Uitgelichte afbeelding

Textiel verven met avocado pitten [voor een duurzame garderobe!]

Wist je dat er in de pit en schillen van avocado roze verstopt zit?! Toen ik het hoorde dacht ik dat het een grap was, ik heb het met mijn eigen ogen moeten zien voor ik het kon geloven maar het is waar! Voor een festival wilde ik een shirtje die wit was roze maken. Ik vond het zonde om voor alleen een festival iets nieuws te moeten kopen en ik had wel zin in een creatief experiment. Vandaag gaan we verven met avocado!

FAST FASHION PRODUCES MORE CARBON EMISSIONS PER MINUTE THAN DRIVING A CAR AROUND THE WORLD SIX TIMES

– OXFAM NOVIB

De fashion industrie is een van de meest vervuilende industrieën die er is. Naast dat het produceren van alle kleding ontzettend veel broeikasgassen uitstoot, het vergaren van de grondstoffen bizar veel water kost (bijna 3 duizend liter water voor een simpel t-shirtje, dat staat gelijk aan het waterverbruik van een gemiddeld persoon voor een maand!), het transport vaak met vliegtuigen gaat (want, het moet snel in de winkel liggen), hebben we het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden van de mensen die onze kleding maken.

Duurzame kleding, het blijft ingewikkeld

Cijfers en schokbarende getallen vinden we als we het lezen allemaal heel heftig en bizar. Maar als we een uurtje later in de stad staan is het toch ‘wel echt heel erg mooi’ en schaffen we het zonder na te denken aan. De kledingindustrie is echt een vieze vieze markt. Er zijn zeker goede initiatieven en mooie bedrijven die pionieren om te laten zien dat het wel goed kan, er gebeurt nog veel te weinig. Ik heb besloten dat ik het niet meer doe. Geen inpuls aankopen in de stad, geen ‘shopping haul’ op social media (kijken) en geen fast fashion meer voor mij.

Ik koop alleen nog maar kwalitatief goede items van merken waarvan ik weet dat ze zich inzetten voor een beter klimaat. (dus geen wanna-be eco collectie van een groot merk #greenwashing). Maar daarnaast probeer ik ook te waarderen wat ik heb en vind ik het geweldig om van oude stoffen nieuwe items te maken! En vandaag heb ik dus gekozen voor het verven met avocado van een shirtje. Die ik kan dragen op een festival. Ik zeg #geslaagdexperiment!

Dit heb je nodig om te verven met avocado

 • een avocado
 • een grote pan (je kunt gewoon je normale pannen gebruiken, het zijn allemaal natuurlijke kleurstoffen!)
 • een wit shirtje/broekje/sjaaltje.. you name it!
 • heel veel geduld..

Zo doe je dat: verven met avocado

 1. Schil de avocado en doe de pit en de schillen in een grote pan.
 2. vul de pan met water en laat het een uurtje koken. Hierdoor komen de kleurstoffen uit de avocado vrijkomen in het water. Maak ondertussen een lekker broodje avocado voor jezelf 🙂
 3. Zet het vuur/elektriciteit uit en filter het water door de schillen en pitten (die waarschijnlijk uit elkaar zijn gevallen) eruit te vissen.
 4. Dompel het kledingstuk dat je wilt kleuren in het water en zorg dat alles helemaal onder water ligt. Laat het weken voor 24-36 uur!
 5. Klaar? Je kan het water gebruiken voor een aantal items. Ik kleurde een paar all stars en een topje van één avocado! Heb je alles gekleurd wat je wilde kleuren? Doe de items dan in de was op een zo kort mogelijk programma en laat het water weglopen.
 6. Laat de items drogen aan de lucht (of buiten als je die mogelijkheid hebt!)
 7. Voila! Tijd om te shinen in je nieuwe duurzame outfit!

Laat je weten of het is gelukt en welke items jij hebt gekleurd?!

Winkelwagen
Scroll naar boven