Uitgelichte afbeelding

Kynd Mynded – Melissa vecht tegen het afvalprobleem met herbruikbare wattenschijfjes

Voor deze blog mocht ik Melissa van Kynd Mynded interviewen. Melissa is nog geen dertig maar heeft de hele wereld rondgereisd en een passie voor duurzaam leven. Met haar achtergrond in de schoonheidssalon is ze haar bedrijf: Kynd Mynded gestart. Het is begonnen met het maken van herbruikbare wattenschijfjes die schoonheidssalon-proof zijn, maar ondertussen is de collectie uitgebreid en staan er nog grote plannen op haar wensenlijstje! 

Impact Ondernemers met een verhaal. Ik vind het fascinerend en ongelofelijk inspirerend. Daarom ben ik heel blij dat Melissa wat tijd heeft gemaakt om dit interview te doen. Het was een ontzettend leuk en interessant gesprek, lees je mee?

Hi Melissa, dankjewel dat je je tijd beschikbaar stelt om meer te vertellen over jou en Kynd Mynded. Maar allereerst, wie ben jij en wat heb je gedaan?

Ik ben Melissa, 29 jaar en ik woon in Heerhugowaard. Inmiddels 10 jaar terug ben ik de opleiding schoonheidsspecialist gaan doen. Dit vak trok mij enorm, ondanks dat ik HBO kon doen. Het werd door iedereen afgeraden, maar ik was zeker van mijn zaak: schoonheidsspecialist it is! 

Wat vond je zo leuk aan deze opleiding?

Het vak heeft mij altijd al gefascineerd. Maar ik merkte wel dat ik altijd op zoek was naar meer uitdaging op de opleiding. Dus ik besloot door te groeien en mezelf op te leiden als docent. Zo kon ik mijn liefde voor het vak overbrengen aan anderen, dat maakte het heel interessant!. 

Dat klinkt alsof je er al een heel leven op hebt zitten, haha! En toen?

Nadat ik het lesgeven een aantal jaar had gedaan, begonnen de kriebels om te gaan reizen. Ik wilde alleen reizen naar Bali, voor een surf- en fitness kamp. Dat was mijn eerste solo-travel, van 3,5 week. Toen was het hek van de dam! Ik heb ontslag genomen om te reizen voor een half jaar. Ik wilde echt een slow-travel. Dat beviel meteen heel goed. 

Toen ik terug kwam wilde ik meteen weer terug, dus ik besloot verder te gaan. Dit keer voor anderhalf jaar! In Vietnam leerde ik mijn huidige vriend ook kennen! Gelukkig woont hij niet helemaal aan de andere kant van de wereld, maar is hij ook een Nederlander en zo heeft het stand gehouden. Reizen opende mijn ogen over eigen vrijheid. In Nederland merken we weinig van klimaatverandering, maar tijdens mijn reis was dit heel erg zichtbaar: stranden vol afval, overstromingen en bosbranden waren de normaalste zaak van de wereld. 

Dat kan ik mij ook nog herinneren van mijn reis inderdaad. Wat deed dat met jou?

Ik schoot eigenlijk meteen in de actiemodus: ‘wat kan ik hieraan doen?’. Sindsdien ben ik zelf dingen gaan opzoeken en ben ik me gaan inlezen in het onderwerp. Toen begon de interesse. Al snel was ik overgestapt op plantaardig eten, dat was zo’n makkelijke stap die ongelofelijk veel impact maakt! 

Ahha! Een echte ondernemer, ik hoor het al!

Er was altijd een kriebel om een eigen bedrijf te starten. Door mijn ervaring als schoonheidsspecialist en als docent was ik op de hoogte van de hoeveelheid afval in dit vak. Met name de wattenschijfjes worden met bakken weggegooid. Hier zag ik een kans: dat is wat ik gemakkelijk kan doen, daar is een makkelijke duurzame optie voor! Meteen vond ik het wel heel belangrijk dat wat ik ging maken geschikt moest zijn voor schoonheidsspecialisten. Als ik echt impact wil maken, moeten zij om!

