Elke week zoeken we met het Happy Times Magazine team weer naar positief klimaatnieuws om te laten zien wat er wél al gebeurd in de strijd tegen klimaatverandering. Op deze manier kan je geïnspireerd je week beginnen. Het is tijd voor je portie Positief klimaatnieuws week 32!
Varen naar Engeland in zelfgebouwde waterstofboot
Na een spannende tocht van twaalf uur hebben TU Delft-studenten Renzo Ligthart en Jan Gogolewski donderdagavond Engeland bereikt met hun zelfgebouwde waterstofboot. In de romp van de zelfgebouwde boot is een speciale tank gebouwd, waarin 25 kilo waterstof is opgeslagen. Dat ze daarmee Engeland wisten te bereiken, noemen de studenten niet alleen gaaf maar ook belangrijk. Ze willen ermee aan de scheepvaartindustrie laten zien dat er serieus moet worden gekeken naar energiebronnen die minder vervuilend zijn. Op die manier kan de sector mogelijk verduurzamen. Hun succesvolle oversteek van de Noordzee markeert een primeur: de eerste keer dat een waterstofboot deze reis maakt. Lees hier meer.
Natuurvriendelijk-boeren maakt positieve impact
Nieuw onderzoek uit Engeland laat zien dat natuurvriendelijk-boeren een positieve impact hebben op vlinders, bijen en vleermuizen. Vogels profiteren hier het meest van, in gebieden met milieuvriendelijke regelingen worden gemiddeld 25% meer broedvogels aangetroffen. Martin Lines, CEO van het Nature Friendly Farming Network, zei dan ook: “Het bewijs in het Natural England-rapport bevestigt wat veel natuurvriendelijke boeren ontdekken: het leveren van natuurvriendelijke habitats, ondersteund door overheidsgeld, helpt de achteruitgang van de natuur te stoppen of zelfs om te keren. Veel boeren zijn blij dat hun harde werk positieve resultaten oplevert, en met de steun van goed gefinancierde ELMS kunnen meer boeren de achteruitgang van de natuur leveren of helpen omkeren.” Mooi om te zien hoe dit project impact maakt! Lees hier meer.
Les in traditioneel koken in Slovenië
In Slovenië krijgen schoolkinderen wel een heel bijzonder vak: koken uit de traditionele keuken. Met de hulp van de leraar kiezen de kinderen een recept dat past bij het seizoen. Bijna alle recepten die in het project worden gebruikt zijn vegetarisch en worden er lokale seizoensproducten gebruikt, vaak afkomstig van lokale boeren. Het uitgangspunt van het project is eenvoudig: kinderen op deelnemende scholen koken het hele schooljaar door traditionele regionale maaltijden voor hun leeftijdsgenoten. Dit ogenschijnlijk ouderwetse idee raakt een urgent probleem: de wereldwijde voedselhandel is sinds 1995 meer dan verdubbeld en het wereldwijde voedselsysteem is nu verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldwijde uitstoot. Een gaaf initiatief om het op deze manier aan te pakken! Lees hier meer.
Dit was het Positief klimaatnieuws week 32! Wil je nou elke week geïnspireerd raken door positief nieuws en duurzame inspiratie in je mailbox? Abonneer je dan op de Happy Times nieuwsbrief en krijg elke zondagochtend 7:00 inspiratie naar je toegestuurd! Je kan je hier aanmelden: https://www.happytimesmagazine.nl/nieuwsbrief/