Ben je gepassioneerd over koken, het verminderen van afval, of hou je gewoon niet van verspillen? Dan is dit no waste recept voor groentebouillon van groenteschillen is gemaakt voor jou! Sinds het begin van mijn minimal waste-lifestyle is dit recept één van de eerste dingen die ik heb uitgeprobeerd om voedselverspilling te verminderen. Je eigen groentebouillon maken van keukenschillen is niet alleen heel makkelijk, maar het geeft je ook nog eens een gevoel van voldoening. Deze bouillon zit barstensvol smaak en is gevuld met veel voedingsstoffen. Hiermee is het een fantastische manier om overgebleven keukenschillen opnieuw te gebruiken en voedselverspilling te minimaliseren. Bovendien is het goedkoper én beter voor het milieu dan kant-en-klare groentebouillon. Oftewel, elke keer dat je een maaltijd bereidt, bewaar die groenteresten in de vriezer en maak een portie van zelfgemaakt genot wanneer je genoeg groenteschillen hebt verzameld.
Wat een zelfgemaakte groentebouillon heel bijzonder maakt, is hoeveel verschillende varianten er te maken zijn. Je kunt verschillende ingrediënten gebruiken en het “recept” aanpassen op basis van wat er beschikbaar is. De overtollige bouillon kan handig worden bewaard worden in de vriezer voor toekomstig gebruik in soepen, stoofschotels, rijstgerechten en meer!
Het kiezen van groenten voor je zelfgemaakte groentebouillon van groenteschillen
De eerste stap is om groenten te selecteren voor je zelfgemaakte groentebouillon. In kant-en-klare groentebouillon is het juist de mix van groenten die bijdragen aan de rijke smaak. Belangrijke key-players bij het maken van zelfgemaakte groentebouillon van schillen en leftovers zijn onder andere:
- Knoflook (we adviseren hier alleen schillen mee te nemen als ze biologisch zijn)
- Ui (we adviseren hier alleen schillen mee te nemen als ze biologisch zijn)
- Paprika leftover en de groene steel (niet de zaadjes!)
- Wortels, wortelschillen en hun groene toppen
- Champignons en champignonstelen
- Selderij
- Verse of gedroogde kruiden, klassieke Italiaanse kruiden doen het goed, zoals salie, rozemarijn, tijm, basilicum, peterselie, oregano en laurierblaadjes
- Tomaten, inclusief afgesneden uiteinden, gespleten cherrytomaten of licht gekneusde exemplaren
- Aardappels en aardappelschillen
Wat je ook goed kunt toevoegen is maïs (inclusief de kolf), boerenkool, snijbiet, courgette, pompoen, erwten, sperziebonen, prei, paksoi, sjalotten, bietenbladeren – eigenlijk, alles wat eetbaar is! (Binnen redelijke grenzen natuurlijk; het toevoegen van hete chilipepers kan je bouillon pittig maken).
Terwijl sommigen suggereren om koolresten (bijv. broccoli of bloemkool) te vermijden om bitterheid te voorkomen, voeg ik vaak zonder problemen broccoli-stelen toe. Gebruik deze groenten met mate als je denkt dat het de smaak teveel beïnvloedt. Andere mogelijke boosdoeners voor bitterheid zijn uienschillen, houtachtige kruidenstelen, overmatige selderijbladeren en bittere groenten zoals mosterd- of paardenbloembladeren.
Tips voor de beste no waste groentebouillon van groenteschillen
Hoewel het primaire doel is om opgeslagen keukenschillen te gebruiken, kan het geen kwaad om een paar verse ingrediënten toe te voegen voor extra smaak. Overweeg deze tips voor het maken van de meest smaakvolle zelfgemaakte groentebouillon:
- Omarm de kracht van knoflook en ui
- Voeg champignons toe voor extra diepte, zelfs als je geen fan bent van hun textuur.
- Breng op smaak met zout en peper naar smaak, of wat (natuurlijke) smaakmakers. Ik voeg altijd Vegeta toe, wat de Roemeense versie van Maggi is.
- Voeg 1-2 laurierblaadjes toe, vers of gedroogd.
- Verhoog umami met een snufje edelgistvloken
Stap 1: Verzamel keukenschillen
Begin met het verzamelen van keukenschillen en bewaar ze in een afgesloten diepvrieszak of een andere luchtdichte container in de vriezer. Afhankelijk van je kookfrequentie verzamel je misschien genoeg schillen voor een portie bouillon binnen een paar weken of een paar maanden. Deze stap hergebruikt niet alleen schillen, maar biedt ook de mogelijkheid om je koelkast of voorraadkast op te ruimen. Zorg ervoor dat de schillen eetbaar zijn en vermijd alles wat rot of beschimmeld is.
Stap 2: Koken & laten sudderen
Voeg alle verzamelde keukenschillen toe aan de pot en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met water, maar niet te veel ‘zwemmen’. Teveel water kan namelijk resulteren in een zwakke bouillon. Voeg zout/vegeta/maggi naar smaak toe en breng de ingrediënten aan de kook voordat je het vuur verlaagt. Laat de zelfgemaakte groentebouillon minimaal 30 minuten sudderen, hoewel we aanraden om het te verlengen tot 45 minuten tot een uur voor optimale smaak. Proef na 25 minuten en pas de smaak aan indien nodig. Als je weinig tijd hebt, is 25-30 minuten voldoende.
Stap 3: Zeef de vaste stoffen eruit
Plaats een fijne zeef boven een kom of een andere pot en zeef voorzichtig de zelfgemaakte groentebouillon. Druk met een houten lepel op de groenten in de zeef om zo veel mogelijk vloeistof eruit te persen. Gooi de keukenschillen weg zodra ze gezeefd zijn.
Stap 4: Gebruik of bewaar je zelfgemaakte groentebouillon
Nu is je zelfgemaakte groentebouillon klaar is! Of je het nu in soepen, stoofschotels of als smaakvol kookvocht voor granen en peulvruchten gebruikt, deze bouillon verbetert de smaak en voedingswaarde van je gerechten. Je kunt mijn favoriete winterrecept proberen: Thaise pindanoedelsoep, waarin ik deze no waste groentebouillon van groenteschillen gebruik.
De bouillon kan in de koelkast worden bewaard en binnen een week worden gebruikt. Je kunt de bouillon ook invriezen voor maximaal een jaar door deze over te gieten in diepvriesbestendige containers of ijsblokjesbakjes.
Nu je weet hoe makkelijk het is, vraag je je misschien waarom je dit niet eerder hebt gedaan. Laten we het positief bekijken – zoals we bij de Happy Times redactie graag doen – nu weet je het en kun je het voor de rest van je leven gebruiken!
Als je deze tips nuttig vond, deel hoe enthousiast je erover bent door dit artikel te delen op Instagram & tag ons met ons account: @happytimes.magazine en @oanapuiu..
📷Fotokrediet: Miriam Groot