Wat een geweldig idee, om zo het probleem aan te pakken bij de kern! Ben je hiervoor naar Nederland teruggekomen?

Kwaliteit staat bij elke schoonheidssalon boven duurzaamheid. Het moet makkelijk en kwalitatief goed. Dat is de insteek van Kynd Mynded. Het idee is in Australië ontstaan, maar voor ik het kon uitwerken moest ik geld hebben. In het begin heb ik mijn oude baan weer aangenomen. Ondertussen ben ik opzoek gegaan naar een producent, iemand die de juiste kwaliteit kan leveren. In November 2021 gingen we dan eindelijk live! Ik ben het samen met mijn vriend gestart: hij doet de technische dingen, als web- en productdesigner. Fotografie hebben we door het reizen geleerd, dat doen we samen! Maar ik ben het gezicht van Kynd Mynded en werk er fulltime aan. 

Kynd Mynded is ontstaan uit een probleem die je zag in de beautysalon begrijp ik, kan je dat eens verder uitleggen?

Bij een standaard schoonheidsbehandeling worden zeker 10-15 wattenschijfjes gebruikt. En dan hebben we het over één behandeling bij één persoon. Als je op een dag kijkt zijn er zo’n zes tot acht behandelingen. Dat zijn echt mega veel wattenschijfjes! Ook tijdens de lessen zag ik de wattenschijfjes in de prullenbak verdwijnen met de minuut. 

Hoe ga jij dit probleem oplossen?

De wattenschijfjes van Kynd Mynded kan je op 60 graden wassen. Dit is verplicht in de salon, dus dat was een hele belangrijke voorwaarde voor ons. Nu gebruiken salons natuurlijk al handdoeken, die moeten ook in de was. Dat is ook heel hygiënisch en heel normaal. Nu hoef je alleen maar de wattenschijfjes toe te voegen aan je handdoeken was! 

Het is dus echt net zo makkelijk als wegwerp wattenschijfjes!

Je moet de herbruikbare wattenschijfjes natuurlijk wel neerleggen om te drogen, dat is het enige wat je zelf extra moet doen. Maar er zit een labeltje aan, hier kun je ze aan ophangen! Ik krijg de leukste creaties toegestuurd, haha! 

Wat onderscheid Kynd Mynded met de andere herbruikbare wattenschijfjes die ik in eco-shops of online kan vinden?

Door mijn achtergrond in de beautybranche heb ik een heel groot voordeel: kennis. Niet alleen het product ken ik door en door, maar ook in het gebruik weet ik precies waar ze aan moeten voldoen. De Kynd Mynded wattenschijfjes hebben bijvoorbeeld een vinger pocket, zo zijn ze makkelijk in het gebruik. Daarnaast zijn ze dus wasbaar op 60 graden en zijn de lagen aan elkaar gemaakt zodat het niet schuift tijdens het gebruik. Ook heb ik rekening gehouden met de kleur. Naast dat zwart een luxe uitstraling heeft, wordt het ook minder snel ‘smoezelig’ zoals ik dat altijd noem. 

Bovendien zijn de Kynd Mynded wattenschijfjes écht goed van kwaliteit. En dat zeg ik niet om op te scheppen. Ik weet dat ze in de salon dagelijks gewassen worden, daar moeten ze dus tegen kunnen. Ze blijven zacht en dat is ook echt een extra voordeel van deze wattenschijfjes. Beter voor het milieu en zachter voor de huid! 

Maar naast wattenschijfjes heb je ondertussen het assortiment uitgebreid, toch?

Mijn hoofdproduct zijn de bamboe wattenschijfjes, maar inderdaad, de collectie is nu groter! Mijn eerste bijproduct was de houder. Wel zo makkelijk om ze ergens in te kunnen doen! Verder hebben we eigenlijk geluisterd naar wat we terugkrijgen van onze klanten en de salons. Zo vroegen zij om grotere wattenschijfjes, een soort sponzen. Deze worden gebruikt om bijvoorbeeld maskers te verwijderen. Nu gebruiken ze vaak goedkope die niet lang mee gaan. Dat was voor mij een ruimte die ik maar al te graag wilde vullen! Zo ging het eigenlijk ook met de haarband, het handdoekje en de konjac spons. Waar vraag is, gaan wij op zoek naar duurzamere alternatieven! 

