Uitgelichte afbeelding

Stekjesruil: een feest voor groene vingers

Heb jij wel eens meegedaan met een stekjesruil? Het is niet alleen een leuke en sociale manier om je plantencollectie uit te breiden, maar het is ook nog eens een duurzame keuze. Dus trek je tuinhandschoenen aan, want we gaan zelf plantjes kweken.

Hoe duurzaam zijn je kamerplanten?

Kamerplanten zien er onwijs gezellig uit in huis en kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat door de lucht te zuiveren. Maar er is natuurlijk een goede reden hoezo je al die gezellige, prachtige planten niet ook in het park ziet groeien. De meeste kamerplanten worden geïmporteerd uit verre landen. Productie en transport zorgen voor een flinke CO2-uitstoot. In de kassen is er enorm veel energie nodig om de juiste leefomgeving voor de kamerplanten te creëren – denk aan licht, temperatuur en grote hoeveelheden water.

Dit zorgt – in ieder geval bij mij, maar ik ben zeker niet de enige – voor een klein dilemma. Je wilt het liefst je huis vol met leuke plantjes, maar je wilt ook niet (nog meer) bijdragen aan de gigantische voetafdruk van deze branche. Eén manier hoe je the best of both worlds krijgt: een stekjesruil! 

Wat is een stekjesruil? 

Heb je wel eens een kledingruil gedaan met vriendinnen, collega’s, huisgenoten? Hoezo zou je niet hetzelfde doen met stekjes? Zo krijgen alle deelnemers de mogelijkheid om hun plantenfamilie uit te breiden zonder nieuwe planten aan te schaffen. Je kunt ook gelijk tips delen met elkaar zodat een schattig stekje ook daadwerkelijk uitgroeit tot een prachtige kamerplant.

Organiseer je eigen stekjesruil 

Net zoals een kledingruil kun je dus ook je eigen stekjesruil organiseren. Het is wel handig om dit vooruit te plannen zodat alle deelnemers thuis eerst stekjes van hun eigen planten kunnen maken. Afhankelijk van de plant kan dit even duren, dus… geduld! 🙂 

Ga naar een stekjesruil-evenement

Je kunt natuurlijk ook naar een georganiseerd evenement gaan. Zoek online naar lokale plantencommunities, Facebook-groepen of andere evenementen in jouw omgeving. Bij STEK vind je een hele online marktplaats waar je plantjes met andere enthousiastelingen kunt ruilen. Ook lokale kringloopwinkels, tuincentra of winkels zoals Dille & Kamille organiseren wel eens een stekjesruil. Ideaal!

Dus, kom maar door met die groene vingers. Zo laat je je eigen plantenparadijs groeien zonder een gigantische ecologische voetafdruk achter te laten. Het is tijd om te ruilen, te kweken en te groeien!

Winkelwagen
Scroll naar boven