Uitgelichte afbeelding
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Vegan met een klein budget: 5 handige tips

‘Vegan eten. Is dat niet ontzettend duur?’
‘Door de inflatie zijn boodschappen hartstikke duur geworden. Dan gaat vegan eten mij te ver hoor.’

Misschien zijn dit gedachten die door je heen gaan als je denkt aan veganisme. Het beeld van veganisme is dat het duur en ingewikkeld is. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Ben jij een vegan met een klein budget? Of wil je beginnen aan een vegan lifestyle? Met onze vijf tips voor een vegan leven met een klein budget bespaar je de planeet én je portemonnee.

1. Zelf maken

Je kunt bijvoorbeeld een dure kaasvervanger kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Dat scheelt geld en smaakt ook nog eens heel veel beter! Zelfs haveryoghurt kun je zelf maken met bacteriën. Ik zou zeggen, Google er op los, op YouTube zijn een heleboel DIY’s te vinden. Met een beetje creativiteit kook je heerlijk vegan en budgetproof.

2. Koop in de aanbieding

Wat in de ene supermarkt de ene week in de aanbieding is, is vaak in een andere supermarkt de volgende week in de aanbieding. Leg de reclamefolders naast elkaar (tip: je kunt ze online bekijken, scheelt papier!) en fiets de supermarkten in je buurt af. Kost wat tijd maar geeft je ook een goed gevoel. Daarnaast ben je ook lekker in beweging. Tip: In de Toko of buitenlandse supermarkten kun je vaak goedkoper boodschappen doen en daar is verrassend veel vegan te vinden. En via de app Too Good To Go kun je eten redden van de prullenbak. Zo kun je bijvoorbeeld bij Lidl een doos vol groente en fruit ophalen voor maar €2,99! En daar zit vaak zoveel in dat je er een hele week van kunt eten.

3. Kook naar het seizoen

Ieder seizoen kent zijn eigen groenten en fruit. Aardbeien zijn bijvoorbeeld goedkoper in mei en juni omdat ze dan in het seizoen zijn. Ze komen dan ook uit eigen land en belasten minder het milieu. En geloof mij, dan smaken ze ook nog eens het lekkerst. Of kweek groenten, fruit en kruiden in je eigen moestuin, op je balkon of in de vensterbank. Als je iets zelf hebt laten groeien met liefde geeft dat extra smaak aan je eten! Dagmar schreef eerder al een blog over koken naar het seizoen. Dagmars blog kun je hier lezen.

4. Ga naar de markt

Op de markt kun je veel producten van goede kwaliteit kopen en ze zijn ook nog eens van lokale producenten. Goed voor jou en voor het milieu! Hoe fijn is het als je de marktkraam verlaat met een tas vol groente en fruit voor maar een tientje? Ook boeren in de buurt hebben vaak een kleine marktkraam bij hun boerderij waar je producten kunt kopen. Zo kocht mijn moeder altijd appels en peren bij een boomgaard in een dorpje verderop. Zo weet je precies waar je producten vandaan komen, is het vaak goedkoper dan in de supermarkt, steun je de boer direct in plaats van via een ingewikkelde keten van producent naar supermarkt én bespaar je het milieu omdat je het ophaalt op de plaats waar het groeit.

5. Koop in bulk

Meel, zaden, peulvruchten en noten kun je op de markt of online in grote aantallen kopen. Omdat je meer koopt in één keer betaal je vaak minder. Bewaar het in mooie potten en het ziet er ook nog eens mooi uit in je keuken of voorraadkast.

Wat zijn jouw hacks voor een vegan leven met een klein budget? Deel ze met ons in de reacties.

Winkelwagen
Scroll naar boven