Uitgelichte afbeelding

Seizoensgebonden en lokaal voor de wereld en je budget

Wist jij al dat ons eten een enorme impact heeft op de wereld? Van het laten groeien tot het produceren van grondstoffen en het vervoeren van het eindproduct. Voedsel heeft invloed op uitstoot en vervuiling, maar ook op uitbuiting van dieren en mensen. Vandaag de dag worden mensen zich gelukkig steeds bewuster van de impact van de keuzes die ze maken. En het goede nieuws; goede keuzes maken wat betreft voeding hoeft niet perse duur te zijn! Een manier waarop je je steentje bij kan dragen aan de wereld en ook nog eens geld kunt besparen is lokaal en seizoensgebonden eten. Hoe je dit het beste kan aanpakken kun je lezen in dit artikel!

Uit recent onderzoek van de FAO, de voedsel-en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is gebleken dat onze voedselproductie en consumptie verantwoordelijk is voor zo’n 33% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Echt ontzettend veel! En daar is dan ook veel winst te behalen. Lokaal en binnen het seizoen eten is een mooie stap om te zetten ten gunste van het klimaat. Hoe dichterbij je eten immers is verbouwd, hoe minder energie het heeft gekost om op je bord te belanden.

Welke impact heeft ons eten op het klimaat?

En niet alleen de uitstoot van het transportmiddel wordt meegerekend als het gaat om impact op het klimaat, ook de manier waarop het goed gehouden wordt heeft een voetafdruk. Het eten moet immers wel zo vers mogelijk bij jou in de supermarkt terecht komen. Hiervoor worden vaak conserveringsmiddelen, pesticiden en plastic gebruikt om het langer goed te houden. Niet gezond voor het milieu, maar ook niet voor onszelf. Nog een mooie bijkomstigheid voor je portemonnee: Lokaal eten is vaak goedkoper. Voor het transport van producten moet je immers indirect ook gewoon betalen.

Op de website van de Krat kun je duurzame maaltijdboxen met lokale, seizoensgebonden producten bestellen.

Er zijn echter wel uitzonderingen; lokaal eten is niet altijd duurzamer. Vooral het verbouwen van voedsel in verwarmde kassen kost erg veel energie. Ongeveer 10% van het Nederlandse gasverbruik gaat op aan verwarmde kassen. Ook binnen de glastuinbouw worden stappen gezet wat betreft verduurzaming, bijvoorbeeld door het gebruik van aardwarmte en elektriciteit uit aardgas (hier is minder van nodig om elektriciteit op te wekken). Desondanks is het nog steeds duurzamer om een product te kiezen dat in Spanje in de volle grond wordt verbouwd, dan hetzelfde product uit een Nederlandse verwarmde kas te halen.

Voordelen van lokaal en seizoensgebonden eten:

  • Als je met de seizoenen mee eet komen de producten vaak uit Nederland of de omliggende landen. Ze zijn dus niet van ver getransporteerd, wat het een stuk duurzamer maakt. Niet al het transport is trouwens even slecht. Producten die per vliegtuig de wereld over gegaan zijn, zijn per definitie het onvriendelijkst voor het klimaat. De boot of de vrachtwagen zijn al een stuk minder vervuilend. Treinvervoer is zelfs nog beter, 10x zo duurzaam als de vrachtwagen!
  • Kies je voor seizoensproducten dan is de kans kleiner dat het uit de verwarmde kas komt. En zoals hierboven beschreven is dat een stuk beter voor het milieu.
  • Door lokaal te kopen, steun je natuurlijk ook de lokale ondernemers. Zij zullen erg blij met je zijn.
  • Heb je weleens aardbeien buiten het seizoen gegeten? Die zijn dan zo waterig en heel smaakvol zijn ze ook niet. Koop je ze in het seizoen dan zijn ze echt veel lekkerder! Een bonus van eten binnen het seizoen; het is goed voor de smaakpupillen!
  • In Nederland is de regelgeving rondom bestrijdingsmiddelen over het algemeen strikter dan in het buitenland. Dit is uiteindelijk beter voor de wereld en beter voor ons.
Ga eens naar de (bio) markt voor je boodschappen. Vers, uit het seizoen en lokaler kan niet!

Nu je een aantal voordelen van lokaal en seizoensgebonden eten hebt gelezen, ben je wellicht enthousiast geraakt om ermee aan de slag te gaan. Maar de vraag is dan; hoe begin je daar nou mee? Daarom heb ik meteen 6 tips voor je op een rij gezet waarmee je uit de voeten kan.

6 tips om lokaal en binnen het seizoen te eten:

  1. Download de Groente-en fruitkalender van Natuur en Milieu. Op deze kalender kun je in een oogopslag zien wat er in het seizoen is en wat de milieubelasting is van teelt, transport en verpakking. Je kunt op de website kijken welke producten je het beste wanneer kan kopen.
  2. Met de app Puur Dichtbij kun je verse producten bestellen bij boeren uit je eigen omgeving. Een goede manier om de lokale ondernemers te steunen en laten we eerlijk zijn; verser dan dit wordt het gewoon niet! Deze app bezorgt vooral in middel Nederland (rondom Utrecht).
  3. Bezoek bio markten en boerderijwinkels.Op de website Van Eigen Erf kun je een overzicht vinden van boerderijwinkels bij jou in de buurt. Nog een extra low budget tip: Ga aan het einde van de dag, dan worden de overgebleven fruit en groenten vaak goedkoper aangeboden. (Dit geldt overigens ook soms kort houdbare producten bij supermarkten of Ekoplaza)
  4. Neem een abonnement op een groente-en fruittas. De mogelijkheden hierin zijn (bijna natuurlijk) eindeloos! Je krijgt dan wekelijks biologische producten, lokaal en uit het seizoen thuisbezorgd. Je hoeft ook niet meer na te denken over wat je hiermee wil maken, want er zijn ook recepten bijgevoegd. Denk bijvoorbeeld aan Marley Spoon, Vitatas, Ekomenu en de Krat.
  5. Let op keurmerken! Sommige hiervan stellen nog extra duurzaamheidseisen aan hun producten. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken voor producten met het eko keurmerk en on the way to planet proof.
  6. Start je eigen moestuin! Over het algemeen een goedkope manier om aan je groente en fruit te komen; zaai het lekker zelf. Een fijne, rustgevende bezigheid waarvan je ook nog eens zelf profijt hebt. Niets is lekkerder dan groente en fruit uit eigen tuin.

We hopen dat deze tips je een zet in de goede richting kunnen geven wat betreft lokaal en seizoensgebonden eten. Met hierbij als extra bonus wat meer centjes op je bankrekening aan het einde van de maand. We zouden het tof vinden als je ermee aan de slag gaat en dit met ons deelt! Dit kan in de comments onder deze blog of via ons Instagram kanaal. Succes en vooral veel (eet)plezier!

Winkelwagen
Scroll naar boven