Uitgelichte afbeelding

De Kracht van Teruggeven bestaat 2 jaar! Een terugblik op dit avontuur.

Wauw! Twee jaar geleden kwam mijn boek officieel uit. Twee jaar! Hoe cliché, maar het voelt als de dag van gister. Ik zat op mijn studentenkamer, waarschijnlijk kerstmuziek te luisteren en toen ging de deurbel. Een grote vrachtwagen stond voor de deur met 2 pallets boeken. 1420 boeken en nog eens 1000 werkboeken. De chauffeur keek om zich heen en toen hij mij zag zwaaien keek hij nog eens goed op zijn telefoon of dit wel echt het juiste adres was. Ik liep met een grootste lach die ik ooit heb gehad naar hem toe. Ik vroeg hoopvol: “Dit zijn de boeken, toch?”. Hij keek mij aan, nog steeds zich afvragend of hij wel op de goede plek was. Hij zei: “uh, ja, dit is de boekenlevering. Sta ik hier goed?”. Ik knikte en liep naar de deur: “hier mag het heen!” zei ik vol trots.

De chauffeur die dacht dat hij aan het verkeerde adres was

Ik vertelde de chauffeur dat ik een boek had geschreven en dat ik het allemaal zelf ging distribueren. Ik hoorde hem denken: “je bent gek..” haha! “Normaal kom ik altijd op bedrijven terreinen voor dit soort leveringen” zei hij op een aardige toon. Ik moest lachen, tja ik heb mezelf wel weer wat op de hals gehaald inderdaad. “En waar ga je de boeken dan bewaren en opslaan?” vroeg hij bezorgd. “Gewoon, op mijn kamer!” zei ik enthousiast. De chauffeur wist genoeg, geen vragen meer stellen, want de antwoorden worden alsmaar gekker. Ik riep mijn huisgenoten bij elkaar en met 5 man sterk hebben we ruim 2400 boeken in doosjes van 12 naar mijn 12m2 kamertje getild.

Onder mijn bed, achter mijn bureau, in plaats van mijn bureau, tegen de muur, op de kast, in de keuken en de laatste doosjes op de gang. Of mijn huisgenoten daar blij mee waren? Volgens mij vonden ze het wel grappig om te zien wat ik allemaal had bedacht. Maar ik denk dat ze heel blij waren toen ik verhuisden inclusief boeken naar een appartement, haha!

En toen had ik hem, mijn eigen boek! Zelf alles geschreven, zelf alle illustraties gemaakt en zelf alles vormgegeven. En dat was pas het begin! Toen moest er een webshop komen, contact worden gelegd met boekenwinkel, de promotie op Instagram en andere sociale kanalen. Ik had het flink onderschat, maar zodoende leert men en wat heb ik veel geleerd! Het was een feestje, het was een rollercoaster. Er kwamen emoties om de hoek kijken waarvan ik het bestaan niet afwist. Maar een gevoel van trots was overheersend. Als klein meisje droomde ik van een eigen boek, serieus! Ik maakte prentenboeken voor mijn neefjes en nichtjes en ik schreef hele verhalen schriften vol. Ik heb zelfs al een keer eerder tijdens een vakantie een boek geschreven ‘de toneelclub’ heette het. Haha!

Laten we daarvoor gaan. Laten we samen weer terug naar de natuur gaan. Laten we samen teruggeven. Want daar ligt onze kracht.

Citaat uit De Kracht van Teruggeven

Het ontstaan van de titel

De Kracht van Teruggeven. Wat een naam, hé! De naam heb ik bedacht samen met Floor van Tuijn, een vriendinnetje met wie ik op ‘schrijvers’ vakantie ging. Zij heeft een e-book ‘bijles in jezelf’ geschreven en ik ging aan de slag voor De Kracht van Teruggeven. Aan het begin van de vakantie had ik twee doelen geschreven: ik wil mijn online tentamen halen (jup, het was corona dus ik kon een tentamen maken op vakantie, haha!) en een titel voor mijn boek. Op dat moment had ik de hele indeling al bedacht, alle hoofdstukken stonden al in ruwe schetsen op papier, maar een titel wilde gewoon niet lukken.

Het tentamen was al snel gelukt. Ik had zelfs wat hoofdstukken uitgeschreven. We waren de stad in geweest en ik had van haar een app doorgestuurd gekregen voor geleidde meditaties ‘dat was echt wat voor mij’. Het weekend was geweldig! Veel buiten, veel schrijven, veel gezelligheid. Maar geen titel. De laatste avond zei ik tegen Floor: “het is tijd, ik ga aan deze tafel zitten en sta pas op als ik een titel heb voor mijn boek”. Floor, lief dat ze is, zette een pot thee, pakte een reep chocola en kwam naast mij zitten. “Oke, let’s do it!”. Ik heb de tijd niet bijgehouden, maar het was laat. Ik heb A4’tjes volgeschreven met steekwoorden, gevoelens en gedachtes die het boek zou moeten overbrengen.

