Uitgelichte afbeelding

6x waarom sporten helpt om je gelukkiger te voelen

We weten inmiddels allemaal wel dat sporten helpt om je fitter te voelen. Sporten zorgt voor een betere conditie, sterkere spieren en een betere weerstand. Er is veel bekend over de positieve fysieke gevolgen van een goede work-out, maar wat soms nog wat wordt onderbelicht zijn de mentale gevolgen die zo’n fijne zweetsessie met zich meebrengt. Ik durf te zeggen dat ik me een sterker, gelukkiger en gezelliger mens voel sinds ik sport. Gelukkig blijk ik niet de enige en onderzoek ondersteunt mijn visie. In dit artikel: sporten helpt om je gelukkiger te voelen, vertel ik je er meer over!

Ons brein: Geluksstofjes

Persoonlijk ben ik een fanatiek hardloopster en durf ik met zekerheid te zeggen dat die welbekende runner’s high dus echt wel bestaat. Wat betekent zo’n runner’s high? Om dit te begrijpen moeten we even terug naar de oudheid. Toen onze voorouders nog moesten jagen op voedsel. Kun je het je voorstellen?! Tijdens dit jagen ervoeren mensen een drang om te leven. Ze moesten jagen en vluchten en tijdens het rennen kwamen er een soort ‘feel-good’ hersenstofjes vrij die ervoor zorgden dat zij ver en hard konden lopen en doelen konden bereiken. Door deze zogenoemde ‘high’ vergaten mensen dat ze een pijntje voelden in hun knie of eigenlijk best wel moe waren. Zo kan sporten helpen om je gelukkiger te voelen!

Tijdens het hardlopen, of andere vormen van sport, komen er dus geluksgevoelens naar boven die jou het gevoel geven dat je even ‘on top of the world’ bent en het hele leven aankan. Klinkt fantastisch, en dat is het ook!

Een ander stofje, dat wat minder positieve effecten heeft, is het stofje cortisol. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, is een stofje dat in de bijnierschors wordt aangemaakt. Als we een deadline moeten halen en een paar uur hoog in ons stressniveau zitten, dan varen we vaak een tijdje op adrenaline. Adrenaline is ook een stresshormoon, maar dit ebt vaak weer weg als we die deadline hebben gehaald of die spannende date achter de rug is. Adrenaline is dus vaak maar tijdelijk aanwezig en kan worden gezien als een voorloper van cortisol.

Cortisol wordt aangemaakt op het moment dat we langdurige stress ervaren. Cortisol heeft veel vervelende fysieke en mentale gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, gewichtsverlies (niet op de gezonde en goede manier, stressen is dus geen afvalmethode!) en vermoeidheid. Onderzoek toont gelukkig aan dat sporten ervoor zorgt dat cortisol in ons lichaam afneemt.

Sporten zorgt juist weer voor een toename van gelukshormonen en zorgt er voor dat cortisol niet meer de overhand neemt.

Naast het aanmaken van geluksstofjes, zorgt sporten voor een betere concentratie en zorgt het ervoor dat jouw stressniveau in je lichaam wordt verlaagd. Simpelweg door bezig te zijn met een bepaalde oefening of het zo hard mogelijk terugslaan van die tennisbal, wordt je brein afgeleid van die vervelende, negatieve gedachtes. Dit

heeft tot gevolg dat je je meer ontspannen voelt en weer even op adem kunt komen. Je lichaam laadt als het ware weer even op om er laten weer flink tegenaan te kunnen!

Sporten en zelfverzekerdheid

We weten nu dat er fijne geluksstofjes in je brein aangemaakt worden tijdens het sporten, maar er is meer! Zo bewijst onderzoek dat sporten ervoor zorgt dat je beter slaapt. Zo’n fijne nachtrust kan er vervolgens weer voor zorgen dat je de volgende dag een meer positieve blik op de wereld hebt. Je voelt je immers uitgerust en fit. Je

kunt alles aan!

Een ander belangrijk gevolg van sporten, is dat je je zelfverzekerder zal voelen. Natuurlijk heeft dit deels te maken met het verkrijgen van een fitter lichaam en op een gezonde manier bezig zijn met je lichaam. Toch is dit echt niet alles. Soms heb je tijdens een sportsessie het gevoel niet meer te kunnen. Misschien heb je net twee kilometer gelopen of ben je nog niet halverwege die work-out video en zou je het liefst per direct de handdoek in de ring gooien. Vaak doe je dit toch niet en rond je die sessie alsnog af. Hierdoor leer je als het ware om te gaan met tegenslagen of

dagen waarop dingen enorm tegenzitten. Je leert op jezelf te bouwen en niet afhankelijk te zijn van de mensen om je heen. Vaak zijn we veel sterker dan we denken. We can dot this!

sporten helpt om je gelukkiger te voelen

Trek de natuur in!

Nu de temperaturen weer lekker oplopen en het zonnetje vaak schijnt, is het heerlijk om af en toe je work-out naar buiten te verplaatsen. Onderzoek bewijst namelijk dat een groene omgeving zorgt voor minder stress en mentale vermoeidheid tegengaat. Vaak ervaar je door de natuur de simpelheid van het leven en besef je je hoe gelukkig je jezelf mag prijzen met hetgeen de natuur ons biedt. Fluitende vogeltjes, onontdekte paadjes en een zonnetje die de groene kleur van de bladeren zo mooi oplicht. Zeg nou zelf: Daar word je toch helemaal gelukkig van?

Individuele sport versus teamsport

Er zijn mensen die het liefst alleen sporten. Zij zien een uurtje sporten als een moment voor zichzelf en even niet met anderen bezig te hoeven zijn. Vaak zijn dit ook mensen die zichzelf kunnen motiveren om dat rondje te gaan hardlopen of op de fiets te springen om de nodige kilometers af te leggen. Echter, niet iedereen heeft deze intrinsieke motivatie. Soms kan het dan helpen om samen met een vriend of vriendin te gaan sporten of je in te schrijven voor een teamsport.

Teamsport heeft ten opzichte van individuele sport namelijk ook weer een aantal voordelen. Zo is er onderzoek dat bewijst dat teamsporters juist weer veel leren op het gebied van groepsprocessen en zich bepaalde strategieën eigen maken die het hen makkelijker maakt zich in de toekomst aan te passen in sociale situaties.

Kies vooral iets dat bij jou past

Geloof me, je hoeft echt geen ster te zijn in sport om de positieve mentale gevolgen van sport te ervaren. Sport kent vele varianten en voor de één werkt een wandeling ontspannend, terwijl een ander geniet van een potje voetbal of een yogasessie. Soms kom je tot de ontdekking dat bepaalde sporten meer stress opleveren, dan ontspanning. Zoek dan vooral iets anders wat wél bij je past. Het allerbelangrijkste is dat we goed voor onszelf zorgen en dus bewegen.

Bewegen is goed voor ons fysiek, maar dus ook voor onze mentale gezondheid. Als je de juiste sport vindt, zul je merken dat je sport niet meer zult ervaren als een “moetje”, maar iets waar je naar uitkijkt! Sporten helpt om je gelukkiger te voelen!

Liefs,
Lieve

Winkelwagen
Scroll naar boven