Uitgelichte afbeelding

Zero waste receptje: pesto van wortelbladeren

Deze pesto van wortelbladeren is geïnspireerd op het oorspronkelijke Italiaanse recept. Pesto is een heerlijke saus die zijn oorsprong vindt in Genua, Italië, en ontstond rond de 16e eeuw. Traditioneel wordt pesto gemaakt met geplette knoflook, basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas en olijfolie. Dit vegan en zero waste recept geeft er een heerlijke twist aan door voedingsgist te gebruiken in plaats van kaas. De toevoeging van basilicum en spinazie brengt de aardse smaken van de wortelbladeren in balans, terwijl pijnboompitten zorgen voor een rijke smaak, citroensap voor een frisse tint, knoflook voor wat pit en zeezout voor een volledige smaakbeleving. Deze levendige groene pesto zit boordevol voedingsstoffen en kan gebruikt worden om je favoriete gerechten naar een hoger niveau te tillen.

Hieronder vind je de ingrediënten samen met de hoeveelheden, maar houd er rekening mee dat ik zelden de ingrediënten afmeet wanneer ik mijn pesto maak. Ik ga liever op gevoel en pas de smaak aan terwijl ik bezig ben. Het is belangrijk om tijdens het koken je creativiteit de vrije loop te laten en te experimenteren met de hoeveelheden, dit komt de smaak van de pesto ten goede.

Ingrediënten

  • 100 g worteltoppen
  • 50 g – 70 g spinazieblaadjes
  • 20 g basilicumblaadjes
  • 30 ml – 45 ml olijfolie
  • 25 g pijnboompitten (of walnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten)
  • 30 ml vers citroensap
  • 10 g knoflookteentjes (1 of 2)
  • Zout naar smaak
  • 9 g – 12 g voedingsgist
  • Optioneel: water (om de consistentie aan te passen of olie te vervangen)

Bereidingswijze van de wortelbladeren pesto

  1. Bereid je ingrediënten voor: Verzamel alle benodigde ingrediënten. Was de groenten grondig.*
  2. Mix in een keukenmachine of blender: de wortelbladeren, spinazieblaadjes, basilicumblaadjes, noten, knoflookteentjes, een scheutje vers citroensap en een snufje zout.
  3. Begin met de ‘pulse’ knop op de blender als je die hebt om de noten te breken en de ingrediënten te verwerken. Mix vervolgens tot de pesto een gladde, maar licht korrelige textuur heeft.
  4. Voeg indien nodig geleidelijk een beetje olie (of water) toe tijdens het mixen om de gewenste consistentie te bereiken. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg wanneer nodig meer toe.
  5. Gebruik een spatel of lepel om de pesto over te gieten naar een luchtdichte container of pot. Bewaar het tot maximaal 7 dagen in de koelkast. Je kunt de pesto ook invriezen in een ijsblokjes vorm zodat je het langer kunt bewaren en ook in kleine hoeveelheden kunt ontdooien. Zodra de pesto bevroren is, kun je de blokjes overbrengen naar een diepvrieszak en gebruiken wanneer je ze nodig hebt!

*Ik koop mijn groenten meestal op de markt, vooral de wortels met de worteltoppen voor dit recept. Was je groenten in koud water met een theelepel natriumcarbonaat (baking soda) – laat ze 10 minuten weken in een kom en spoel ze daarna grondig af voordat je ze gebruikt.

>> Meer zero waste koken, lees hoe je van knoflook en uienschillen een heerlijke smaak verrijker kunt maken!

Tips en variaties van de wortelbladeren pesto

  • Groene variaties: Voel je vrij om te experimenteren met verschillende groenten, zoals rucola, boerenkool of peterselie, in plaats van of in combinatie met spinazie.
  • Vervangers voor noten: Hoewel pijnboompitten vaak gebruikt worden, kun je ze vervangen door walnoten, amandelen, cashewnoten of andere noten naar keuze om de smaak naar jouw voorkeur aan te passen.
  • Citrus twist: Probeer in plaats van citroensap het sap van sinaasappels of limoenen toe te voegen voor een citrusachtige twist.
  • Pittige kick: Voeg een snufje rode pepervlokken toe voor wat extra pit in de pesto.
  • Correcte opslag: Bewaar de pesto in een schone, gesteriliseerde pot met een goed sluitend deksel om oxidatie en verkleuring te voorkomen.
  • Invriestips: Vries de pesto in in een ijsblokjesvorm en bewaar de bevroren blokjes in een diepvrieszak voor gemakkelijk gebruik. Laat de gewenste hoeveelheid pesto een nacht ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Vergeet de voedingsgist niet – het is de perfecte vervanger voor Parmezaanse kaas in dit recept. Het geeft de veganistische pesto die heerlijke kaasachtige smaak en is ook rijk aan B-vitamines en alle negen essentiële aminozuren. Yum!

Geniet van je zelfgemaakte wortelbladeren pesto!

Als je dit recept maakt, vermeld/tag ons dan op Instagram met de gebruikersnamen @happytimes.magazine en @oanapuiu.

Winkelwagen
Scroll naar boven