Uitgelichte afbeelding

Is duurzaam altijd duurder? 17x Tips om goedkoop je voetafdruk te verkleinen

Een veel gevraagde zin: ‘Is duurzaam niet duur?’. Ik moet zeggen dat ik eerst zelf ook dacht dat duurzaam leven een sport voor de elite was, maar toen ik echt wat onderzoek ging doen, kwam ik erachter dat het tegenovergestelde waar is. “In 2010 stootte de meest welvarende 10% van de huishoudens 34% van de wereldwijde CO2 uit, terwijl de 50% van de wereldbevolking met een lager inkomen slechts 15% voor haar rekening nam”, aldus The Guardian. Dus hoe rijker je bent, hoe groter je uitstoot. Daarmee zou je kunnen zeggen dat wanneer je minder geld uitgeeft, je ook minder CO2 zou kunnen uitstoten. In dit artikel ga ik daar verder op in; hoe kan je als Nederlander goedkoop je CO2 voetafdruk verkleinen?

Het huidige mondiale consumptiepatroon gaat volgens de ecological footprint van het WNF de capaciteit van de aarde te boven, dat wil zeggen; er wordt jaarlijks meer gebruikt dan wat de verschillende productieve ecosystemen kunnen leveren

Planbureau voor Leefomgeving

Als eerste wil ik een klein stukje uit mijn boek citeren, ik heb een heel hoofdstuk gewijd aan ‘Duur(?)zaam’ en het lijkt mij mooi om daar mee te beginnen.

Duur(?)zaam?

“Duurzaam is zo duur als je dat zelf maakt. Het kan namelijk heel goedkoop zijn, maar ook ontzettend duur. Bovendien is ‘duur’ een relatief begrip. Niet iedereen heeft hetzelfde inkomen en ook liggen prioriteiten van waar dat geld heen gaat voor iedereen anders (gelukkig maar). Waar WIL jij jouw geld aan uitgeven? […] Als een product duurzaam is, wordt er in de hele keten een eerlijke prijs betaald voor zowel de grondstoffen als de arbeiders die het produceren. Ook zijn er bedrijven die betalen voor de impact die zij maken, ter compensatie. De truc is om de balans te vinden, maar het belangrijkste is eigenlijk nog dat je het vanuit een ander perspectief bekijken. Als je een nieuw product wilt kopen kan je jezelf de volgende dingen afvragen: Waarvan is het gemaakt? Waar moet het vandaan komen? Hoeveel tijd is er voor nodig dit te produceren? Aan de hand van deze vragen kun je kijken of je de prijs eerlijk vindt.”

Ben je nog opzoek naar een leuk duurzaam cadeau voor de feestdagen of voor in een kerstpakket? Bekijk dan eens mijn boek! Wil je een grote oplage bestellen? Stuur dan eens een mailtje, we werken met stapelkortingen 🙂

Goedkoop is duurkoop, toch?

Goedkoop is duurkoop, zei mijn vader vroeger altijd al. En dat is precies hoe kunt besparen! Wat mij betreft is een duurzame levensstijl namelijk: lang met de spullen doen die je al hebt en waarderen wie je bent in plaats van wat je hebt. Investeer in goede eerlijke producten en doe daar dan vervolgens heel lang mee! Soms kan dat niet, dan heb je niet in een keer alle financiële middelen om een grotere aankoop te doen. Maar wanneer het wel mogelijk is, is dit wat mij betreft de beste optie. Gebruik wat je hebt, repareer wat kapot is, ruil wat je niet meer hoeft, krijg waar je naar verlangt. In oktober komt er een artikel over ‘hoe organiseer ik een kledingruil’ online, dus dan gaan we nog iets dieper in op dit onderwerp!

17x tips om goedkoop je voetafdruk te verkleinen

  • Organiseer een kledingruil met anderen – zo kan jij weg doen wat je niet meer draagt en vul je jouw kast aan met ‘nieuwe’ items van een ander!
  • Koop groente en fruit uit het seizoen – hoe meer iets beschikbaar is, hoe goedkoper het wordt! Maak er gebruik van!
  • Stek je planten zelf en ruil met vrienden of familie – zo hoef je geen nieuwe planten te kopen en ziet je huis er wel lekker gezellig uit!
  • Knutsel met wat je vindt in de natuur! – Vooral met kinderen is het een heerlijke activiteit om eerst te gaan zoeken en daarna te gaan knutselen met bladeren, noten en andere dingen die je buiten kunt vinden
  • Geef een cadeau door – als je het zelf niet (meer) gebruikt, kan je het maar beter doorgeven aan een ander. En nee, dat hoef je er niet altijd bij te zeggen natuurlijk 😉
  • Maak slingers van oude stoffen (kleding of lakens bijvoorbeeld) in plaats van nieuwe te kopen bij een winkel
  • Koop je telefoon tweedehands of refurbished als je toe bent aan een nieuwe
  • Smelt kaarsenresten om tot nieuwe
  • Koken met restjes – ga voedselverspilling tegen en het scheelt weer een ritje naar de supermarkt!
  • Koop pas nieuwe kleding als je zeker weet dat je het minimaal 30x kan gaan dragen! Zo bescherm je jezelf tegen impuls-aankopen, deze kunnen best oplopen qua prijs!
  • Wees zuinig op apparaten zodat ze langer mee gaan.
  • Doe de lampen uit en was kouder, zo bespaar je gratis energie in huis, het levert misschien zelfs nog wel wat op!
  • Ga eens op vakantie met de flixbus in plaats van de trein, dat kan je al snel de helft schelen!
  • Kook uitgebreid zelf in plaats van uiteten te gaan – ja je moet wel zelf afwassen, maar je kan helemaal los gaan op het menu!
  • Gebruik de app TooGoodToGo om goedkoop maaltijd pakketten af te halen bij verschillende ketens wat anders weggegooid zou worden
  • Plant bosui en prei in de tuin, ze zullen vanzelf weer aangroeien!
  • Doe een trui aan en zet de verwarming zachter! Zeker nu het kouder wordt, kan je energierekening opeens omhoog schieten!
Winkelwagen
Scroll naar boven