Uitgelichte afbeelding

Ik leef niet duurzaam. Zo, dat is eruit.

Ik leef niet duurzaam. Zo, dat is eruit. Ik doe mijn best, maar echt altijd 100% duurzaam? Nee. Dat zou betekenen dat ik in een zelfgemaakt huis van biobased materialen woon (dat kan overigens wel! Iris vertelt alles over haar tiny house in een ecodorp, zie pagina 74), dat ik alleen lokaal eet, geen plastic gebruik en nooit meer nieuwe spullen koop. Dat is een onrealistisch streven om van mijzelf, maar zeker ook van anderen te verwachten. Is dat realistisch in de wereld die we hebben gecreëerd? Zijn we niet vergeten hoe we mét de natuur moeten leven, in plaats van alles doen om haar te controleren en in bedwang te houden? Als ik 100% duurzaam zou leven, zou je nu dit magazine niet in je handen hebben.

Maar, er zit een hele grote maar aan dit verhaal. Ik leef wel een stuk duurzamer dan de gemiddelde Nederlander. Dit tijdschrift is gemaakt zonder bomen en met sociaal-ecologische impact in Zuid-Amerika. Ik verplaats mezelf (op een uitzondering na) altijd met de trein of de fiets. Ik eet bijna altijd plantaardig, koop nauwelijks nog nieuwe kleding (ik leen en wissel met vriendinnen!) en ik zit in het bestuur van de Jonge Klimaatbeweging waar we jongeren laten bijdragen aan het klimaatdebat. Mijn werk is het verspreiden van positief klimaatnieuws: daarmee zet ik anderen in actie om ook aan de slag te gaan met een duurzamer leven. 

Ik vind ‘duurzamER’ een hele fijne term. Het geeft aan dat je altijd nog beter kan, dat het niet een afvinkhokje is, maar een ongoing process. DuurzamER geeft aan dat je stappen kan zetten, beter kan worden en dat er ruimte is om nog verder te verduurzamen. Mijn missie, en daarmee de missie van dit magazine, is om IEDEREEN in Nederland duurzamER te laten leven. Heb jij veel middelen, veel geld, veel invloed, dan moet jij meer stappen zetten om te verduurzamen. Omdat je simpelweg meer mogelijkheden hebt om de samenleving te verduurzamen. Wellicht werk jij bij een groot bedrijf en kun je daar invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering (meer tips om impact op de werkvloer te maken vind je op pagina 80). Maar als je minder hebt, minder kansen, minder mogelijkheden, dan kun je die duurzame keus niet altijd maken, omdat het helaas nog steeds geen eerlijk spelletje is. De vraag die je jezelf moet stellen: welke mogelijkheden heb ik om te verduurzamen?

Ik vind het een eer dat jij dit voorwoord leest, dat betekent namelijk dat ik mijn kansen en mogelijkheden heb omgezet in een duurzame stap! Mijn kans lag hier, in het ondernemerschap. Mijn online community heeft me ontzettend geholpen dit waar te maken en ik had de kans om ook spreekklussen en samenwerkingen te doen. Daardoor kon ik ontslag nemen en fulltime inzetten op het verspreiden van positief klimaatnieuws. 

Mijn duurzame reis begon met de gedachte: ‘Wat kan ik nu doen, ik ben maar één individu, kijk eens naar de grote vervuilers…’ Maar nee, ik ben in actie gekomen en heb gekozen voor een nieuwe gedachte: ‘Ik weet niet hoeveel ik kan bijdragen, maar waar ik kansen en mogelijkheden heb, ga ik gewoon proberen zoveel mogelijk impact te maken.’

Laat je inspireren door dit magazine, maar kom vooral in actie! Waar liggen jouw kansen en mogelijkheden om de wereld een beetje duurzamer te maken?

Liefs, Maartje

Dit stuk komt uit het decembernummer van Happy Times Magazine. Het hele magazine lezen? Ren naar de winkel om jouw exemplaar te bamchtigen, koop een los nummer of ga voor een jaarabonnement!

Winkelwagen
Scroll naar boven