The Wardrobe Flip

Marijke Timmerman brengt morele waarden en liefde voor kleding samen in ‘The Wardrobe Flip’

Kleding is als een tweede huid en geeft vorm aan je identiteit. Het creëren van je unieke stijl is iets moois, maar niet als dat ten koste gaat van de wereld. Ons huidige koopgedrag heeft een grote invloed op mens, dier en milieu. Volgens Milieu Centraal is vooral de productiefase van kleding enorm belastend voor de wereld. Ook werken miljoenen mensen in barre omstandigheden en onveilige omgevingen. Het loon dat zij krijgen voor hun werk in de kledingindustrie is vaak minimaal. Marijke Timmerman, oprichter van The Wardrobe Flip, laat zien hoe het anders kan. Volgens haar gaan morele waarden en liefde voor kleding samen. (Foto Marijke door: Tim Meijer)

Kleding als expressie 

“Toen ik de documentaire The True Cost keek, kon ik niet meer terug”, zegt Marijke. “Met tranen keek ik naar de vreselijke omstandigheden in kledingfabrieken en de ziekten en milieuvervuiling die deze industrie veroorzaakt.” Marijke verdiepte zich al langer in overconsumptie en de gevolgen daarvan. Toch raakten deze beelden haar opnieuw. De documentaire motiveerde haar om te laten zien dat het anders moet én kan. Dat onze liefde voor kleding kan bestaan, zonder de wereld te schaden. “Voor mij is kleding een manier om me uit te drukken. Ik ben vrij introvert, maar houd ook van het tonen van creativiteit en identiteit. Dat doe ik met mijn kleding, die vaak uniek, opvallend en kleurrijk is.” Vanuit die gedachte richtte ze The Wardrobe Flip op. 

The Wardrobe Flip 

Met The Wardrobe Flip laat Marijke zien dat je niet hoeft in te leveren op stijl, als je duurzamer en eerlijker wil omgaan met kleding. Dat doet ze door zelf unieke items te maken van bestaande materialen. Die kleding verkoopt ze via haar webshop. Zo maakt ze jumpsuits van oud beddengoed binnen de collectie Sleeping Beauty. Ook transformeert ze oude katoenen T-shirts naar garen, waarmee ze truien maakt. “Van kleins af aan maak ik zelf kleding”, zegt Marijke. “Ik bracht uren door achter de naaimachine.” De items die ze nu ontwerpt voor The Wardrobe Flip zijn stuk voor stuk uniek en vaak kleurrijk. “Ik houd van bijzondere prints en kleurencombinaties die niet standaard zijn”, zegt ze. “Hoge kwaliteit is het uitgangspunt van al mijn items. Want als je de levensduur van je kleding wilt verlengen, is het belangrijk dat je upcycling-technieken op de juiste manier toepast. Je kunt niet zomaar ergens de schaar inzetten.”

Je kleding een tweede leven geven, kun je ook zelf. Daarom geeft Marijke verschillende workshops, waarbij ze volwassenen en kinderen leert om zelf technieken toe te passen. En zo de levensduur van kleding te verlengen. Laatst gaf ze een workshop, waarbij kinderen zelf een rugzak maakten van oude kussenslopen. Ook leert ze hoe je zelf stempels maakt om je oude kleding een unieke print te geven. “Fast fashion kopen is onnodig. Bestaande kleding nieuw leven inblazen is veel leuker en duurzamer.”

Samenwerken en elkaar steunen

Marijke werkt samen met verschillende initiatieven om de impact van The Wardrobe Flip te vergroten. Materialen, zoals oude dekbedden en T-shirts, krijgt ze van haar partner RataPlan. Ook werkt ze samen met Race Against Waste, die jonge generaties motiveert om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Dat doet de organisatie met educatieve actiecampagnes over circulaire economie en energiebesparing.

“De weg naar een eerlijke en duurzame kledingindustrie is nog lang”, zegt Marijke. “Etalages hangen vol mooie kleding en online advertenties tonen de nieuwste collecties. Voor je het weet word je verleid om nieuwe items te kopen. Dat merk ik zelf ook. Toch word ik veel gelukkiger van het (ver)maken van mijn eigen kleding en van tweedehands items. Want dat past bij mijn morele waarden.” Ook vindt Marijke het belangrijk om ondernemers te steunen die overconsumptie tegengaan en bijdragen aan een ethische kledingindustrie. “Als je écht een item nodig hebt, koop het dan bij initiatieven waar jij achter staat en die beter zijn voor de wereld. Breng je morele waarden en liefde voor kleding samen.”

3 tips van Marijke

  • Daag jezelf uit een paar maanden of zelfs een jaar niets te kopen. Dat maakt je creatiever. 
  • Durf kleuren en prints te combineren. Life is too short to wear boring clothes. 
  • Koop liever één uniek kledingstuk van hoge kwaliteit dan tien basisitems.

Wil jij leren hoe je jouw kleding een tweede leven geeft? Meld je samen met vrienden, collega’s of familie aan voor een workshop of lees onze artikelen over duurzame kleding

Winkelwagen
Scroll naar boven