Uitgelichte afbeelding

Elke week zoeken we met het Happy Times Magazine team weer naar positief klimaatnieuws om te laten zien wat er wél al gebeurd in de strijd tegen klimaatverandering. Op deze manier kan je geïnspireerd je week beginnenHet is tijd voor je portie Positief klimaatnieuws week 13!

KLM aangesproken op greenwashing

Fossielvrij NL heeft een zaak aangespannen tegen luchtvaartmaatschappij KLM voor onterechte duurzame claims. De rechter heeft geoordeeld dat een aantal reclame-uitingen met groene claims van de luchtvaartmaatschappij KLM misleidend en onrechtmatig zijn geweest voor de consument. Dat is het oordeel van de rechtbank in Amsterdam in een zaak die was aangespannen door actiegroep Fossielvrij NL.Mooi om te zien hoe greenwashing steeds meer wordt aangepakt. KLM had in sommige reclames milieuclaims opgenomen op basis van vage en algemene verklaringen over milieuvoordelen. Ook had de luchtvaartmaatschappij volgens de rechter een te positief beeld neergezet van maatregelen als duurzame brandstof en herbebossing. De uitspraak was dat dit soort maatregelen de grote impact van vliegen op het milieu nauwelijks verminderen en wekken de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is. Lees hier meer.

Verplicht verminderde impact op milieu voor bedrijfsleven

Afgelopen week heeft de EU Commissie juridische zaken een wetsvoorstel goedgekeurd, overeengekomen met de EU-regeringen, dat bedrijven verplicht hun negatieve impact op mensenrechten en het milieu te beperken: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). “due diligence” regels aan, die bedrijven verplichten de negatieve impact van hun activiteiten op mensenrechten en het milieu te verminderen, waaronder slavernij, kinderarbeid, arbeidsuitbuiting, verlies van biodiversiteit, vervuiling en vernietiging van natuurlijk erfgoed. Plannen van bedrijven om zichzelf te verbeteren, moet de tijdsgebonden klimaatveranderingsdoelen van het bedrijf bevatten, de belangrijkste acties om deze te bereiken en een uitleg, inclusief cijfers, over welke investeringen nodig zijn om het plan uit te voeren. Bedrijven zullen aansprakelijk zijn als ze hun zorgvuldigheidseisen niet naleven en zullen hun slachtoffers volledig moeten vergoeden. Ze zullen ook klachtenmechanismen moeten invoeren en in contact moeten treden met individuen en gemeenschappen die nadelige gevolgen ondervinden van hun acties. Nu hopen dat de wet er ook door het Europees Parlement doorheen wordt gestemd. Lees hier meer.

Happy Times organiseert Business Club event 12 april

Nationaal Energie Dashboard gelanceerd

Het Nationaal Energie Dashboard geeft van dag tot dag, en uur tot uur inzicht in het gebruik en verbruik van gas en elektriciteit. De data is vrij toegankelijk en helpt bedrijven en consumenten om op slimmere momenten energie te gebruiken. Data over energie-opwek, energiegebruik en CO2-uitstoot zijn op deze website gebundeld. Hierop kan je dus van uur tot uur het stroom- en gasgebruik in Nederland volgen. Hierdoor kan je dus inzien wanneer je het goedkoopst je elektrische auto wil opladen. Of kunnen bedrijven zien hoe ze het beste hun processen in kunnen zetten op basis van de (duurzaam) opgewekte elektriciteit. Lees hier meer.

Dit was het Positief klimaatnieuws week 13! Wil je nou elke week geïnspireerd raken door positief nieuws en duurzame inspiratie in je mailbox? Abonneer je dan op de Happy Times nieuwsbrief en krijg elke zondagochtend 7:00 inspiratie naar je toegestuurd! Je kan je hier aanmelden:
https://www.happytimesmagazine.nl/nieuwsbrief/

Winkelwagen
Scroll naar boven