Uitgelichte afbeelding

Verwarming lager en trui aan! (challenge #6)

Deze week wil ik je challengen om de verwarming lager en trui aan te doen. Met deze koude dagen is het heel verleidelijk om de verwarming lekker hoog te zetten en met een warme deken en kopje thee op de bank te zitten. Het is ook zo gemakkelijk om even aan de knop te draaien of op het schermpje te tikken en de verwarming doet vervolgens z’n ding.

Maar als je net je energie hebt afgesloten of je maandbedrag afgeschreven hebt zien worden, dan slik je toch even. Maar niet getreurd! Want in deze challenge delen we tips om er lekker warm bij te zitten deze wintermaanden, terwijl de verwarming toch echt een standje lager staat. 

Als je dit nu leest en denkt; die rekening is elke maand zo hoog en ik zou wel in een warmer land willen wonen… Lees dan vooral verder voor indrukwekkende feitjes, warme tips en een community-gevoel. En natuurlijk om deze week ook weer jezelf uit te dagen. Zet jij deze week ook de verwarming een graadje lager?

Facts to impress

  • Een kaars aansteken kan een (gesloten) ruimte van 75 m3 een graad warmer maken. En nog gezellig ook! Je vindt tegenwoordig heel veel kaarsen die duurzaam en vegan geproduceerd zijn. Merken als Bolsius (niet alle kaarsen), Brandt kaarsen hebben een groot assortiment aan vegan kaarsen, maar ook Hema heeft een aantal vegan kaarsen in het schap. Kijk altijd wel even goed naar de ingrediënten. 
  • Een slecht(er) geïsoleerde woning kan je wel €160,- per jaar kosten. Kijk eens wat je zelf kan verbeteren om je huis beter te isoleren: tochtstrips, gordijnen, radiatorfolie plaatsen of ventileren (ja echt!).
  • Een stevige wandeling van 25 minuten zorgt ervoor dat je lichaam warm wordt en je minder behoefte hebt om de verwarming hoger te draaien als je weer thuiskomt.

Tips voor een graadje minder

  • Bouw het stap voor stap af. Het zou een enorme stap zijn om je verwarming meteen van 21,5 naar 19 graden terug te schroeven. Dus bouw het af door de eerste week 1 graad te zakken en de volgende weken een halve graad. Mijn verwarming staat nooit warmer dan 20 graden, meestal op 19,5.
  • Dat dekentje, wat ik eerder noemde, staat natuurlijk niet alleen leuk op de bank maar is ook echt heerlijk om onder te kruipen.
  • Als je thuis bent, kleed je dan ook lekker ‘thuis’ aan; warme trui, dikke sokken, sloffen.
  • Een mini work-out van 5 minuten verwarmt je lichaam, en die warmte straal je uit in huis. Dit lijkt me een win-win. Dus pak je springtouw, doe wat squats, loop een paar keer naar boven en beneden of een rondje door de kamer en kan de verwarming weer een halve graad naar beneden.
  • Ook een grote kop thee zorgt ervoor dat je van binnenuit opwarmt. Verse kruiden zoals gember, tijm en kaneel geven je hierbij een extra kick.

Om steun bij elkaar te vinden, is er ook dit jaar weer de Warme Truiendag op 11 februari. Dus zet de verwarming lager en doe die trui aan! Doe mee met de warme truiendag 2022 en meld je aan via de site. Je vult hier in hoeveel graden jij die dag de verwarming lager zet en met hoeveel mensen je in je huishouden mee doet. De teller staat al op ruim 2 miljoen (!) deelnemers.

Probeer zelf de verwarming lager en trui aan

Zet jij jouw verwarming al niet vaak aan of ga je proberen om deze komende week lager te zetten? Laat het ons weten met de hashtags #happytimesduurzamechallenges #eengraadjeminder of mail naar happytimes@lifeofmaart.nl! Heb je nog vragen? We horen het graag! Veel plezier met nieuwe ontdekkingen.

Winkelwagen
Scroll naar boven