Uitgelichte afbeelding

Minimalisme – Minder spullen, meer leven

Maakt geld gelukkig? Zijn mensen met minder geld dan minder gelukkig? Natuurlijk is niet kunnen rondkomen een grote stressfactor, dat draagt dan uiteindelijk bij aan een mindere gelukservaring. Maar met een kleiner budget kun je net zo goed, al dan niet meer gelukkig zijn. Geluk zit namelijk niet in grote reizen, grote huizen en alles kunnen kopen wat je wilt. Geluk heeft niets te maken met rijkdom maar met hoe je het leven beleeft. De maand maart staat bij ons in het teken van minimalisme. In dit artikel neem ik je graag mee in wat minimalisme jou kan brengen en je inspireren om minder te hebben en meer te leven.

Minimalisme in het kort

Wat is minimalisme precies? Is het een kunstvorm? Is het een leefstijl? Minimalist Dutchie omschrijft het als volgt:

“Minimalisme is de kunst van het weglaten. Het is een leefstijl waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt.”

Ik vind dat een goede samenvatting van het brede begrip dat minimalisme omvat. Minimalisme gaat om minder kopen, minder hebben en meer aandacht geven aan belevingen in plaats van spullen.

Start met minder kopen

De beste start voor een leven met minder spullen is om simpelweg minder te kopen. Het is makkelijker dan je denkt. Bedenk wanneer je iets wil kopen het volgende: Heb ik het echt nodig? Is er iemand in mijn omgeving van wie ik dit kan lenen? Kan ik dit misschien tweedehands kopen? Als je het dan nog steeds wil kopen, kies dan voor de meest duurzame optie. Als je dit soort vragen gaat stellen, valt ineens op dat je lang niet alles nodig hebt en dat je veel vaker iets kunt lenen dan je denkt. En dat scheelt ook nog eens geld.

Photo by Etienne Girardet via Unsplash

De doos

Ooit kwam ik ergens deze tip tegen en ik vind hem echt goud. Zet een doos (of mand, als je een fancy interieur hebt :-)) in de hal en gooi er iedere dag iets in wat je tegenkomt en niet gebruikt. Aan het eind van de week kun je de doos leeg maken en de inhoud verkopen of doneren. Dat zijn toch weer minimaal zeven spullen per week (28 per maand!) minder!

Doneren

Al die spullen die in je huis liggen te verstoffen, kunnen gebruikt worden door iemand anders. In plaats van het doneren van geld kun je spullen doneren om armoede te bestrijden. En het is helemaal gratis want je hebt het toch al liggen. Zo kun je kleding doneren bij de kringloop, kledingbank of textielcontainer. In laatstgenoemde kun je ├íl je stoffen kwijt, dus ook oude gordijnen of lakens. Een teveel aan speelgoed kun je goed kwijt bij de kringloop of de speelgoedbank (in iedere provincie zit er wel ├ę├ęn). En het overschot van je kraampakket en andere babyspullen kun je doneren aan stichting Babyspullen. Zo krijgt alles wat jij niet gebruikt een tweede leven bij iemand die het heel goed kan gebruiken. Ikzelf word heel blij van dat idee!

Weggeefkastjes

Wij als team van Happy Times Magazine hebben het doel om Nederland te wijzen op positief nieuws als tegenhanger van alle negativiteit in de media die vaak overheerst. Iets wat ik heel erg positief vind, is dat er door heel Nederland weggeefkastjes te vinden zijn tegen armoede. In deze kastjes vind je gratis producten zoals voeding, hygi├źne- en menstruatieproducten. Op Google Maps kun je zien waar er weggeefkastjes bij jou in de buurt zijn en waar je producten kunt doneren of juist afhalen als jij moeite hebt met rondkomen. Dit geeft toch hoop, dat er zoveel mensen zijn die geloven dat samen delen rijker maakt en dat je niet overal maar geld voor hoeft te krijgen. Ik ga zelf ook op zoek naar een mooi kastje om in mijn voortuin te zetten en dan schilder ik het vrolijk geel of blauw. ­čÖé

Plezier

Doneren geeft dus plezier. Een opgeruimd huis geeft ook plezier en als je minder spullen hebt om schoon te maken en op te ruimen, houd je meer tijd over voor leuke dingen. Of extra tijd voor jezelf, wat ook weer positief werkt op een duurzame mindset. Wat zijn momenten waar jij blij van wordt? Voor mij is dat bijvoorbeeld lekker buiten zijn en tuinieren. Hoe meer tijd ik daar voor heb, hoe beter. Genoeg redenen dus om eens lekker door je spullen heen te gaan. Nu ik dit schrijf heb ik er zelf ook zin in om al mijn rommel uit te zoeken en weg te geven. De spullen die je houdt zijn spullen die je echt nodig hebt of die jou plezier geven (lekker clich├ę zoals Marie Kondo zegt: ‘Does it spark joy?’). Minder spullen staat gelijk aan meer plezier en meer (be)leven.

Minder spullen, meer geld

Zoals ik al eerder in dit artikel schreef, houd je meer geld over als je minder koopt (logisch). Bedenk eens wat je allemaal met dat geld kunt doen! Zo kun je eindelijk dat uitje doen waar je al zo lang zin in hebt. Of een weekendje weg. Of je gebruikt het geld om juist een duurder product te kopen, waar je eigenlijk geen geld voor had, zoals die duurzame spijkerbroek of schoenen die jaren mee gaan. Ik ga zelf ook maar eens aan de slag met minder kopen want ik heb zin in een leuke vakantie naar de Ardennen met mijn gezin. En om die te kunnen betalen is het handig om wat geld over te houden iedere maand.

Wat zou jij doen met het geld dat je overhoudt door minder te kopen? Laat het ons weten in de reacties.

Winkelwagen
Scroll naar boven