Uitgelichte afbeelding

‘My Little Plastic Footprint’: met een App op plasticdieet

Toen ik zondagmiddag als reactie op de Happy Times mail de tip kreeg om ‘My Little Plastic Footprint’ te downloaden, een app waarbij je op plastic dieet gaat. Dit kon ik natuurlijk niet anders dan het gelijk op mijn telefoon zetten! Ik kende de app al omdat ik deze vorig jaar op verschillende bushokjes heb zien staan, maar eigenlijk heb ik nooit de tijd gemaakt (oeps!) om hem echt goed te bekijken. Maar ik had dus al een account en ik kon zo weer inloggen, handig! In deze blog vertel ik meer over de app en of ik hem nu wel op mijn telefoon houdt ;-)!

“Ik vind het een erg interessante en handige app en ik dacht dat jullie dit misschien ook wel een leuke app vinden die helemaal goed bij de Plastic Free July maand past.”

Lezer Happy Times die de app aanraadde

Waarom ‘My Little Plastic Footprint’?

Plastic is een woord met een lading, er is ontzettend veel over te doen en de termen ‘recycled’, ‘biologisch afbreekbaar’ en ‘100% recyclebaar’ worden er te pas en te onpas bij gebruikt. We kunnen nu een leven zonder plastic niet voorstellen, maar wist je dat het pas net 100 jaar oud is? in 1907 is de eerste plastic van aardolie gemaakt. Het was makkelijk te maken, super goedkoop en voor heel veel toepassingen bruikbaar. Het materiaal is het wonder van de eeuw, bijna alles was (en werd) vervangbaar door een plastic product. Het ging minder snel kapot dan glas of steen en kon zo langer mee gaan.

In de jaren 90 kwamen onderzoekers echter achter een grote keerzijde van dit miraculeuze stukje kunststof: het was een enorm groot probleem voor het milieu! Omdat het niet afgebroken kan worden in de natuur (alleen maar heel klein uit elkaar kan vallen waardoor het voor het menselijke oog niet meer zichtbaar is), blijft als het plastic dat ooit is gemaakt bestaan! “Het ooit zo revolutionaire plastic verandert in een symbool voor vervuiling.” aldus NPO kennisbank.

Waarom is plastic dan zo slecht denk je nu misschien? Van het ruim 8 miljard ton geproduceerde plastic, is 6 miljard ton afval geworden. Slechts 9% (!) daarvan werd gerecycled, 12% werd verbrand en de overige 79% is in de natuur beland of op afvalbergen in de natuur. “Als de huidige trend doorgaat is er rond 2050 sprake van circa twaalf miljard ton plastic op stortplaatsen en in het milieu.Er komt meer plastic bij dan we kunnen opruimen, ook al doen we nog zo ons best. De enige manier om plasticvervuiling te verminderen en te voorkomen, is veel minder plastic te gebruiken.”Plastic Soup Foundation.

Wat is ‘My Little Plastic Footprint’?

My Little Plastic Footprint is een app die je helpt jouw plasticgebruik te verminderen. De app verdeeld ‘plastic’ in zes categorieën: badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden en tuin. Per categorie krijg je een tip (+ webshop) hoe je het kunt vervangen voor een plastic-vrije optie en kun je een quiz maken waardoor je meer te weten komt over de impact van die categorie. Op een leuke manier kom je best wel wat kennis tegen (ook leuk voor een pubquiz!).

Om de hoeveelheid plastic die jij gebruikt te objectiveren hebben ze een PMI (plastic mass index) bedacht (zoals het BMI voor gewicht, maar dan voor plastic!) bedacht. Deze loopt van 0 tot 100 en elke keer als jij een plastic-switch maakt waarbij je plastic vervangt voor een alternatief verlaagt jouw PMI. Dit element zorgt voor een uitdaging en een stukje gamification van een serieus probleem. Daarnaast krijg je als je de app opent een paar switches te zien, nog niet alles! Dit zorgt ervoor dat je in kleine stapjes kunt gaan ‘dieten’ en dat werkt veel beter dan in een keer 180 graden anders, dan is het veel lastiger om vol te houden.

“Om de hoeveelheid plastic waarmee we dagelijks in aanraking komen terug te brengen, moeten we allemaal op plasticdieet. Met onze handige, nieuwe app bescherm je je gezondheid en help je mee aan een oplossing voor het wereldwijde plasticprobleem.”

My Little Plastic Footprint

Mijn ervaring met ‘My Little Plastic Footprint’?

Persoonlijk vind ik het jammer dat ze het het plastic dieet noemen omdat ze het dan framen alsof je minder/ niks meer mag en er hangt (vind ik ) een wat negatieve associatie aan dieet. Maar de app zelf vind ik echt geniaal! De quiz vind ik leuk, en leerzaam! Ook al weet je best wat over dit onderwerp, zijn de vragen niet te makkelijk en blijf ik me verbazen over de grootte van dit probleem. Maar doordat ze het vervolgens ophakken in kleine onderdelen en categorieën is het heel behapbaar en motiverend om ook echt zelf actie te gaan ondernemen.

“Wanneer je de plastic variant hebt vervangen door een product zonder plastic, dan kun je deze afvinken in je to do list. Er is in de app een soort meter die aangeeft hoe groot je plastic voetafdruk is en wanneer je weer een item afstreept dan verschuift deze meter naar een steeds positievere waarde”

Lezer Happy Times die de app aanraadde

Ben je nieuwsgierig geworden naar de app en wil je het ook proberen? Download het in de APPLE STORE of in de GOOGLE PLAY (gratis!!)

Bronnen

Winkelwagen
Scroll naar boven