Uitgelichte afbeelding

Van kantoorbaan naar pluktuin: het avontuur van Marilou & Winnie

Twee ondernemende vrouwen met een passie voor voeding en natuur hebben na een jaar vol ambitie en passie in februari 2023 Pluck van het veld gelanceerd. Ik ging langs om een kijkje te nemen op het land en achter de schermen. In de auto begonnen de gesprekken al en de sfeer was fijn en al kletsend kwamen we het veld op gelopen.

Het was ruim 27 graden en de zon stond volle bak op de grote groene vlakte. Met mijn witte sneakers liep ik door het hoge gras. Ik kreeg meteen wat drinken aangeboden. De thee mocht ik vers uit de tuin plukken. Marilou liep mee, ze wees naar: ‘dropplant’, ‘colakruid’ en ‘appelmunt’. Deze kruiden had ik net helemaal niet gezien!

Ik stelde me ook voor aan Winnie en het was zo makkelijk en gezellig als het gesprek was in de auto, was het ook nu weer. 

Nieuwe technieken in de landbouw uitproberen

Winnie en Marilou willen mensen laten zien dat landbouw ook zonder agrarische achtergrond kan. Ze maken gebruik van nieuwe innovaties, zoals het ‘no dig’ principe, en experimenteren met nieuwe manieren van landbouwen. Zo hebben ze verschillende manieren van bedden aanleggen uitgeprobeerd en zijn ze tot de conclusie gekomen dat de meest natuurinclusieve manier tot nu toe de beste resultaten heeft opgeleverd. Ze willen deze methode dan ook inzetten bij nieuwe bedden.

Soms gaat een teelt mis, maar Winnie en Marilou laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ze plaatsen gewoon een nieuwe lading frambozenplanten en gaan door. De ondernemers blijven zich ontwikkelen en leren nog steeds elke dag. Winnie en Marilou vertellen over de inkoop van planten bij een biologische teler en het intensieve proces van het bijhouden van planten in de kas. Ze leggen uit waarom tomaten en basilicum naast elkaar groeien en hoe dit optimaal gebruik van de grond en een rijk bodemleven oplevert.

Marilou vertelt over de verschillen in grootte van venkel, terwijl ze allemaal op hetzelfde moment zijn gepland. Eten met de natuur betekent dat groente en fruit niet altijd hetzelfde zijn, en daarom is het niet nodig om te verwachten dat alle komkommers, aubergines en tomaten even groot, rond en mooi zijn. Een mooie les die ik met mijn eigen ogen heb mogen zien. Wat belangrijk is, is dat de smaak en kwaliteit van het eten gewoon hetzelfde zijn, toch!

De leden van Pluck in het Veld staan centraal

Marilou en Winnie vertellen over de open tuin waar bezoekers op hun eigen tijd langs kunnen komen om te plukken. Ze vinden het leuk als ze mensen zien plukken en een praatje met ze kunnen maken. Een vrouw komt de tuin in gelopen met een mandje en begint te plukken. Als ik zo naar haar kijk, voelt het als een sprookje in de tuin, met vogels die zingen en een zachte bries om ons heen.

Op het veld loopt ook Bor, een student aan de HAS met een Pluckabonnement, met zijn handen in de aarde. Hij vertelt dat hij veel ervaring opdoet door zich met natuur en voedsel bezig te houden. Door hier te zijn en andere mensen te zien, gelooft hij dat de connectie tussen voedsel en omgeving kan groeien. Ondanks financiële onzekerheid als student wil hij investeren in zijn eigen gezondheid door zijn prioriteiten te herzien. Vanuit zijn opleiding let hij ook op de landbouw transitie en ziet hij in de impact ondernemers een fantastisch voorbeeld van duurzame landbouw. Hij benadrukt dat iedereen altijd wel een uurtje vrij heeft en dat een uurtje Netflix vervangen kan worden door een uur eten plukken.

De pluktuin van Marilou en Winnie is een inspirerende plek waar iedereen kan leren over het belang van duurzame landbouw, en vooral over hoe we zelf kunnen bijdragen. Ik vraag Marilou over de toegankelijkheid van de pluktuin en ze antwoordt: “Je kunt je aanmelden als plukker, workshops en cursussen volgen en 1 juli is de open dag.” Het idee van een plukker zijn spreekt mij zeker aan en ik zet mezelf op de wachtlijst. Marilou legt verder uit dat als lid, de leden een oogstaandeel kopen waardoor het risico tussen de boer en de leden wordt gedeeld. Als de oogst goed is krijg je als lid extra veel, is de oogst slecht dan krijg je als lid ook minder.

Pluck van het Veld is een mooie, toekomstbestendige onderneming. Na afloop kreeg ik een koolrabi, komkommer en bloemkool mee naar huis. Het was een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten!

Winkelwagen
Scroll naar boven