Uitgelichte afbeelding

Schoonmaken met azijn, tips voor milieuvriendelijk poetsen [+ win een schoonmaakazijn pakket van Vintastic]

Schoonmaken met azijn is iets wat we vroeger altijd deden, maar tegenwoordig zijn er middels veel chemische experimenten een hele hoop schoonmaakproducten op de markt gekomen waardoor we de kracht van dit natuurlijke middel haast zouden vergeten. Deze blog is een ode aan natuurlijk schoonmaakazijn. Gewoon weer even een reminder dat soms de duurzaamste oplossing, de oudste oplossing is. Ik ken merk met een complete lijn schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijk schoonmaakazijn: vintastic!

Onze voorouders ontdekten al vroeg dat van azijn een heilzame werking uitging en dat er veel toepassingsmogelijkheden zijn. De gunstige werking van azijn is bekend bij schoonmaken, wassen en tuinieren.

azijn.nl

Wat is schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is een synthetisch product en een restproduct van fossiele brandstof. Natuurlijk schoonmaakazijn heeft als basis natuurazijn en is van natuurlijke oorsprong.  Natuurazijn in het voedingschap heeft een zuurtegraad van 4%, (natuurlijk) schoonmaakazijn heeft een zuurtegraad van 7%, bijna twee keer zoveel, waarbij het ook een snellere ontkalkende werking heeft.  Natuurazijn heeft als basis alcohol en de azijnzuurbacterie is in de lucht aanwezig (laat maar eens een glas wijn op het aanrecht staan, de volgende dag is deze zuur!).

Hoe duurzaam is schoonmaakazijn?

Niet-natuurlijke schoonmaakazijn is een restproduct van fossiele brandstof, dit is synthetisch. Natuurlijk schoonmaakzijn wordt gebrouwen uit suikerriet of suikerbiet. Het brouwen bestaat uit het fermenteren waarmee er van alcohol en hulp van de azijnzuurbacterie en zuurstof een natuurazijn wordt gemaakt. De duurzame optie is hier dan het natuurlijke schoonmaakazijn!

Schoonmaakazijn in hoge concentraties kan schadelijk zijn voor water- en bodemorganismes, gebruikt daarom nooit te veel! Meng het goed met water. Giet je je emmer of teil altijd leeg in de WC of gootsteen. Gooi het middel nooit in de tuin, op straat of in de regenput aan de stoeprand. Op deze manier komt het in het grondwater terecht en dat is slecht voor het milieu. Gebruik het daarom ook niet buiten om groene aanslag te verwijderen.

Synthetische schoonmaakazijn in hoge concentraties kan schadelijk zijn voor water- en bodemorganismes, maar deze zijn niet voor de consument te koop. Meng het goed met water. Giet je je emmer of teil altijd leeg in de WC of gootsteen. Gooi het middel nooit in de tuin, op straat of in de regenput aan de stoeprand. Op deze manier komt het in het grondwater terecht en dat is slecht voor het milieu. Echter zijn er sommige merken schoonmaakazijn (zoals Vintastic, zie later in deze blog), die in samenwerking met Milieucentraal het product hebben goedgekeurd om het ook buiten te kunnen gebruiken.

Dan heb je nog de verpakking van het product, check het voor de zekerheid even maar de meeste verpakkingen van schoonmaakazijn kunnen bij het PMD-afval. Alle vintastic verpakkingen zijn volledig recyclebaar en zijn van gerecycled materiaal gemaakt.

Hoe effectief is schoonmaken met azijn?

Schoonmaakazijn kan goed ontkalken door de hoge zuurtegraad. Dit is de reden dat het heel effectief is voor verschillende doeleinde. Later in deze blog deel ik een lijst met dingen die je kunt schoonmaken met schoonmaakazijn!

Is schoonmaken met azijn giftig?

