Uitgelichte afbeelding

Vaker plantaardig eten? 10+ voordelen van veganisme

Sinds ik me kan herinneren, ben ik een dierenvriend. We hebben thuis altijd huisdieren gehad en toen ik het huis uit ging, heb ik zelf ook huisdieren genomen. En hoewel ik wel ben opgevoed als vleeseter, heb ik een aantal jaar besloten om vegetariĆ«r te worden. Ten eerste omdat ik vlees niet lekker vind, ten tweede voor het dierenwelzijn, ten derde voor het milieu. De laatste jaren ben ik steeds meer plantaardig/vegan gaan eten. Ik merk dat hier veel voordelen aan zitten. Maar wat zijn de voordelen – en nadelen – van een vegan lifestyle? Dat leg ik je graag uit in deze blog.

Vegan voor de dieren

Omdat ik zo van dieren houd, is een belangrijke reden om geen vlees te eten het voorkomen van dierenleed. Ik knuffel wel mijn hond, waarom zou ik dan een varken eten? Voor mij zijn alle dieren gelijk. Doordat ik me heb verdiept in de vlees- en zuivelindustrie, weet ik dat er ontzettend veel dierenleed komt kijken bij het maken van kaas en het eten van een ei. Maar ook in de leerindustrie wordt veel dieren ernstig leed aan gedaan. Of denk eens aan de entertainmentindustrie. Ik wil hier zo weinig mogelijk aan bijdragen.

Vegan voor het milieu

Ook het milieu heeft er enorm veel baat bij als meer mensen vegan gaan leven. Voor het houden en verzorgen van vee is namelijk enorm veel water en stroom nodig. Veel meer dan voor het verbouwen van fruit, groenten en soja. Een dag geen vlees eten bespaart zoveel water dat je een maand kunt douchen! Ook zorgt de vleesindustrie voor ontbossing en vervuiling door vervoer.

Vegan voor je gezondheid

Is vegan eten altijd gezond? Nee, natuurlijk niet! Denk maar eens aan Oreo’s, friet, vleesvervangers waar van alles in zit. Daarom probeer ik zelf zoveel mogelijk onbewerkt plantaardig te eten. Dit houdt in dat je onbewerkt voedsel eet (zoveel mogelijk bio en puur en zo weinig mogelijk pakjes, zakjes, verpakkingen) en geen vis, vlees en dierlijke producten (zoals ei, melk). Ik eet bijvoorbeeld iedere dag fruit, groente, noten, zaden, pitten, granen en peulvruchten. Zoveel mogelijk op deze manier eten heeft veel gezondheidsvoordelen: het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Ook zit er in vlees vaak hormonen en in vis plastic. Niet goed voor je dus!

10 voordelen van veganisme

Velen ervaren voordelen van veganisme (dit kan zijn vegan eten of veganistisch leven):

 • Je bespaart dierenleed en dierenlevens!
 • Vegan eten is beter voor het milieu!
 • Onbewerkt plantaardig eten is beter voor je gezondheid!
 • Je leert meer over ingrediĆ«nten en voedingsstoffen!
 • Je hebt geen schuldgevoel!
 • Je leert nieuwe ingrediĆ«nten kennen!
 • Je leert nieuwe recepten kennen! (Hier vind je inspiratie voor nieuwe recepten)
 • Je leert nieuwe mensen kennen!
 • Je staat sterker in je schoenen doordat je uitlegt waarom je vegan(istisch) eet/leeft!
 • Last but not least: Je bent goedkoper uit met je boodschappen!

3 nadelen van veganisme

Natuurlijk zijn er ook nadelen van veganisme:

 • Niet iedereen begrijpt je keuze. Er zullen daarom veel vragen gesteld worden.
 • Het is niet altijd makkelijk om buiten de deur te eten. Niet iedereen houdt rekening met je voedingspatroon, ook niet alle restaurants.
 • Een nieuw voedingspatroon is wennen.
Winkelwagen
Scroll naar boven