De Kracht van Teruggeven (DKVT) was al wel voorbij gekomen als optie, maar we werden er allebei nog niet heel warm van in het begin. Na een paar uur had ik zo’n 3 titels waarvan DKVT er een was. Met mijn handen in het haar ze ik tegen Floor: “Ik weet het niet, ik weet het even echt niet meer”. Waarop ze antwoorden: “we gaan slapen, morgen weer een nieuwe dag. Laat het allemaal even bezinken en dan zien we wel”. En ja hoor, de volgende ochtend werd ik wakker, echt zoals in een film: met mijn ogen wagenwijd open zat ik rechtop in bed “IK WEEET HET!” zei ik! “IK WEET DE TITEL VAN MIJN BOEK!”.

De betekenis achter de Kracht van Teruggeven

Pas later kwam ik erachter dat er hele grote bestsellers zijn die op deze titel lijken. Zoals ‘De kracht van Kwetsbaarheid’ of ‘De Kracht van het Nu’. Maar deze titel was zo kloppend, het is precies wat het boek omschrijft. Later zou een bekende schrijver en uitgever tegen mij zeggen: “met deze inhoud had je wel 3 of 4 boeken kunnen vullen! Commercieel gezien niet zo handig!”. Waarop ik zou antwoorden: “het is een boek die uit mijn tenen komt, er zit zoveel liefde en passie in, commercie? Dat heeft niks met teruggeven te maken! Ik wil mensen laten zien dat je goed voor jezelf én voor de natuur kan zorgen, ongeacht of ik er super rijk van wordt. Ik wil mijn passie delen en mijn verhaal verspreiden”. DKVT is een verzameling van persoonlijke verhalen, tips en theoretische onderbouwing over verschillende onderwerpen, maar allemaal met hetzelfde doel:

De kracht van teruggeven.
Geef terug aan de natuur. Benut het waarvoor het ooit bedoeld was. Het is geven en nemen. Elke keer dat we iets van haar verbruiken, kunnen we ook iets teruggeven. Een kleine actie met grote gevolgen.

Geef terug aan jezelf. Maak een prioriteit van je eigen gezondheid. Het is geven en nemen. Elke keer dat we veel van ons lichaam vragen, zowel mentaal als fysiek, kunnen we ook wat teruggeven. Een kleine actie met grote gevolgen.

Warning: dit kan leiden tot een lang en gelukkig leven op een gezonde groene planeet.

Fast Forward 2 jaar verder

Ik heb een boeklancering gegeven, twee zelfs! Eentje online (die december dat die binnenkwam) omdat er nog corona-regels waren en er geen offline events mochten worden gehouden. Eentje fysiek, toen de ergste maatregels eraf waren. Met een groep vrienden, vriendinnen en wat pers in het kantoor van Roze Bunker waar Miriam (@veggiereporter) mij ontzettend heeft geholpen met de styling van de plek. Het was echt zo mooi om dit alsnog te kunnen vieren. Ondertussen heb ik lezingen mogen geven, heb ik op markten gestaan, kan je mijn boek vinden in de duurzame-cadeau-tip-lijstjes en als kers op de taart mocht ik meedoen aan de TEDx talentenjacht afgelopen september waar ik nooit had gestaan zonder dit boek.

Het is nog niet uitverkocht, maar ondertussen hoef ik de boeken niet meer in de keuken te stallen, haha! Maar ik distribueer het nog steeds wel allemaal zelf! Elke week gaan er pakketjes op de post die met zorg zijn gepakt en allemaal worden ze gesigneerd! Komende januari ga ik 3 maanden reizen en daarom gaat mijn webshop tijdelijk dicht. Dus daarom heb ik speciaal voor deze laatste maand en voor het vieren dat het boek 2 jaar bestaat een actie bedacht.

Een spetterende jaarafsluiting

Tot en met de sluiting kan je DKVT, zowel het boek als het werkboek, bestellen ZONDER verzendkosten! Ook heb ik de prijzen iets naar beneden gehaald zodat ze precies binnen ‘cadeau-budgetten’ vallen (<€15, <€25 en <€30). Alle boeken worden ingepakt en bij de eerste 100 bestellingen deze maand zit er een boekenlegger mee die je kan planten als het boek uit is! Als je wilt kan je in de bestelnotitie aangeven of er een speciale tekst in het boek moet, dan kan ik dat er voor je opschrijven (mits er niet nu opeens 50 boeken per dag worden gekocht natuurlijk, haha!).

Winkelwagen
Scroll naar boven