Ik heb sinds kort een tuin en die moet nodig vergroend worden. En komt dat even goed uit, want het is nu de Week van de Groene Tuin! Nog op de valreep wil ik je vertellen over dit concept. De week is namelijk maandag alweer voorbij maar omdat je leuke dingen kunt winnen, wilde ik het jullie toch nog even vertellen! En de tips zijn natuurlijk ook na deze week nog bruikbaar.
Met de lente in de lucht kan ik echt niet meer wachten om te gaan tegelwippen, planten en zaaien. Ik wil een groene tuin die goed is voor de dieren en het klimaat. Hoe groener hoe beter! Ik geloof er namelijk heilig in dat wij als “kleine” mensen een verschil kunnen maken met dit soort acties. Want samen kunnen we juist heel groot worden! In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar de groenste keuzes voor je tuin. Heb je geen tuin? Ook dan is dit artikel van jou want je kunt meedoen met je balkon, een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel adopteren. Samen maken we Nederland een stuk groener en geven we de natuur een kans om te herstellen. Doe je mee?
Week van de Groene Tuin
Van 4 tot en met 10 april 2023 is het de Week van de Groene Tuin. Dit is een initiatief van Milieucentraal. Op hun website en sociale media en die van heel veel groene partners vind je elke dag tips en acties die te maken hebben met het vergroenen van je tuin. En het leuke is dat er ook heel veel kortings- en winacties zijn. Zo wordt het vergroenen van je tuin extra makkelijk gemaakt. Een overzicht van alle acties vind je hier.
Biodiversiteit
Wat maakt een tuin een groene tuin? Een groene tuin is een tuin die leeft. Een tuin met zo min mogelijk tegels en zoveel mogelijk diverse planten zodat er veel verschillende dieren voedsel kunnen vinden in jouw tuin. Het liefst het volledige ecosysteem in het klein. Het is ook belangrijk dat je gebruik maakt van inheemse planten. Dit zijn planten die van nature in Nederland groeien. Dat is het beste voor het ecosysteem, de dieren die hier in Nederland leven. Tips voor een gezonde bodem en het vergroten van de biodiversiteit in je tuin vind je hier.
Een klimaatbestendige tuin
Een groene tuin is het liefst ook klimaatproof. Dat betekent dat bij hevige regenbuien het water goed kan weglopen of opgevangen wordt voor hergebruik in bijvoorbeeld een regenton. Meer over de regenton vind je later deze maand op ons blog. Ook een groen dak helpt bij extreme regenval, de planten op het dak nemen het water in zich op en verdampen dit bij warm weer. Weer een mini ecosysteem! Veel planten in de tuin zorgen ook voor schaduw en dus verkoeling. En een groene tuin is vele graden koeler dan een tegeltuin met warm weer. (Probeer maar eens uit op je blote voeten!) Verkoeling is niet alleen fijn voor jou maar ook voor de dieren en planten in je tuin. En als laatste kun je je tuin inrichten met planten die tegen extreme weersveranderingen kunnen zoals droogte en overmatige regenval. Wil je je verder verdiepen in een klimaatbestendige tuin dan kun je hier meer lezen.
NK Tegelwippen
Eruit met die tegels dus! En het leuke is dat er sinds 2020 een Nederlands Kampioenschap Tegelwippen bestaat! Het NK Tegelwippen is bedacht door creatief bureau Frank Lee en wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water. Op de website van het NK Tegelwippen kun je bijhouden hoeveel tegels jij hebt gewipt en in welke gemeente je woont. In oktober dit jaar wordt gekeken in welke gemeente de meeste tegels gewipt zijn en dus winnaar is van het NK Tegelwippen 2023!
Een groen balkon
Wil jij je steentje (tegel) bijdragen maar heb je geen tuin? Dan kun je met een balkon alsnog meedoen. Hoe klein of groot je balkon is, maakt niet uit. Ieder stukje groen helpt al een beetje en met heel veel groene beetjes bij elkaar creëer je alsnog een mooie groene straat voor de insecten en vogels. Tips voor een groen balkon vind je op de website van IVN Natuureducatie.
Adopteer een boomspiegel
Als je ook geen balkon hebt, maar wel een huis met gevel aan de stoep of een mooie boom in de straat dan kun je zelfs ook nog mee doen met het vergroenen van de straat. Je kunt namelijk een geveltuintje maken, dan haal je een rijtje stoeptegels bij je gevel weg en plant je daar mooie plantjes. Hier in Middelburg zijn er bijvoorbeeld in de binnenstad heel veel geveltuintjes met stokrozen te vinden. In de zomer ziet dat er prachtig uit! En wat je ook nog kunt doen is een boomspiegel adopteren. Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Je kunt hiervoor een aanvraag doen bij je gemeente. Op de website van Guerilla Gardeners kun je meer lezen over hoe je dit precies kunt doen.
Tot slot
Tot slot wil ik je nog een keer wijzen op de Voer de Bij bij actie van the Pollinators. Vanaf aanstaande maandag 10 april kun je namelijk gratis bloemzaad ophalen bij diverse punten in heel Nederland en Vlaanderen. Deze kun je bijvoorbeeld zaaien in je geadopteerde boomspiegel, in je tuin of balkon of op andere plaatsen in je buurt. Je kunt hier vinden waar je gratis zaad kunt ophalen en hier kun je mijn artikel lezen over de actie van The Pollinators. Let’s pollinate the planet 🙂
Wil je meer lezen over het vergroenen van je tuin? Lees dan ook dit artikel van Maartje.