Schoonmaakazijn is NIET voor consumptie. Het is uitsluitend te gebruiken voor het schoonmaken van producten binnenshuis. Hieronder een lijst met dingen die je kunt schoonmaken met schoonmaakazijn. Er zijn twee dingen waar je wel even rekening mee moet houden: kalkhoudende producten en hout. Bij gebruik op kalkhoudende materialen, een natuurstenen aanrechtblad bijvoorbeeld, is het af te raden om te gebruiken omdat schoonmaakazijn een ontkalkende werking heeft. Je mag schoonmaakazijn niet mengen met chloor, bleek, bleekwater, dikke bleek of toiletreiniger. Als je schoonmaakazijn en chloor mengt, kan er een gevaarlijk bijtend gas ontstaan dat chloorgas heet en zeer giftig is (Bron: Milieu Centraal).

Schoonmaakazijn bevat tussen de 7% en 15% azijnzuur, gemiddeld ongeveer 10%. Hoe zuurder hoe effectiever tegen kalkaanslag, maar ook hoe voorzichtiger je moet zijn. In hoge concentraties kan azijnzuur de huid en ogen branden en irritatie geven aan de luchtwegen.

Poetsprins.nl

Het verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn

Belangrijk om nog even te noemen is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn. Beide producten bevatten azijn, echter zijn ze beide bedoeld voor andere doeleinde. Het grootste verschil zit hem in de verschillende zuurtegraad. Zo bevat schoonmaakazijn gemiddeld 10% azijnzuur, terwijl natuurazijn gemiddeld slechts 4% azijnzuur bevat. Dit maakt dat schoonmaakazijn niet voor consumptie gebruikt kan worden (ook niet als je het verdund). Schoonmaakazijn is dus om te ontkalken en natuurazijn is voor het consumptie en eventueel als wasverzachter (zie tip hieronder!). Vintastic, die later wordt besproken is een schoonmaak azijn op basis van 7% natuurazijn.

Natuurazijn, ook wel tafelazijn, is een natuurlijke wasverzachter. Gebruik je gewone wasmiddel in het rechter compartiment van de zeeplade of in een doseerbol direct in de trommel en giet een beetje natuurazijn in het rechter compartiment van de zeeplade. Handdoeken komen zachter uit de wasmachine en bovendien is het veel goedkoper dan fancy wasverzachters.

Poetsprins.nl

Dit kan je allemaal schoonmaken met azijn

 • Schuurmiddel (voeg baking soda + afwasmiddel + schoonmaakazijn tot een pasta)
 • Keukenblad
 • Afvoer
 • Magnetron
 • Koelkast
 • Vaatwasser (kopje azijn, laten spoelen)
 • Waterkoker ontkalken
 • Glasaanslag verwijderen
 • Deurklinken
 • Douchegordijnvlekken
 • Toiletgeuren verwijderen ā€” neutraliseert
 • Kalkaanslag verwijderen
 • Doucheputje
 • Als wasverzachter
 • Gele zweetvlekken verwijderen (nachtje weken en dan in de wasmachine)

Schoonmaakazijn van Vintastic

Vintastic is een familiebedrijf. Al sinds 1947 brouwers van natuurazijn en vanaf 1979 ook van schoonmaakazijn. Ze brouwen dit op basis van natuurlijke grondstoffen. Dus puur natuur en biologisch afbreekbaar! De basis van vintastic is natuurlijk schoonmaakzijn, door ons in een fermentatieproces gebrouwen uit suikerriet of suikerbiet, twee natuurlijke producten.

Ik heb de producten van Vintastic mogen uitproberen en hoewel ik even moest wennen aan de geur (azijn!), werkt het fantastisch! En die geur, die trekt vanzelf weg. Ik vind het echt een prettig product om mee schoon te maken, makkelijk in gebruik en mega effectief. En het toffe is, dat jij het ook kan uitproberen! Ik mag namelijk een pakket van Vintastic 100% Natuurlijk Schoonmaakazijn weggeven! De winactie is gesloten!

Hier vind je alle producten van vintastic, deze zijn in verschillende supermarkten te vinden!

Tip: fruitvliegjes houden niet van azijn, zet een kopje azijn naast het fruit of het GFT-afval bakje op het aanrecht en je hebt geen last meer van vliegjes!

Bronnen

Happy Times Magazineā€™s meest duurzame tips:

Scroll naar boven