Uitgelichte afbeelding

Spa bij jou thuis: 5 budgetproof tips

Een dagje spa te duur? Dus dan maar niet ontspannen? Niet als het aan ons ligt! In dit blog vijf budgetproof tips voor een ontspannen spa momentje, gewoon bij jou thuis!

1. Eucalyptus

Met de geur van eucalyptus waan je jezelf direct in een spa. Hang wat takjes op in je douche in de buurt van de douchekop. De stoom van de hete douche zorgt ervoor dat de heerlijke geur van eucalyptus vrij komt. Je kunt eucalyptus zelf in je tuin planten (de plant is winterhard!) of koop wat takjes bij je lokale bloemist. Wat je ook kunt doen is een paar druppels etherische eucalyptusolie (of een andere geur naar wens) op een nat washandje druppelen. Leg het washandje op de kraan en geniet van de heerlijke geur die vrij komt. Bekende spa geuren zijn, naast eucalyptus, rozemarijn en sandelhout. Voor extra ontspanning om bijvoorbeeld in slaap te komen, kun je lavendel of kamille gebruiken. Stomen in de douche is ook goed bij verkoudheid: de stoom zorgt ervoor dat je luchtwegen wat meer openen.

2. Douchen in het donker

Heb jij weleens gedoucht in het donker? Probeer het eens, dan ervaar je je standaard routine ineens heel anders. Als je niet veel ziet, gaan je andere zintuigen meer open staan. Je voelt het water ineens veel intenser op je huid. Je hoort het water stromen en hoort misschien vertrouwde geluiden in huis of van buiten. Je ruikt je shampoo of zeep intenser. Mocht helemaal donker niets voor jou zijn dan kun je ook wat kaarsen aansteken. Zacht licht zorgt voor rust en ontspanning. Dit werkt ook goed voor het slapen gaan. Door de schemer maakt je lichaam melatonine aan; een hormoon wat je nodig hebt om in slaap te komen.

Photo via Unsplash

3. Spa playlist

Waan je in een spa met een ontspanningsmuziekje. Op Spotify of YouTube vind je heel veel afspeellijsten met wellness muziek. Zoektermen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn: wellness, zen, spa, sauna, relaxing, etc. Extra tip: om je douchebeurt niet te lang te maken kun je een afspeellijst kiezen met de duur van je douchetijd. Muziek uit betekent kraan uit 🙂

4. Mediteren onder de douche

Heb je in je drukke dag geen tijd om te mediteren? Combineer het met je douche! We zijn soms zo druk bezig met afspraken en to do’s dat we vergeten dat we nu leven en niet gisteren of morgen. Een meditatie brengt je in het moment en zorgt voor rust in je lichaam en geest. Meditatie kan erg helend werken en zou je jezelf echt vaker moeten gunnen. En dat kun je dus makkelijk combineren met dagelijkse taken als een douche.

Ook hoeft meditatie helemaal niet zweverig te zijn; met een zwoele stem die je dingen in je oor fluistert. (Alhoewel het ook helemaal prima is als dat wél jouw ding is!) Je kunt gewoon je ogen dichtdoen en je zintuigen volgen. Wat voel je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat denk je? Wat heb je vandaag allemaal gedaan? Zie je kleuren of sterretjes als je je ogen dicht hebt? Wat je ook kunt doen is je lichaam langsgaan in gedachten, van je linker grote teen tot je rechter oor, ga het allemaal even langs. Eventueel kun je het stuk voor stuk aanraken met je handen. Dat alles zonder oordeel. Je kunt het neutraal benoemen.
Dit zijn maar wat ideetjes. Het belangrijkste is dat je geniet van het moment! <3

5. Vergeet je voeten niet!

Hoe vaak masseer jij je voeten? Ik niet veel meer dan maar eens per jaar. Terwijl we ze elke dag gebruiken. Verwen ze daarom eens met een heerlijke oliemassage. Je weet meteen wat je hebt gemist als je dat een keer doet. Bij deze beloof ik mezelf dat ik het vaker zal gaan doen want met al die uren wandelen met een baby op mijn arm verdienen mijn voeten wel een massage!

En dit alles is bijna helemaal gratis! Je hoeft dus niet naar een spa toe voor ontspanning. Wees lief voor jezelf en plan een maandelijks (of zo vaak als jij wilt!) spa momentje gewoon bij jou thuis. Ik ga het in ieder geval proberen om vaker te doen!

Heb jij iets aan deze tips? Laat het ons vooral weten in de reacties of via Instagram. Vinden we leuk!

Winkelwagen
Scroll naar boven