Uitgelichte afbeelding

3x dit kan jij doen met Plastic Free July (2021 editie)

In de eer van de maand van plastic free july wilde ik graag een blog schrijven over plastic. In de nieuwsbrief van mei hebben Maartje en ik verschillende nieuwsartikelen en weetjes over plastic en plasticvrij leven gepost. Want wist je dat er inmiddels statiegeld is op de kleine plastic flesjes? Super goed nieuws om het zwerfafval te verminderen. Maar binnen alle plastic updates, feitjes, nieuwtjes en weetjes blijft het soms lastig om een duidelijk beeld te krijgen van wat je nou daadwerkelijk kan doen om je steentje bij te dragen. Want hoe ziet een leven zonder plastic er eigenlijk uit? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk plastic consumeert? En heeft het allemaal wel nut?

Plastic Free July: Door het plastic de oceaan niet meer zien 

Plastic vormt een belangrijk probleem voor het milieu, omdat het zo lastig afbreekbaar is. Plastic soup in de oceanen, plastic flesjes langs de rand van de weg, plastic verpakkingen in de supermarkt…. Plastic is overal. Dit maakt het zo ongelooflijk lastig om plastic op een makkelijke manier te bannen uit je leven. Daarbij is het ook belangrijk om je af te vragen of plastic alleen maar slecht is. Want nee; plastic is ook heel erg fijn. Dat moeten we ook niet onderschatten. Het verlengt houdbaarheid van producten en maakt daardoor dat voedselverspilling enorm vermindert wordt, omdat eten minder snel bederft. Echter kan er wel meer mindfull met het inzetten van plastic verpakkingen om worden gegaan. Dat is waar ik iedereen ook tot wil motiveren. 

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Wat kan jij doen? Kleine stapjes richting een meer duurzaam leven 

Er zijn verschillende kleine stappen die je kan nemen. Op Google hoef je maar ‘plasticvrij leven tips’ in te typen en je krijgt honderden suggesties naar je hoofd geslingerd. Fijn, maar ook onoverzichtelijk. Daarom zet ik een paar kleine stappen op een rijtje voor je. 

Kleine veranderingen op individueel niveau

Er zijn veel kleine dingen die jij kan doen om meer mindfull om te gaan met plastic gebruik. Hierbij kan je denken aan het gebruik van hervulbare drinkflessen, geen plastic tassen meer gebruiken, geen wegwerpservies meer aanschaffen, wattenstaafjes afschaffen, verpakkingen recyclen, doppen sparen voor het goede doel etc. Ik kan nog honderden manieren noemen, maar het komt op hetzelfde neer. Nét even wat meer mindfull je leven inrichten en voor vele producten een alternatief inzetten. Maak zelf je schoonmaakmiddelen, koop shampoobars, investeer in een goede waterfles en probeer zo min mogelijk wegwerpartikelen te kopen. Alleen hiermee kan je al enorm veel plastic besparen. 

Doneer aan doelen die zich inzetten voor oceaan en rivier ‘cleanups’. 

Een andere manier waarop jij je bijdrage kan leveren aan een plasticvrije wereld, is door je in te zetten voor organisaties die de oceanen plasticvrij maken. Een mooi initiatief is de ocean cleanup. Dit is een Nederlandse onderneming die inmiddels al meer dan 465 duizend kilo uit de oceaan heeft gehaald. De organisatie leeft volledig van giften en blijft groeien. Inmiddels biedt het ook gerecyclede producten aan. Clearrivers is een ander initiatief vanuit de Europese Unie die plastic uit de rivieren probeert te halen. Op deze manier kan je op grotere schaal bijdragen aan wereldwijde verandering. 

Kijk verder dan plastic alleen tijdens Plastic Free July

Plastic is een groot probleem en plasticvrij leven vormt een belangrijke stap richting een meer duurzamere wereld. Toch wil ik je ook aanmoedigen om verder te kijken dan enkel je plastic verbruik. Ik hoor je denken ‘Huh, maar het is toch PLASTIC free july?’. En ja; dat is zo. Maar probeer deze maand ook stil te staan bij wat je misschien nog meer kan betekenen voor een duurzamere wereld. Laat deze maand in het teken staan van algehele duurzaamheid, algehele verandering en een algehele frisse blik op je levensstijl. Wie weet wat voor inspirerende inzichten je wel niet krijgt! 

Waarom het wél nut heeft om je steentje bij te dragen

Soms voelen de acties die je doet voor een meer duurzaam, mindfull en bewust leven als een kiezelsteentje leggen om een hele rivier aan tegengeluid tegen te houden. Het gevoel dat het niet werkt, dat het niet helpt…. Maar toch. Als je nadenkt dat heel veel mensen samen met jou deze stappen proberen te maken, dan vormen de steentjes langzaam maar zeker een stevige dijk. En kunnen we met z’n allen een verschil maken! Daar gaan we voor. Samen. Naar een betere, plasticvrije toekomst. 

Liefs, 
Roos 

Winkelwagen
Scroll naar boven