Frisse Blik

De impact van natuur volgens jongeren met (een) Frisse Blik

De podcast Frisse Blik, die op 12 mei gelanceerd is in Tolhuistuin Amsterdam, laat jongvolwassenen op een positieve manier zien wat natuur voor je mentale gezondheid kan doen. Iets dat hoog nodig is aangezien 1 op de 4 werkende jongeren burnoutklachten en stress ervaart. In deze samenwerking tussen Stratenmakers Audiocollectief en Impact Makers gaan de makers iedere aflevering met een jonge natuurliefhebber op pad om te onderzoeken hoe hun relatie met de natuur tegelijkertijd de relatie met henzelf verstevigt.

Lancering in Tolhuis Amsterdam

De podcast Frisse Blik toont acht inspirerende voorbeelden van hoe jongvolwassenen natuurbeleving hebben geïntegreerd in een druk bestaan om zo rust te vinden. Natuur heeft een kalmerend effect, alleen al het kijken naar een plaatje van een boom ontstrest. Alleen is de relatie tussen jongeren en natuur steeds verder afgenomen, onder andere door de ratrace van het dagelijks leven vol sociale verplichtingen, werkdruk en het moeten verhouden tot alles dat op sociale media te zien is. Woorden als ‘klimaatcrisis’, ‘teloorgang van biodiversiteit’ en ‘CO2-uitstoot’ maken de thematiek daarbij voor veel jongeren abstract. Hetzelfde geldt voor mentale problematiek: veel initiatieven werken vanuit het probleem, terwijl dit jongeren vaak afschrikt door schaamte of de druk juist vergroot. Ben je geïnteresseerd in een positieve mindset? Lees dan het artikel De beste ochtendroutine voor een positieve start van de dag!

“Essentieel voor deze podcast is dat we niet laten zien waarom en hoe je voor je omgeving en jezelf moet zorgen, maar waarom je het wil vanuit een intrinsieke motivatie. Om hier vervolgens op je eigen manier vorm aan te kunnen geven”, aldus creatief producent Vera Born.

Frisse Blik Amsterdam

Welke Frisse Blik?

De podcast kijkt verder dan de standaard westerse wetenschappelijke manier. Deze voert de boventoon bij natuurorganisaties, waardoor veel jongeren geen aansluiting voelen. In Frisse Blik is voor ieder wat wils. Van stad tot platteland en van Nederland tot de ABC-eilanden. Overal is er groen te vinden, als je maar goed kijkt. Luister je graag naar inspirerend duurzaam nieuws? Luister dan de Happy Times Radioshow!

Een aanwezige is ecoloog Sterrin Smalbrugge die zich als introvert kind altijd een buitenbeentje voelde en zich daarom extra verbonden voelt met de minst geliefde dierengroep. Dit zijn de reptielen. Of Klarvin uit Curaçao die een innovatieve manier heeft gevonden om, ondanks de droogte en rotsachtige bodem, een vruchtbaar voedselbos te creëren waarmee hij traditioneel Curaçaos eten kookt. De Hiking Queers organiseren wandelingen om queers te laten zien dat de buitenomgeving ook van hen is. Dit doen ze ondanks eeuwenlange argumenten die zijn aangehaald uit het dierenrijk om aan te tonen dat queer zijn onnatuurlijk is. En waren nog meer sprekers bij Frisse Blik in Amsterdam aanwezig, namelijk zangeres Lakshmi, natuurfotograaf Raven Alihuvare, kunstenaar Sangiorgio, windsurfer Safiya en plantmedicatie expert Dave Achula.

Op 12 mei is de podcast feestelijk gelanceerd in Tolhuistuin Amsterdam met een live programma. Dit doen we om ook samenkomst en verbinding te faciliteren. In dit programma, genaamd Frisse Blik op moeder aarde, gaan we in gesprek met verschillende gasten die ook workshops geven. Aanwezige sprekers zijn That Weird Plant Guy, die kunstwerken van wilgentakken maakt in Amsterdam, Merle Bergers die natuurlijke parfums ontwikkelt en Dave Achula die alles weet van plant medicatie. Dija Kabba van Stratenmakerscollectief heeft de middag gemodereerd.

Scroll naar boven