Uitgelichte afbeelding

13x Tips voor tweedehands kleding shoppen

Waar het aantal tweedehands winkels vroeger schaars was, het aanbod magertjes en het vooral voor de hippies gezien werd, is tweedehands kleding shoppen, ofwel thrifting, helemaal hip. Overal zie je tweedehands winkels oppoppen en het aanbod en de kwaliteit verbetert ook steeds meer. Inmiddels is denk ik bijna 70% van mijn kledingkast tweedehands gekocht. Maar hoe zorg je nou dat je de goede winkels vindt en dat je je kans slagen vergroot? Ik geef je een 13 tips die je kans op succes vergroten.  

Voorafgaand aan het tweedehands kleding shoppen

1. Onderzoek welke winkels er zijn en ontdek je voorkeur

Het is heel handig om van tevoren een beetje te weten welk aanbod er is in tweedehands winkels. Ik moet heel eerlijk zeggen dat vaak de dure, populaire winkels bij mij persoonlijk minder in de smaak vallen. Hier ben ik maar op één manier achter gekomen en dat is proberen. Stiekem let ik ook wel een beetje op de wijk waar ik tweedehands ga shoppen. Zelf woon ik in Amsterdam op kamers en weet ik dat je in Zuid kwalitatief goede kleding kan vinden in de tweedehands winkels voor een mega goede prijs. Door te onderzoeken welke winkels er zijn, kan je beter voorbereid gaan ‘thriften’ en hou je meer (goede) opties open.

2. Bekijk je kledingkast

Hoewel ik een open blik tijdens tweedehands kleding shoppen heel erg promoot, is het wel belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Minimalisme blijft namelijk ook belangrijk voor duurzaamheid. Soms kan je namelijk ook gewoon de levensduur van kleding die je al hebt verlengen. Dus kijk welke items je nog kan gebruiken en voorkom daarmee dat je uiteindelijk wel leuk slaagt, maar met een uitpuilende kledingkast zit. Maximalisme haalt de duurzaamheid van tweedehands shoppen namelijk weer naar beneden.

3. Item erin – item eruit

Aansluitend op de vorige tip, is het een goede optie om voor elk item dat je aanschaft, ook weer een item naar de tweedehands winkel te brengen. Kijk regelmatig in je eigen kledingkast en bedenk kritisch wat je wel en niet draagt. Hierdoor hou je ook voor jezelf je circulaire kledingkast in stand.

4. Ga met vrienden!

Waarom alleen gaan als je ook samen kan gaan? Lekker samen kleding zoeken, passen en oordelen of we het wel echt nodig hebben. Elkaar ophipen, outfits voor elkaar scoren…. Samen naar tweedehands winkels, maakt het uitje nog leuker en gezelliger.

Photo by Noémie Roussel on Unsplash

In de tweedehands kledingwinkel

5. Eerste indruk telt

Zowel de eerste indruk van een winkel als de eerste indruk van kledingitems die je ziet, moet je niet onderschatten. Als een winkel niet helemaal voelt als een winkel voor jou, dan zou ik er niet (lang) naar binnen gaan. Als items niet helemaal goed voelen of je eigenlijk weet dat je ze niet gaat dragen, gewoon niet passen. Op deze manier hou je het tweedehands shoppen een stuk leuker, sneller en behapbaarder voor jezelf.

6. Selectief scannen

Het zoeken van items in tweedehands kledingwinkels is een vaardigheid die je langzaamaan steeds beter leert ontwikkelen. Het is namelijk onmogelijk om elk item in detail te bekijken, dus de truc is om je te focussen op één rek per keer en daarbij dus de vorige tip toepassen ‘eerste indruk telt’. Geef daarnaast ook altijd de items die er voor je uitspringen even een snelle scan op maat, beschadigingen et cetera. In de paskamer komt het uitgebreide oordelen wel.

