in den Bosch om deze kleuranalyse te laten doen. We kregen eerst uitleg over wat een kleurenanalyse is, welke seizoenen er zijn en hoe het precies met ondertonen zit. Daarna mochten we om de beurt in de stoel gaan zitten. Het begon met de kleuren die we in het gezicht zien: huidskleur, haarkleur, oogkleur en het oogwit. Daar kwamen de neutrale kleuren uit voort, de basis. Vervolgens werden er van een kleur verschillende tinten om de beurt bij het gezicht gehouden. Ik mocht zelf aangeven waarvan ik dacht wat het beste paste en natuurlijk gaf Nikki zelf ook haar professionele mening. Al snel merkte ik dat we een kant op gingen: weg van de oranjes en warme kleuren (vond ik wel jammer, want love warme tinten!). Toen was de vraag; zijn dan de diepe of de doffe (pastel) kleuren meer voor mij. Heel snel was duidelijk dat pastel mij flets maakte en de diepe heldere kleuren mij laten stralen. Dit is echt niet bij iedereen zo; een vriendinnetje van mij die voor mij was; ook blond haar blauwe ogen, ging juist echt helemaal shinen van de doffere oranje tinten. Het zit hem dus echt in een ondertoon in de huid die net wel of net niet matchen bij bepaalde tinten.

Als laatste kwam er nog de vraag: goud of zilver. Het was natuurlijk wel logisch na al mijn koude kleuren, er kwam zilver uit. Ik kreeg een boekje met de tips voor mijn seizoen en een kleurenpallet mee. Tijd om er mee aan de slag te gaan. Wat een toffe en bijzondere ervaring was dit zeg!

Winkelwagen
Scroll naar boven