En is het Kynd Mynded handdoekje dan duurzamer dan die ze in de salon hebben op dit moment?

Het handdoekje is, net zoals de wattenschijfjes, van bamboe gemaakt. Dit is een product dat veel sneller groeit dan bomen en daarmee dus duurzamer. Verder is het kwalitatief een stuk beter waardoor het langer meegaat, dit is ook een vorm van duurzaamheid natuurlijk! 

De konjac spons gaat twee tot drie maanden mee, maar nog steeds is het een veel duurzamer alternatief voor de scrubs die nu worden gebruikt. De scrubs bevatten vaak microplastics. De Kynd Mynded konjac spons is er in 4 verschillende kleuren (allemaal 100% natuurlijk) voor verschillende huidtype en hoef je alleen maar nat te maken. Na twee tot drie maanden kan die in de groene bak, want hij is volledig biologisch afbreekbaar. Net zoals al onze verpakkingen die we gebruiken, we proberen op alle vlakken duurzame stappen te zetten!

Het klinkt alsof je lekker bezig bent! Zijn er nog toekomstplannen voor Kynd Mynded?

Ik wil zo graag een echt goede oplossing wattenstaafjes vinden! De bamboe wattenstaafjes komen eraan, maar die zijn nog wel wegwerp. Het liefst wil ik ook een soort wasbare variant of in elk geval eentje die je vaker dan een keer kunt gebruiken. Voor in de salon heb je een wattenstaafje nodig die vocht op neemt, dus de siliconen die je wel eens voorbij ziet komen werken dan niet. Nou goed, zoals je hoort is hier nog wat denkwerk nodig, haha! Verder ben ik nog op zoek naar het perfecte recept voor een reinigingsbar. Het is echt stoeien met de ingrediënten, in zoveel producten zitten nog parfum of andere irriterende stoffen. Kwaliteit is gewoon echt heel belangrijk, dus dan doe ik er liever iets langer over om het echt perfect te maken!

Hoe heb je het opzetten van Kynd Mynded ervaren?

Het startte met wilde ideeën, toen was er niks. Het uitwerken was ontzettend leerzaam maar het kostte ook ontzettend veel tijd. Juist die tijd wilde ik nemen omdat ik het allemaal wilde testen. Waar andere bedrijven echt gericht zijn op de consument (en zich dus aan minder regels hoeven te houden), was mijn doelgroep voornamelijk salons. De salons verkopen het ook weer aan hun klanten en in mijn webshop is het natuurlijk ook voor consumenten te koop, maar de kwaliteit moet echt salon-waardig zijn!

Ik werk ook niet samen met bol.com bijvoorbeeld. Zij pakken zo’n grote marche en werken met gratis verzending en andere stunts. Dit zou ten kosten gaan van zowel de kwaliteit als de verkoop in salons. Kynd Mynded groeit nu misschien wat langzamer, maar ik kan op deze manier wel écht een verschil maken met duurzame én kwalitatief goede producten. Iedereen krijgt een eerlijke prijs. Het samen groeien met salons vind ik fantastisch.

Klinkt geweldig! Ik heb nog een vraag: hoe zet jij je in het dagelijks leven in voor duurzaamheid? 

Drieënhalf jaar geleden ben ik begonnen met voornamelijk plantaardig eten. Al ruim vijf jaar eet ik vegetarisch. Verder doe ik aan afval scheiden, probeer ik minder plastic te kopen, shop ik vaker bij lokale ondernemers en koop ik mijn kleding bewust of tweedehands. Het is zeker niet perfect, maar ik denk er wel over na. Activisme past niet helemaal bij mij, ik praat vooral over wat het mij gebracht heeft. Op een leuke manier vertel ik mijn verhalen en zo probeer ik mensen te inspireren om ook kleine stapjes naar een duurzamer leven te zetten.

Happy Times’ Favorites

Winkelwagen
Scroll naar boven