7. Uitgebreidere check

Als je in het pashokje helemaal verliefd bent geworden op een item, is het tijd voor de uitgebreidere check. Kijk kritisch naar de staat van de stof, kijk of er scheuren, vlekken of losse/ontbrekende knopen aan het kledingstuk zitten. Kijk verder ook naar de kaartjes/labels om te zien of het goed te wassen is en de prijs waard is. Laat je echter ook niet ontmoedigen door een klein scheurtje of vlekje. Vaak kan je daar met een wasje of wat DIY nog wel wat van maken ;).

8. Wees kritisch  

Als je eenmaal een talent hebt voor tweedehands shoppen, is de neiging groot om snel alsnog veel geld uit te geven en veel items te kopen. Hierbij is het belangrijk om kritisch te blijven. Stel een budget voor jezelf en maak ‘ja’, ‘nee’ en ‘misschien’ stapels waardoor er meer structuur komt en je minder snel teveel items toch meeneemt. Ik las deze quote op een website: “Just because the items are cheap, relatively speaking, doesn’t mean you can go overboard”. Hou die in je achterhoofd als je naar tweedehands winkels gaat.

9. Weet dat….

Naast dat je kritisch moet zijn op je eigen koopgedrag, is het ook belangrijk om te weten wanneer je om korting mag vragen als er dingen ‘mis zijn’ met een kledingstuk. Soms is hier al rekening mee gehouden in de prijs, maar soms zijn de items ook gewoon te hoog geprijsd voor de staat waarin ze verkeren. Let hier dus op en durf hierin ook (respectvol) af te dingen bij verkopers. Weet verder ook dat veel tweedehands kledingwinkels niet werken met retourneren. Dus wees bewuster van wat je koopt en waar je geld aan uitgeeft.

10. Leg de lat lekker laag 

Huh? Een vorige tip was toch dat ik kritisch moest zijn? Dus wat bedoel ik hier nou mee? Ik kwam soms in de verleiding om specifieke items te vinden en baalde ik ontzettend als ik het niet kon vinden. Tegenwoordig ga ik met een veel meer open blik naar tweedehands winkels, waardoor items mij ook veel beter opvallen. Daarbij een bonustip om ook de vrouwen én mannensectie in de gaten te houden. Soms hangen daar ook echt mega leuke items of gadgets die voor vrouwen/mannen echt tof zijn.

11.  Neem de tijd / wees geduldig

Tweedehands shoppen kan in verhouding meer tijd kosten dan gewoon shoppen. De maten zijn niet altijd zo precies als in de eerstehands winkels en er hangen allerlei stijlen en merken door elkaar. Daarbij zijn de items die je misschien leuk vindt ook niet altijd in jouw maat beschikbaar. Om in tweedehands winkels precies de pareltjes voor jezelf te vinden, kost gewoonweg iets meer tijd. Wees je hiervan bewust 😊

Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Na het tweedehands kleding shoppen

12. Aftercare

Super leuk! Je bent geslaagd in de tweedehands winkel! En dan?
Het is wel zo hygiënisch als je de items ook wast voor je ze draagt. Daarnaast is het handig om bepaalde aanpassingen die je wil doen aan kleding (knopen aannaaien, iets innemen etc.) meteen doet. Dit voorkomt dat een item in je kast beland en je vergeet dat je er nog iets aan wilde doen.

13. Enjoy the journey

Tweedehands shoppen is bijna een soort vaardigheid die je gaat ontwikkelen. Ik merk nu na meer dan 2 jaar dat ik heel makkelijk selectief de rekken kan scannen en bijna altijd wel kan slagen in een tweedehands kledingwinkel. Ik weet veel beter welke maten ik wel en niet pas en welke items ik links moet laten liggen. Het gevaar van deze vaardigheid is dus dat ik extra moet letten op mijn kritische blik tijdens het shoppen, haha. Maar weet dat het tweedehands kleding shoppen over de tijd ook steeds makkelijker wordt. Al helemaal met deze tips natuurlijk 😛

Liefs,
Roos

Winkelwagen
Scroll naar boven