Uitgelichte afbeelding

Voer de Bij bij actie

Bijen dreigen uit te sterven en dat heeft grote gevolgen voor onze voedselketen. Onderneem samen met ons actie en Voer de Bij bij! In dit artikel lees je waarom, hoe en wat we kunnen doen.

Waarom zijn de bijen in gevaar?

De lente komt eraan en dat betekent dat we weer kunnen gaan zaaien. Op 22 april is het de Dag van de Aarde én Nationale Zaaidag. The Pollinators hebben een actie bedacht om door heel Nederland tuinen en perken te zaaien met bloemen voor de bijen en andere bestuivers. Dat is erg belangrijk want de bijen dreigen uit te sterven vanwege alle chemische producten die gebruikt worden in de landbouw én door tekort aan voedsel. En als de bijen uitsterven dan kunnen ze ook geen planten meer bevruchten en verspreiden waardoor de planten uitsterven en we uiteindelijk geen voedsel meer hebben. Lees hier meer over waarom bijen zo belangrijk zijn.

The Pollinators

Bijen zijn dus van groot belang en gelukkig zien steeds meer mensen dat in. The Pollinators is een actiegroep die ieder stukje vrije grond probeert te veroveren en om te toveren tot bloemenzee of voedselbos. Met biologische zaden en planten want alleen zonder bestrijdingsmiddelen houden we de bijen echt in leven. The Pollinators kunnen dit echter niet alleen en hebben jouw hulp hard nodig. Doe mee en voer de Bij bij!

Echinacea flowers with bee. Photo by Marlinda den Haan.

Wat kun jij doen?

Vanaf vandaag, 21 maart 2023, kun je je als particulier aanmelden als Voedselbank voor Bijen. Je krijgt dan 20 zakjes zaden thuisgestuurd die jij mag uitdelen aan je buurt. Jouw buren die mee willen zaaien, kunnen een zakje zaad bij jou ophalen tussen 10 en 22 april 2023. Op 22 april zaaien we met z’n allen door heel Nederland de zaadjes voor de vlinders en bijen. Het doel is om geen veldje leeg te laten en zo massaal de bijen voedsel te bieden de komende zomer. En wij kunnen ook genieten van een prachtige bloemenzee! Ik doe mee en ik zou het erg leuk vinden als jullie ook massaal mee doen zodat heel Nederland verandert in een prachtige bloemenzee. Je kunt je hier aanmelden als Voedselbank voor Bijen.

Zie je het niet zitten om Voedselbank voor Bijen te zijn omdat je bijvoorbeeld geen tijd hebt? Dan kun je alsnog actie ondernemen. Haal bijvoorbeeld zelf een zakje bloemenzaad op bij een Voedselbank voor Bijen, doneer aan The Pollinators of vul je balkon of tuin met biologische planten waar bijen van houden. In dit artikel van Maartje lees je zes tips om je balkon of tuin te vergroenen.

Kort samengevat kun je de bijen helpen door de boodschap te verspreiden en door heel veel bloemen te zaaien! Samen voeren we de Bij bij en geven we Nederland stapje voor stapje weer terug aan de natuur. <3

Wij zouden het heel leuk vinden als je ons laat weten dat je ook gaat zaaien voor de bijen. Stuur je ons een foto via Instagram?

Winkelwagen
Scroll naar boven