Moestuin

Waarom duurzaam ontspannen je leven verrijkt

Na al die uren achter je laptop of op je werk- of studieplek, verlang je vast naar frisse buitenlucht en tijd voor jezelf. Tegelijkertijd vind je het belangrijk om jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar hoe doe je dat naast die andere tientallen taken in je agenda? Deze vraag stelde ik mezelf ruim een jaar geleden. Mijn antwoord? Duurzaam ontspannen. Ik startte met activiteiten die zorgen voor ontspanning én waarmee ik positieve of duurzame impact kan maken. Deze activiteiten leveren me meer op dan ik van tevoren verwachtte. Ik vertel je graag waarom.

Handen in de aarde

Ruim een jaar geleden startte ik met vrijwilligerswerk in een voedselbos en biologische moestuin in de buurt van Nijmegen. Een prachtige groene oase waar insecten, konijnen, bevers en alle andere dieren welkom zijn. Sindsdien ben ik daar bijna elke vrijdagochtend te vinden. Mijn doel was om meer buiten te zijn en een bijdrage te leveren aan een groenere wereld. Al snel merkte ik dat het werk in de moestuin en het voedselbos nog veel meer opleverde, zoals ontmoetingen met inspirerende mensen die het stuk voor stuk belangrijk vinden om onze relatie met de natuur te herstellen. Ook leer ik steeds weer iets nieuws over biodiversiteit, biologisch moestuinieren en een gezonde bodem. Die kennis gebruik ik om mijn eigen tuin te vergroenen.

Cursus tuinarchitectuur

Het vrijwilligerswerk in de biologische moestuin inspireerde me om mijn kennis hierover verder te vergroten. Daarom startte ik eind 2023 met een cursus tuinarchitectuur. Best pittig, die Latijnse plantennamen en het tekenen van tuinen op schaal. Maar vooral interessant en leerzaam. Wist je bijvoorbeeld dat brandnetels vaak wijzen op een grote hoeveelheid stikstof in de grond? Of dat de plaats van een boom je tuin groter of juist kleiner kan laten lijken? De lessen plan ik flexibel in op een moment dat het mij uitkomt. De geleerde lessen uit de cursus gebruik ik om van mijn tuin een paradijs te maken voor planten, bloemen, insecten en andere dieren.

Impact op jouw manier

Het werken in de buitenlucht en de cursus tuinarchitectuur levert me naast kennis dus ook mooie ontmoetingen, ruimte in mijn hoofd en nieuwe inspiratie op. Een win-winsituatie dus. Dat dit voor mij werkt, betekent natuurlijk niet dat jij ook je regenlaarzen en tuinhandschoenen uit de kast moet trekken. Bedenk vooral waar jij zelf behoefte aan hebt en wat jij ontspannend en leuk vindt om te doen. En probeer dat te combineren met een mooie bijdrage aan de wereld. Om je op weg te helpen zijn hier vijf idee√ęn voor duurzame ontspanning:

  • Wandel je regelmatig in het bos of de natuur? Neem dan een afvalgrijper en zak mee en verzamel zwerfafval. Een afvalgrijper kun je bij sommige gemeenten kosteloos online aanvragen. 
  • Ben je graag creatief bezig? Volg een cursus kledingreparatie en leer hoe je items repareert, zodat je ze weer kunt dragen. 
  • Kom je helemaal tot rust tijdens een kampeervakantie? Bezoek dan een ecologisch verantwoorde camping. Denk aan campings waar de eigenaren aandacht hebben voor duurzaamheid, zuinig omgaan met water, biologische producten verkopen en gebruikmaken van zonne- of windenergie. 
  • Verdiep je in een minimalistische levensstijl en ontdek de schoonheid hiervan. Lees bijvoorbeeld ‚ÄėWeg ermee‚Äô van Dennis Storm of een van de andere boeken uit onze blog. Of haal handige tips uit onze artikelen over minimalisme.
  • Werd je enthousiast van mijn ervaringen in de moestuin? Ga dan op zoek naar vrijwilligerswerk in een voedselbos of een biologische pluk- of moestuin bij jou in de buurt. 

Door op jouw manier duurzaam te ontspannen, verrijk je jouw leven. En ben je uiteindelijk een inspiratiebron voor anderen. Je laat namelijk zien dat goed voor de wereld zorgen, sociale activiteiten √©n persoonlijk welzijn heel goed hand in hand gaan. Met jouw activiteiten of keuzes kun je anderen aanmoedigen om ook op zoek te gaan naar duurzame ontspanning. 

Heb jij de ideale activiteit om duurzaam te ontspannen en impact te maken? Deel je tips via Instagram (@happytimes.magazine) of met onze redactie via redactie@happytimesmagazine.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven