Uitgelichte afbeelding
Saonah (30) met haar zoon Noan.

Vegan Opvoeden: Een interview met Saonah Viane

Saonah Viane is veganist en voedt haar tien maanden oude zoontje vegan op. In dit interview vertelt ze je wat vegan opvoeden voor haar betekent en geeft ze tips over hoe je dit zelf kunt toepassen.

Wie ben je en wat was je motivatie om vegan te worden?

Ik ben Saonah Viane, 30 lentes jong , werkzaam als coach en influencer en ik woon met mijn gezin in Ee (Friesland). Ik ben nu tien maanden mama. In april ben ik negen jaar veganist. Mijn vegan reis begon met een interesse in gezonde voeding. Ik was een echte fitgirl, ik stond zes keer per week in de gym te werken aan mijn ‘droomlichaam’. Toen ik een hele knappe, vegan fitgirl op YouTube volgde, dacht ik, dit wil ik ook! En zo begon het. Hierna ging ik me verdiepen in veganisme en inmiddels ben ik 100% vegan voor de dieren én hou ik van mijn lichaam met een paar kilootjes meer.

Wat is jouw motivatie om je kind vegan op te voeden?
Ik wil Noan graag leren inzien dat zijn knuffels en de dieren die in zijn boekjes staan levende wezens zijn die gelijkwaardig zijn aan ons. Dat ze gevoelens hebben en slim zijn en dat we daar goed voor moeten zorgen. Voor mij klopt het dan niet om hem dierlijke producten te laten consumeren. Plantaardig eten is volwaardig voor elke levensfase dus dieren houden, mishandelen en vroegtijdig slachten is niet alleen wreed maar ook totaal overbodig. Geweld en speciesisme past niet binnen onze gezinswaarden. Ik kan hem niet uitleggen dat aan de staart van een kat trekken fout is, maar een kip laten lijden en opeten juist is.

Hebben jij en je partner dezelfde visie over vegan opvoeden?

Mijn partner is ook veganist, veganisme heeft ons samen gebracht. Wat betreft vegan opvoeden staan we op één lijn. Het is onze gezamenlijke missie om een vegan wereld te creëren. Mijn tip aan ouders die hierin niet op één lijn zitten is om goed en open met elkaar te communiceren. Is het echt duidelijk wat ieder zijn beweegredenen en motieven zijn? Welke waarden willen jullie je kindje meegeven? En kun je allebei wat water bij de wijn doen? Soms heeft het tijd nodig om bepaalde inzichten op te doen. Daarnaast vinden mensen het vaak praktisch gezien heel ingewikkeld. Stel je hebt co-ouderschap, weet je partner dan wat die allemaal in huis kan halen? Welke opties er zijn? Dit is dan ook goed om te bespreken. Denk hierbij in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.

Hoe ziet een vegan dagmenu voor Noan eruit?

Een voorbeeld van een dagmenu voor Noan is:

  • Ontbijt: Havermout met kaneel en blauwe bessen
  • Lunch: Soms fruit of pompoen, of een boterham met pindakaas. Maar net wat ik nog in huis heb.
  • Tussendoor: Borstvoeding op verzoek, slokjes water of een rijstwafel.
  • Avondeten: Volkoren pasta met geroosterde aubergine, kappertjes en tomatensaus.

Saonah en Noan.

Gebruik je supplementen voor jezelf en voor je kindje?

Ik slik zelf op advies van een orthomoleculair therapeut: Vitamine D, Vitamine B12, Vitamine C, Omega 3 op basis van algen en multivitaminen. Noan krijgt vitamine D en Vitamine B12. Wil je meer weten over vegan voeding en vitaminen? Lees dan dit uitgebreide blog vol feitjes en tips.

Is vegan opvoeden makkelijk?

Tot nu toe wel maar hij is nog maar zo klein! Hij lust alles en vind eten ook heel interessant. Hij eet gewoon met de pot mee bij ons. We doen half gepureerd eten, half Rapley-methode.

Heb je wel eens een moment dat je het vegan opvoeden lastig vind? Kun je daar een voorbeeld van geven?
Mensen die zich ermee bemoeien alsof ze voedingsexpert zijn vind ik lastig. Ook de potjes babyvoeding in de supermarkt vind ik lastig. Er is weinig vegan te krijgen en ik ga over mijn nek van het idee dat kleine baby’s al vis of vlees krijgen. Dat breekt mijn hart.
Toen ik nog niet moeder maar al wel vegan was, vond ik de sociale momenten lastig. Dat je geconfronteerd wordt met een wereld die niet vegan is. Een wereld die niet dezelfde visie heeft als jij. Een wereld die niet ziet wat jij ziet. Dat vind ik nog steeds lastig maar ik probeer me te focussen op het positieve. Ik vind vegan nu en vegan toen een wereld van verschil. Tegenwoordig is er voor bijna alles wel een vegan alternatief in de supermarkt! En daarnaast zijn steeds meer kant-en-klaar vegan opties, waardoor ik niet meer alles altijd zelf hoef te maken (denk aan online taart kunnen bestellen met verjaardagen bijvoorbeeld).

Kost vegan opvoeden extra energie?

Mijn beeld van vegan eten is dat je veel zelf kookt. Klopt dat? Hoe doe je dat als je weinig tijd of energie hebt? Heb je tips voor mensen die weinig tijd of energie hebben maar wel hun kindje vegan willen opvoeden?
Ik heb zelf ook nul energie momenteel, haha. Sinds ik mama ben moet alles echt super eenvoudig zijn. Ik heb geen tijd of energie om lang in de keuken te staan. Daarbij vergeef ik het mezelf als ik soms ontbijt met een boterham met vlokken in plaats van een groene smoothie. Ik heb mijzelf een vrijbrief gegeven om twee kant-en-klaar potjes per week te kopen voor Noan, voor de dagen dat ik geen energie heb. Op andere dagen maak ik gewoon extra porties groente klaar (diepvriesgroente en -fruit is ook heel handig), met rijst, pasta of peulvruchten. Ik denk dat het niet heel veel verschilt met mensen die niet-vegan opvoeden.

Is vegan opvoeden duur?

Veel mensen hebben het beeld van veganisme dat het duur is. Heb je volgens jou een groter budget nodig om je kindje vegan op te voeden?
Ik denk dat je het leven zo duur kunt maken als je zelf wilt! Een baby heeft helemaal geen extra producten nodig zoals al die fancy dingen die je in het baby schap kunt vinden. Als je onbewerkt plantaardig eet, ben je helemaal niet zoveel geld kwijt maar krijg je wel een enorme variatie aan nutriënten binnen. Eerder schreef ik ook een blog over hoe je met een kleiner budget toch vegan kunt eten. Klik hier om de blog te lezen.

Wat als Noan groter is?

Ga je Noan later uitleggen waarom jullie plantaardig eten en vertellen over jullie motivatie om niets dierlijks te eten? Heb je al een idee hoe je dat aan wil pakken?
Absoluut! Ik wil dit zo goed mogelijk laten aansluiten bij zijn beleefwereld. Er zijn boeken en tegenwoordig zelfs kinderfilms, die het principe van veganisme goed uitleggen. Transparantie in de voedselketen vind ik heel belangrijk. Ik dacht zelf namelijk vroeger dat koeien gewoon melk gaven door gras te eten. En dat chocolademelk van bruine koeien kwam, haha.

Een klein kind vegan opvoeden lijkt makkelijker dan een wat ouder kind. Hoe ga je het aanpakken als Noan groter is en zelf wensen heeft wat betreft voeding? (Bijvoorbeeld door invloed van andere kinderen op school.)
Ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind, ook wanneer hij kiest voor dierlijke producten. Ik zal hem uitleggen waarom wij daar niet achter staan maar hem vooral laten voelen dat dat geen afbreuk doet aan onze liefde, waardering en goedkeuring naar hem toe. Hij is een eigen ziel met eigen wensen. Bij ons thuis komen er geen dierlijke producten in, wat hij daarbuiten doet mag hij dan zelf weten.

Beeld: Saonah Viane

Hoe ga je om met negatieve reacties?

Merk je negatieve reacties in je omgeving? Zo ja, hoe ga je daar mee om?
Tot nu toe is iedereen positief. Ik denk dat dit komt omdat ik zelf al zo lang vegan eet en nog steeds in goede gezondheid ben. Ook Noan ziet er blakend van gezondheid uit en is bijna nooit ziek, dat geeft mensen denk ik hoop. In het verleden heb ik wel negatieve reacties gehad, maar als je je goed verdiept in je beweegredenen dan sta je altijd sterk met een onderbouwd weerwoord.

Hoe houd je jezelf gemotiveerd?
Af en toe heb ik een ‘shock’ nodig, dan kijk ik bijvoorbeeld weer de docu ‘Earthlings’ of naar Joey Carbstrong op YouTube. Zien hoe dieren behandeld worden is voor mij altijd een eye-opener en laat weer zien waar ik het allemaal voor doe.

Als je een product mocht ontwerpen om vegan opvoeden makkelijker te maken, wat zou je dan bedenken?
Het meest lastige is niet vegan opvoeden zelf, het is de non-vegan wereld eromheen. Ik zat zelf laatst aan een kaartspel te denken voor kinderen, waarbij ook de ouders tot nadenken worden gezet. Maar er zijn vast nog betere ideeën te bedenken. Goede vraag!

Het consultatiebureau

Hoe reageert het consultatiebureau op het feit dat jullie plantaardig eten?
Toen ik daar een tijdje geleden kwam voor tips om door te kunnen gaan met borstvoeding, gebeurde er iets grappigs. De persoon die daar werkte gaf aan dat we hapjes konden gaan geven. “Bijvoorbeeld vlees, als jullie dat eten.” zei hij. Toen ik vertelde dat we geen vlees aten zei hij dat hij dat al verwachtte. En ik was echt verbaasd, zie ik eruit als een typische vegan? Haha. Ze maken er op het consultatiebureau verder geen punt van omdat ze er weinig verstand van hebben. We hebben zelf aangegeven dat wij genoeg geïnformeerd zijn en eventueel zelf een vegan diëtiste kunnen inschakelen.

Het consultatiebureau geeft als advies om ei (en later ook lactose) te geven aan baby’s om allergieën te voorkomen. Wat is jouw visie hier op?
Wij hebben hier inderdaad wel voor gekozen. Toen Noan vier maanden oud was, heb ik een ei uit de koelkast van mijn zusje meegenomen. Dat voelde heel vreemd om klaar te maken. Ik kan echter niet voor Noan bepalen dat hij later zelf veganist blijft en ik wil niet dat hij ernstig ziek wordt als hij dan wel (per ongeluk) ei eet. Om die reden heb ik er toch voor gekozen. Zuivel vind ik nog lastig omdat ik hierbij van mening ben dat ieder kind ‘lactose intolerant’ is. Ik ben er nog niet over uit.

Liefdevol opvoeden

Kun je iets positiefs noemen aan vegan opvoeden?
Het is een prachtige start om je kindje liefdevol op te voeden. Liefdevol voor hun eigen gezondheid, liefdevol voor de planeet waar je ze op hebt gezet en liefdevol voor al die wezens die net zo onschuldig zijn als kinderen zelf. Daarnaast hoeft het dus echt niet ingewikkeld te zijn en vind ik het juist leuk om te kijken wat ik allemaal voor hem kan klaarmaken.

“Vegan opvoeden is een prachtige start om je kind liefdevol op te voeden. Voor hun lichaam, de planeet en de dieren.”

Beeld: Saonah Viane

Tot slot

Heb je zelf nog tips die je aan ouders zou willen meegeven omtrent het vegan opvoeden van je kindje? Bijvoorbeeld tips voor een gemakkelijke start?
Omring jezelf met gelijkgestemden. Op Facebook is er de groep Vegan Ouders & Kinderen. Op Instagram zijn er ook vegan ouders te vinden zoals Quirine Smit en @deveganmoeder. Ik volg zelf ook de hashtag #veganbabyledweaning daar vind je inspiratie voor wat je je kleine kunt voorschotelen!

Kunnen mensen jou ergens volgen als ze geïnspireerd zijn door je verhaal?
Jazeker! Ik post bijna dagelijks op Instagram via @saonahviane.

Heb jij een bijzonder verhaal omtrent duurzaamheid en opvoeden? Stuur ons dan een berichtje op Instagram en wie weet interviewen we jou de volgende keer!

Winkelwagen
Scroll naar boven