Uitgelichte afbeelding

Meet jouw verborgen impact (challenge #23)

Uit onderzoek blijkt dat we maar maar ⅕ van onze impact zien, de rest is verborgen. Daarom gaan we in deze challenge doen: meet jouw verborgen impact. Impact die we zien is bijvoorbeeld de CO2 uitstoot tijdens gebruik. De verborgen impact is bijvoorbeeld de impact tijdens productie, transport en afdanken. Hierbij moet je denken aan landgebruik, ontbossing en watervervuiling.

Waarom is het belangrijk dat je jouw verborgen impact meet?

  • er zijn 2000 zwembaden nodig voor het gif door 1 laptop
  • 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond is beplant met katoen voor kleding (dat is 10x Nederland)
  • je kunt 5 jaar autorijden van de enerie die verborgen zit in de productie van een auto
  • Het opstijgen van een Boeing 747 stoot per minuut evenveel (ultra)fijnstof uit als een miljoen vrachtwagens
  • van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan 1 vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3-7 vegetariërs of 12-20 veganisten leven.

Babette Porcelijn heeft de verborgen impact ontdekt. Ze schreef er een boek over en dat was zo’n succes (ruim 20.000 exemplaren verkocht!) en ze heeft haar eigen tool ontwikkelt om die verborgen impact te meten! Je vult een lijstje in hoe je nu leeft en dan geeft deze tool aan op welke vlakken jij het snelste direct impact kunt maken! Met de tool ga je op zoek naar de grootste impact. Grote stappen snel thuis, zegmaar! 

Om deze impact goed in te kunnen vullen is het handig dat je wel weet hoe je er nu eigenlijk voor staat. En daarom heb ik twee handige tips die jou daarin kunnen helpen:

Download het gratis PDF van challenge #4 – impact in kaart. Hierop kan je precies aangeven wat je al wel doet en waar je nog op kan verbeteren. 

En daarnaast is het handig dat je weet hoe duurzaam je woont. Je kan dat een beetje inschatten met de oppervlakte van je huis en uit welk jaar die komt. Maar dat is natuurlijk natte vinger werk. Je wilt weten of jouw huis duurzaam genoeg is op dit moment, of dat er nog stappen te maken zijn. En daarom gebruik ik de tool: EnergyFlip. Je hebt mij er al vaker over gehoord, dat komt omdat ik er echt razend enthousiast over ben! Het is een apparaatje die je aansluit op je meterkast (gas, elektriciteit en eventueel zonnepanelen), en daarmee kan je real-time het verbruik zien. Je weet dus nu exact waar een eventueel ‘lek’ zit en waar je nog stappen kunt zetten om te verduurzamen. Ik zag dat EnergyFlip ook bij Koffietijd langs kwam, dus mocht je het verhaal van iemand anders willen horen, hierbij de link: https://www.koffietijd.nl/artikelen/55368/artikelen/energyflip waarin Saskia van The Greenlist vertelt over duurzaam leven en de EnergyFlip, serieus een leuk stukje! (duurt 10 minuutjes). 

Wil je een Energy Flip scoren? Gebruik dan de code: HAPPYTIMES10 voor 10% korting! Ga hier naar de website en lees meer over dit energiebesparende product!

Aan de slag: meet jouw verborgen impact

De challenge deze week is dus om jouw verborgen impact te gaan meten en effectief te gaan verduurzamen! Doe de test via deze link: https://www.mijnverborgenimpact.nl – en laat weten waar er voor jou nog winst te behalen valt! Of, als je van een water positieve benadering houdt, laat weten waar jij al heel veel impact maakt! Ik ben heel benieuwd, laat het hieronder weten in de reacties, op youtube of stuur mij een berichtje via IG! Lijkt me leuk!

Winkelwagen
Scroll naar boven