Uitgelichte afbeelding

De voordelen van tweedehands kinderkleding kopen

Kinderen hebben om de haverklap nieuwe kleding nodig. Voor je het weet is je kind een maat groter. Of een valpartij zorgt voor een kapotte knie in die nieuwe spijkerbroek. Daarom kiest Mascha van duurzamekeuzes.com graag voor het kopen van tweedehands kinderkleding. Want dat heeft enorm veel voordelen.

Tweedehands is duurzaam

Om meteen met één van de grootste voordelen te beginnen: het is duurzaam om tweedehands kinderkleding te kopen! Het produceren van kleding kost enorm veel energie en water, en bovendien veroorzaakt het veel milieuverontreiniging, door bijvoorbeeld lozing van verfstoffen en uitstoot door het transport. Door te kiezen voor preloved kinderkleding zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig, hoeft geen energie te worden gebruikt en is er dus amper CO2 uitstoot. Bovendien zorgt tweedehands kleding ervoor dat er veel minder kleding op de afvalberg belandt.

Tweedehands kinderkleding is budgetvriendelijk

Kinderkleding is kostbaar. Vooral omdat kinderkleding vaak maar een seizoen meegaat, voordat het alweer te klein is. Als je je kind ook lekker laat buiten spelen, moet je er ook voor zorgen dat je genoeg in de kast hebt liggen om weer iets schoons te kunnen aantrekken. Het kopen van tweedehands kinderkleding via een kinderkledingbeurs, marktplaats of vinted of het ruilen of krijgen van vrienden familie en kennissen bespaart je dus veel geld.

Kies voor betere merken

Tweedehands kleding is dus budgetvriendelijker. Daardoor kun je voor hetzelfde bedrag vaak kunt kiezen voor betere merken. Door te kiezen voor tweedehands kinderkleding kun je kiezen voor betere kwaliteit en duurdere merken dan je budget normaal gesproken toe zou laten. Meestal blijft kwaliteitskleding langer mooi met wassen en dragen, waardoor je dubbel voordeling uit bent.

De verkoper verdient een zakcentje

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar preloved kinderkleding kopen heeft ook voordelen voor de verkopende partij. Doordat je hun kleding koopt verdienen zij weer een zakcentje. En in deze krappe financiële tijden steun je zo je mede-ouders in plaats van de miljonairs achter de grote kledingmerken. Dat voelt fijn!

Koop gemakkelijk een kledingpakket

Een mooie en fijne garderobe uitzoeken voor je kind is een hele klus. Het bij elkaar zoeken van setjes en mooie combinaties kan best lastig zijn. Op verkoopsites als Marktplaats en Vinted bieden verkopende ouders regelmatig volledige kledingpakketten aan. Het bespaart je niet alleen geld, maar ook veel tijd om zo’n pakket ineens te kopen. En doordat hier al kant-en-klare setjes in zitten, loopt je kind er telkens piekfijn bij!

Vies worden is niet erg

Ik vind dat kinderen lekker buiten moeten kunnen spelen en vies worden. Als kleding vies is, stoppen we het gewoon in de wasmachine. Maar toch doet het soms wel een beetje pijn als splinternieuwe kleding vol vlekken komt te zitten. Zeker als die vlekken er lastig uit gaan! Of nog erger, als een kind uit school komt met een winkelhaak in zijn nieuwe jas of een scheur in een splinternieuw t-shirt. Als de kleding tweedehands is, heb ik daar veel minder last van merk ik, dan wanneer ik het zelf nieuw in de winkel heb gekocht.

Wees het duurzame voorbeeld

Rond tweedehands kinderkleding hangen vaak nog vooroordelen dat het vies of stoffig zou zijn. Maar niet is minder waar! Zeker met handige websites als Marktplaats en Vinted vind ik de prachtigste sets en de mooiste kleding voor mijn kinderen, die soms zo goed als nieuw zijn. Dat zien anderen om me heen ook. En als ik dan vertel dat ik zelden iets nieuws koop, zijn sommige mensen erg verbaasd. Ik merk dat het ze aan het denken zet over de voordelen van het kopen van tweedehands kinderkleding. En soms zetten ze daarna zelf ook de stap om tweedehands te gaan kopen. Zo ben je als koper van tweedehands kinderkleding een duurzaam voorbeeld voor anderen.

Voordelen van tweedehands kinderkleding kopen

Ben jij door deze voordelen overtuigd om ook vaker te kiezen voor tweedehands kinderkleding? Of kocht je al preloved items voor je oogappel(s)? Laat een reactie achter onder het bericht.

Mascha Bongenaar

Mascha is werkend moeder van drie jongens, blogger en klimaatcoach. Op haar website duurzamekeuzes.com en haar Instagram account @duurzamekeuzes deelt ze tips voor een duurzamer leven en plantaardige recepten. Ze gelooft dat elke groene stap telt en dat we samen een verschil kunnen maken voor een mooie en duurzame toekomst.

Winkelwagen
Scroll naar boven