Uitgelichte afbeelding

Michelle deed mee met de Duurzame Challenges en dit is hoe het ging!

#1 – Dagboek van een (aanstormende) vegan 

Ik ging aan de slag met de duurzame challenges die op deze website voorbij zijn gekomen. De eerste challenge van het jaar en meteen één van de meest uitdagende voor mij persoonlijk: een week vegan eten!  Een makkie, want wat zijn 7 dagen nou? Toch is het iets wat ik al jaren op de agenda had staan, maar steeds voor me uit bleef schuiven. Daarom was ik stiekem ook wel opgelucht dat Happy Times dit voorstelde. Nu had ik eindelijk een stok achter de deur om er daadwerkelijk aan te beginnen. Zoals vele trouwe aanhangers van de “havermelkelite” heb ik zuivelmelk en vlees al tijden uit mijn dieet geschrapt. Maar ben ik er als de kippen bij zodra er een overheerlijk kaasplankje op tafel staat. Vind ik dat dubbel? Ja zeker. Voel ik me daarover schuldig? Absoluut niet.

De grootste uitdagingen om niet te eten voor mij zijn vooral kaas (!), boter, mayonaise en snacks. Ik stop vaak gedachteloos dingen in mijn mond en denk er niet per sé bij na of het nou vegan is of niet. Des te beter om er nu bewust over na te gaan denken.

Dagboek deel 1: Duurzame challenges

Dag 1: paniek! Net terug van vakantie en de koelkast is leeg. Eigenlijk dus een uitstekend moment om van voren af aan te beginnen en met een frisse blik boodschappen te doen dacht ik. Ik holde met een lege maag richting de Appie. Ik moest mezelf sterk inhouden niet het eerste de beste stuk buffelmozzarella in mijn mandje te gooien voor de lunch. Toch is het me gelukt met een, moet ik toch wel zeggen, toffe zak boodschappen naar huis te gaan. Elke supermarkt heeft tegenwoordig zoveel vegan keuze heeft dat het bijna geen excuus meer is om niks te vinden.

Lekkere spreads (tip: vegan cashewpasta van AH), de begeerde bietenburger, genoeg groente en fruit en zélfs mijn favoriete snack (cassave chips). Deze shopping trip duurde iets langer dan normaal. Ik moest heel wat koekjesverpakkingen bestuderen om erachter te komen dat speculaas één van de weinige zoete dingen is zonder dierlijke ingrediënten. Maar, eenmaal thuis, voelde ik me een winnaar!

Dag 3: so far so good… Ik ben pas één keer (per ongeluk) gezwicht voor witte chocolade en zelfs mijn vriend doet mee deze week. Er zijn duizenden vegan recepten die ons inspireren. Elke avond staat er een megalekkere schotel op tafel waardoor ik eigenlijk niks non-vegans mis. Na een oproep op Instagram kreeg ik heel veel tips van vrienden voor vegan snacks. Ik was aangenaam verrast hoeveel mensen me zijn voorgegaan in deze duurzame challenge.

Het meest uitdagende tot nu toe was niet ingeven. Bijvoorbeeld toen ik op de borrel ging bij een vriendin. Ze zette een overheerlijke dip met “puur groene” pesto op tafel zette (parmezaanse kaas!) of een “onschuldig” kopje soep aanbood (runderbouillon!). Het gevaar zit in een klein hoekje. Maar het Nee bedankt-zeggen gaat me steeds makkelijker af en tot nu toe heb ik nog geen grumpy aanvallen gehad. Daar waar ik wel zo voor gevreesd heb.

Dagboek deel 2: Duurzame challenges

Dag 6: een pak melkbiscuits staat al de hele week naar me te loeren vanuit de kast en ik moet me inhouden niet tóch een uitzondering te maken. Dat gezegd gaat alles steeds soepeler. Omdat ik verder allerlei lekkere alternatieven in huis heb gehaald om de dag mee door te komen. Het werd al iets moeilijker toen ik deze week bij een vriendin ging eten die niet alleen niet vegan is, maar ook best vaak vlees eet. Ik voel me al snel bezwaard als ik ergens ga eten. Met mijn wensen het menu moeten aanpassen is niet chill. Maar zij vond het helemaal geen probleem. Sterker nog, ze vond het leuk om het uit te proberen en de volgende dag liet ze me weten veel vaker plantaardig te gaan eten. Leuk, hoe meer, hoe beter!

