Dit gaat dus niet over suppen maar single use plastic;-). De SUP-richtlijn zijn regels opgesteld door de Europese Commissie. Deze richtlijn heeft als doel om de milieu-impact van plastic flink te verkleinen. SUP staat voor: Single Used Plasics. Sinds 2021 is er op veel wegwerpproducten een verbod ingegaan, maar de SUP-richtlijn gaat verder. Bijvoorbeeld plastic picknickservies en wattenstaafjes, maar ook sigarettenfilters, voedselverpakkingen en drinkbekers. De reden van de invoering van de richtlijn is de grote hoeveelheid zwerfafval in Europa en de milieu-impact daarvan.
Hoe werkt de SUP-richtlijn?
Het gaat dus geld kosten. Op je kassabon staat duidelijk aangegeven welk deel je voor het product betaald en welk deel je betaald voor de verpakking. Je kan er dus voor kiezen deze verpakking zelf mee te brengen om extra kosten te voorkomen. Ook mogen verkopers niet zomaar verpakkingen van hardplastic meegeven, deze mogen wel verkocht worden. De regel gaat over wegwerpbekers en -verpakkingen op kantoor en in de horeca die voor het grootste deel niet hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Ook composteerbare, bio-afbreekbare en bio-gebaseerde kunststoffen vallen onder de SUP-richtlijn. Vanaf 2024 is het daarnaast verplicht om de dop aan de fles vast te zetten. Om te voorkomen dat ze in de natuur belanden.
Download hier de richtlijn visual van Milieu Centraal
Het schildpad logo op wegwerpplastic
Vanaf 2021 staat er een logo met een schildpad op plastic wegwerp producten. Dit wordt gedaan om te laten zien dat het niet in het milieu terecht mag komen. Het is logo is een dode schildpad om de ernst van het probleem aan te kaarten. En te laten zien dat dit bijdraagt aan de plastic soep.
Naast het schildpad logo om plastic verbruik in de natuur terug te dringen, komt er ook op steeds meer verpakkingen statiegeld. Zo was dat al een tijdje voor PET-flessen. Maar sinds afgelopen jaar zijn daar ook blikjes en kleine plastic flesjes bijgekomen. Alle Europese lidstaten hebben afgesproken dat 90% van het plastic afval moet worden gerecycled. In 2025 komt daar de wetgeving bij dat plastic producten meer gerecycled materiaal moeten bevatten. Hoeveel meer en hoe streng daarop gecontroleerd word is voor mij nog onduidelijk.
Wat betekent de SUP-richtlijn voor jou?
Vanaf 3 juli 2023 gaat er een grote regel in werking: je moet gaan betalen voor het eten en drinken in plastic wegwerpverpakkingen die je onderweg koopt of laat bezorgen. Er moet door de verkoper een herbruikbaar alternatief aangeboden worden, maar dat brengt kosten met zich mee. Je kunt er daarom ook voor kiezen je eigen bakje of beker mee te nemen.
Bronnen
- https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/sup-richtlijn-regels-tegen-wegwerpplastic/
- https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/single-use-plastic-sup-wetgeving
- https://www.nederlandschoon.nl/zwerfafvalinformatie/single-use-plastic-richtlijn/
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic