Goedemorgen! Zeg jij dat ook regelmatig, terwijl je je misschien niet ‘goed’ voelt? Sta jij ook weleens op met het gevoel dat je beter in bed kan blijven liggen? Ben je geen ochtendmens? Kun je in de ochtend wel wat meer energie gebruiken? Wil je effectiever werken in de ochtend? Is het antwoord op één of meer van deze vragen ‘JA’, dan adviseer ik om verder te lezen. Ik heb namelijk een ochtendroutine ontdekt die van iedereen een ochtendmens maakt! Echt waar! En het leuke is, het kan al door een paar minuten eerder op te staan. Dat heb je er wel voor over, toch?! Natuurlijk is dit ook nuttig voor iedereen die wel een ochtendmens is, maar de ochtend wellicht effectiever wil indelen.
Rinkeldekinkel! (Of hoe je wekker ook klinkt in de ochtend…) Zodra ik mijn wekker hoor, ben ik meteen wakker. Ja, ik ben een ochtendmens. Ik stap dan ook het liefst meteen (met mijn goede been) uit bed om aan de dag te beginnen. Doordeweeks staat mijn wekker om 5.45 uur. In het weekend wat later, afhankelijk van mijn plannen die dag. Als ik op mijn werk kom om 7.45 uur, ben ik dus al 2 uur aan het genieten van de dag. Hoe ik dat doe? Ik neem je mee in mijn ochtendroutine.
Mijn ochtendroutine
5.45 uur.
De wekker gaat. Het eerste deel van mijn ochtendroutine is een glas water drinken! Het is namelijk belangrijk om je lichaam meteen te hydrateren. In de nacht krijg je namelijk geen vocht binnen, maar verlies je wel vocht. Dan ga ik nog even lekker liggen met mijn ogen dicht en noem ik één ding waar ik dankbaar voor ben. Dat kan echt van alles zijn. Het is belangrijk dat je die dankbaarheid ook echt voelt. Ik voel het door kriebels in mijn buik, maar dit kan bij iedereen anders zijn.
Bijvoorbeeld: Ik ben dankbaar voor mijn heerlijke, fijne huis. Het is een huis waar ik me echt thuis voel, waar ik mezelf kan zijn en waar ik me goed voel. Ik ben dankbaar voor de zonnepanelen, de goede isolatie, de groene stroom en onze tuin die biodiversiteit stimuleert.
5.50 uur.
Ik stap uit bed en ga naar de wc, daarna poets ik mijn tanden. Tijdens het tanden poetsen kijk ik naar mezelf in de spiegel en benoem ik wat ik mooi vind aan mezelf. Dat kan op zowel innerlijk als uiterlijk zijn. Hierdoor krijg je een positief zelfbeeld. Het is belangrijk dat je iets benoemt wat je ook oprecht mooi vindt. Anders werkt het niet.
Bijvoorbeeld: Ik heb mooie ogen. De kleur vooral is erg mooi. Als ik van dichterbij kijk, is het nog mooier. Dan zie je verschillende tinten blauw. Dat maakt mijn ogen uniek, speciaal, mooi. Er zit lichtblauw in en donkerblauw. En grijs. Ik heb echt mooie ogen.
5.55 uur.
Ik douche maximaal 5 minuten. Dat is goed voor het milieu. Die gedachte geeft mij een fijn gevoel. Ik probeer mijn ecologische voetafdruk hiermee klein te houden.
6.00 uur.
Afdrogen, aankleden, haar en make-up. Ook hier probeer ik vegan producten te gebruiken die dierproefvrij zijn. Animal Rights heeft een lijst gemaakt met merken die hieraan voldoen. Klik hier voor deze lijst met merken.
6.15 uur.
Ik ga naar beneden en het eerste wat ik dan zie, is een hele blije, enthousiaste hond die me komt begroeten. Hiervan word ik uiteraard al helemaal blij. Na even samen lekker geknuffeld te hebben, geef ik haar te eten en ververs ik het water. Het water dat nog in de drinkbak zit, geef ik aan de planten. Geen verspilling = goed gevoel!
6.25 uur.
Vanaf nu neem ik altijd even tijd voor mezelf. Ik ga op de bank zitten en doe mijn ogen dicht. Ik begin met een korte meditatie die zorgt voor positieve energie. Deze is één van mijn favorieten. (Let op: In het Engels!)
Daarna ga ik over naar affirmaties. Affirmaties zijn positieve gedachten die je hardop uitspreekt. Het zijn positieve zinnen die je in de tegenwoordige tijd uitspreekt. Ook hierbij is het belangrijk om ze met geloof en gevoel uit te spreken. Als je overtuigt bent van je affirmaties, zul je zien dat je een positief gevoel krijgt. Ik gebruik zelf vaak deze affirmaties. Ik luister ze en zeg hardop alles mee.
Daarna ga ik lezen. Ik lees 5-10 bladzijdes per dag uit een zelfhulpboek. Ik kies er bewust voor om uit dit soort boeken te lezen, zodat ik wat ik lees die dag direct kan toepassen. Sommige boeken lees ik vaker. Houd je niet zo van lezen? Je kunt de boeken ook als luisterboek luisteren. Zorg wel dat je er dan met je gedachten bij bent, anders heeft het weinig zin. Zo luister ik vaak een boek tijdens het uitlaten van de hond. Kijk hier voor boekentips over minimalistisch lezen.
Dan schrijf ik nog in mijn dagboek. Ik schrijf meestal over wat mijn doel is die dag, waar ik aan wil werken, waar ik naar uitkijk, etc. Het hoeft maar heel kort te zijn. Hier bepaal je wat je focus gaat zijn die dag. Waar ga jij je energie in stoppen? Eventueel kun je nog een visualisatie doen. Dit houdt in dat je je ogen sluit en voor je ziet (tot in detail) hoe jouw dag gaat verlopen.
6.50 uur.
Nu ga ik de hond uitlaten. Vaak luister ik tijdens het uitlaten naar een luisterboek of podcast of naar muziek, maar ik vind het ook fijn om naar de vogels om me heen te luisteren of om me volledig te focussen op mijn hond. Of juist de omgeving volledig in me op te nemen. Ik kijk waar ik die dag behoefte aan heb.
7.10 uur.
Nu doe ik nog een kleine yoga-routine. Ik vind het fijn om iedere ochtend te stretchen. Dat doe ik door middel van yoga-oefeningen. Je kunt ook iets anders doen om in beweging te komen. Het is erg fijn om in de ochtend al te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld HIIT-oefeningen doen, hardlopen of joggen, of ga naar de sportschool. Of ga eens fietsen, wandelen of zwemmen in de ochtend.
7.20 uur.
Zo, nu heb ik wel een ontbijtje verdiend, vind ik. Ik zorg ervoor dat ik gezond eet, zeker in de ochtend. Vegan en vol met vezels, vitaminen en mineralen.
7.40 uur.
Tijd om naar mijn werk te gaan. Door deze positieve ochtendroutine voel ik me de hele dag positief, vrolijk en optimistisch. Ik kan er de hele dag tegenaan.
Zo… Dit was mijn ochtendroutine. Neem dit vooral mee als tips en ga proberen wat het beste bij jou past. Mocht je dit gaan uitproberen, dan zou ik zeggen: welkom bij de ochtendmensen!