Uitgelichte afbeelding

Zero Waste Recept: knoflook en uienpoeder maken van schillen

Nieuwe dingen maken van afval fascineert mij ontzettend. Want afval is een woord dat wij zelf bedacht hebben. In de natuur bijvoorbeeld, bestaat ‘afval’ niet. Wat voor de ene een restproduct is, is voor de ander voeding. En dat is een prachtig circulair proces, wat we een beetje zijn vergeten. Maar het komt steeds vaker terug, we zien steeds meer bedrijven en organisaties die inzetten op circulariteit en ook jij kan gewoon thuis zorgen voor iets meer hergebruik en afvalstromen een nieuw leven geven. Een van die afvalstromen zijn: schillen. en daarmee maken we knoflook en uienpoeder. Die twee smaken kan je goed combineren, dus we maken een er een combinatie poeder van. Je kan natuurlijk gewoon kiezen om een losse knoflook of een losse uienschillen poeder te maken!

De inspiratie voor dit receptje komt van een goede vriendin van mij, je kent haar vast: Lenna Omrani.

Het recept van de knoflook en uienpoeder

De benodigdheden zijn heel minimaal: de schillen van de uien en knoflook die je gebruikt tijdens het koken, een beslagkom, wat water, een theedoek, een blender en een oud pesto potje (of ander klein potje met draaidop).

  1. Bewaar de schillen van de ui en knoflook.
  2. Vul een beslagkom met water en doe hier de schillen in, laat 15-20 minuten weken.
  3. Giet het water af (vang het op en geef het aan je plantjes!) en leg de schillen op een theedoek.
  4. Vouw de theedoek dicht en laat 24 uur drogen.
  5. Doe de gedroogde schillen in de blender en mix tot kleine stukjes
  6. Doe het in een potje en plak er een naamkaartje op zodat je precies weet wat erin zit!

Winkelwagen
Scroll naar boven