Dag 7 – de finale: de eindstreep voorbij, moet ik zeggen dat ik best heb genoten van deze week. Ik ben maar één keer de mist ingegaan op dag 1! Niet alleen omdat ik mezelf heb uitgedaagd mijn dieet eens over een andere boeg te gooien. Maar ook omdat ik daardoor hele toffe nieuwe recepten heb uitgeprobeerd en een hernieuwd begrip heb voor mensen die al tijden vegan zijn en niks hoeven te missen. Ook heb ik met veel mensen gesproken over wat het nou precies is om vegan te zijn. Ik heb gemerkt dat ik, ondanks dat ik normaal niet actief vegan ben, toch al aardig goed op weg ben. Daarom wil ik vanaf nu aanhouden dat ik zo bewust mogelijk vegan zal zijn waar mogelijk. Als het daarmee niet alleen beter is voor dieren, maar ook voor de natuur, dan is het voor iedereen winnen!

Wat is jouw favoriete vegan snack? Ik ben nog altijd op zoek naar lekkere ideeën!

#3 – Plant die boom (of laat ‘m planten)! 

Deze duurzame challenge vond ik heel tof. De allereerste keer ooit dat ik een boom plantte was op de basisschool. We gingen met onze klas naar een veldje verderop en mochten daar allemaal één boompje neerzetten. Ik weet nog dat we het allemaal fantastisch vonden om in onze kaplaarzen in de blubber te staan. Onze eigen stengel zo récht mogelijk neer te zetten. Nu, meer dan 15 jaar later, staat er een mooie rij jonge bomen waar eekhoorntjes, vogels, insecten en nog veel meer dieren in wonen. Iets wat mij best een beetje trots maakt.

Toch werd ik in de jaren daarna nogal sceptisch over het concept want… wat bereik je nu feitelijk met het planten van een boom? Hoe meer ik leerde in mijn werk als sustainability consultant over de impact van herbebossingsprojecten op grote schaal, hoe meer ik besefte dat ook ik zo kan bijdragen aan het grotere plaatje en toch nog een poging moest wagen. Ik twijfelde tussen een donatie doen aan een instelling die zich richt op bosbeplanting (bij bv. TreesForAll) of om te kijken naar de mogelijkheid of het geld meer kon betekenen.

Investeren in een boom

Daarbij  koos ik voor het laatste. Ik werd al regelmatig getarget via sociale media door Corekees (leuk hè, zo’n groene bubbel). En na wat onderzoek besloot ik om dit keer niet zelf in de modder te gaan staan. Maar middels een investering een boom te laten planten bij een mooi project in Paraguay via deze organisatie. Dit is mijn eerste stap in het investeren in duurzame agricultuur. Het zijn namelijk bomen waarbij de nootjes verkocht worden en verwerkt tot olie, die daarna weer gebruikt kan worden voor b.v. biodiesel of als veevoer. Hierbij wordt er zowel CO2 gecompenseerd wordt als waar lokale gemeenschappen van profiteren door de extra werkgelegenheid die wordt gecreëerd. Wie weet verdien ik er na 20 jaar zelf ook nog iets aan door middel van de rente!

Ook was ik nog op zoek naar een tof cadeau voor een vriend. Die wilde graag zo min mogelijk nieuwe spullen wilt verzamelen in 2022.  Dus voor zijn verjaardag heeft hij, je raadt het al, een boom cadeau gekregen! Omdat ik toch wil zien hoe zo’n project er in de realiteit uitziet ben ik van plan een keer mee te doen aan een Plant-Een-Boom-dag. Om weer even terug in de tijd te kruipen en te investeren in dat trotse gevoel voor later. 

Heb jij weleens in een boom geïnvesteerd of er een geadopteerd? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! 

Winkelwagen
Scroll naar boven