Uitgelichte afbeelding

Positief klimaatnieuws week 19

Elke week zoeken we met het Happy Times Magazine team weer naar positief klimaatnieuws om te laten zien wat er wél al gebeurd in de strijd tegen klimaatverandering. Op deze manier kan je geïnspireerd je week beginnenHet is tijd voor je portie Positief klimaatnieuws week 19!

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het een goed idee om de auto van de zaak te delen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Coalitie Anders Reizen, die zowel werkgevers als werknemers heeft ondervraagd. ‘Maar werknemers willen wel financieel voordeel behalen en controle hebben over wanneer ze de auto wel of niet uitlenen’, zegt Hugo Houppermans, directeur van de coalitie. Het draait vooral om zakelijke ritten, maar ook mensen zonder leaseauto zijn enthousiast, zegt Houppermans. ‘Zij benadrukken alleen dat het proces geen gedoe mag opleveren, iets waar werkgevers het mee eens zijn.’ Dus een goede regeling, mogelijk via een app, is essentieel. Bovendien moeten medewerkers zelf de keuze krijgen of ze dit willen. Lees meer over dit nieuwtje.

Jongeren in Gelderland beginnen voedselbos

Binnenkort worden vier jonge vrienden beheerders van 13 hectare grond om een voedselbos te planten. Op een voedselbos-jongerenweekend vorig jaar juni leerde het viertal elkaar kennen en begonnen ze te dromen over een eigen voedselbos. Een paar maanden later stuitten ze op een advertentie van de provincie Gelderland waarin grond werd aangeboden voor een voedselbos.

De stichting Voedselbosbouw Nederland ziet steeds meer mensen die een voedselbos willen beginnen. Precieze getallen zijn volgens ‘voedselboswachter’ Kaat Biesemans-Hoogewijs lastig te noemen, omdat veel particuliere voedselbosboeren zich niet registreren. ‘Maar er is in ieder geval 250 hectare professionele voedselbossen in Nederland.’ Ook de overheid is voorstander: in 2030 moet er in Nederland 1.000 hectare voedselbosbouw en 25 duizend hectare agrobosbouw zijn, bepaalden de ministers Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vorig jaar. Lees meer over dit nieuwtje.

PLUS vervangt de niet-bio uit door bio ui en legt zelf het verschil bij

Vanaf deze week vervangt supermarkt Plus de gangbare gele en rode uien voor biologisch van Nederlandse bodem. Dat vierde de grootgrutter met een moment voor de pers in Abcoude. De bio uien liggen voor dezelfde prijs als gangbare uien in het winkelschap. Plus legt het verschil bij. Het gaat op jaarbasis over 2,5 miljoen kilo uien. „De consument merkt er niks van en blijft dezelfde prijs betalen. Ook met de teler zijn goede prijsafspraken gemaakt. Plus legt het verschil bij”, zegt category manager Cas Cornet van Plus. Volgens Cornet hebben biologische producten bij veel consumenten een duur imago. Door de prijs gelijk te houden, wordt deze barrière weggenomen. 

De biologische uien zullen gefaseerd de niet-biologische uien vervangen. De komende tijd zullen de uien verpakt per drie stuks alleen nog maar biologisch te verkrijgen zijn. In de zomer zal ook de kiloverpakking vervangen worden. Lees meer over dit nieuwtje.

Dit was het Positief klimaatnieuws week 19! Wil je nou elke week geïnspireerd raken door positief nieuws en duurzame inspiratie in je mailbox? Abonneer je dan op de Happy Times nieuwsbrief en krijg elke zondagochtend 7:00 inspiratie naar je toegestuurd! Je kan je hier aanmelden: https://www.happytimesmagazine.nl/nieuwsbrief/

Winkelwagen
Scroll naar boven