Uitgelichte afbeelding
@YoungYarn

YoungYarn: duurzame kinderkleding

Ongeveer 2 maanden geleden vond de lancering van het kinderkledingmerk YoungYarn plaats. YoungYarn is een duurzaam kledingmerk en biedt een online platform met duurzame kinderkleding voor kinderen tot vier jaar. Ideaal dus voor ouders die een meer duurzame levensstijl nastreven. Daarnaast willen ze de ouders inspireren om circulair te denken. Hun boodschap is: ā€˜koop kinderkleding van duurzame materialen, repareer ze als ze stuk gaan, leen ze uit als ze niet worden gedragen en geef ze door als kinderen ze ontgroeien.ā€™ Hier proberen ze dan ook laagdrempelige opties voor te bieden.

Bewuste levensstijl inspireren

Een duurzaam kledingmerk als YoungYarn is nodig om mensen te inspireren om mee te bouwen aan een circulaire economie. Een bewuste levensstijl wordt door een mode-initiatief als YoungYarn laagdrempeliger en maakt het voor ouders gemakkelijker om hun duurzame steentje bij te dragen. De focus ligt hierbij ook echt op circulariteit. Ze willen met het merk de kringloop van kinderkleding sluiten. In plaats van het gebruikelijke modesysteem te volgen waarbij kleding veelal wordt weggegooid zodra kinderen ze zijn ontgroeid, gaan ze voor een duurzame aanpak. Dit doen ze door duurzaam ontwerp, het doorgeven van kleding en het recyclen van kleding. Ofwel, de levensduur van kleding wordt voorbij die van Ć©Ć©n kind verlengd.

Stijlvol aanbod in een duurzaam jasje

YoungYarn maakt zachte katoenen kleding voor pasgeborenen en kinderen tot vier jaar. De stijl ligt in lijn met de stijl van vandaag de dag, maar het grote verschil is dat het principieel duurzaam is geproduceerd. Fabrikanten zijn gescreend op duurzaamheid, waarbij wordt gelet op watergebruik, energiegebruik, het niet gebruiken van schadelijke chemicaliĆ«n en het wel gebruiken van milieuvriendelijke materialen. Dit is terug te zien in de eerlijke prijzen. Verder kiezen ze voor transparantie door precies te delen in welke fabriek een bepaald kledingstuk gemaakt is.Ā  Alle kledingstukken zijn gemaakt van 100% katoen, waardoor recycling ook gemakkelijk wordt gemaakt. Voor de kledingstukken gebruiken ze alleen GOTS* gecertificeerd katoen. In een eerder persbericht kwam ook terug dat ze weten dat ze verre van perfect zijn als duurzaam bedrijf, maar dat ze ambitieus en toegewijd zijn om serieuze impact maken.

*GOTS staat voor Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit betekent in het kort dat bij alle productiestadia van een katoenen product zoals kinderkleding wordt voldaan aan duurzaamheidscriteria rondom mens en milieu.

Foto van YoungYarn website

Give back programma

Een ander initiatief dat YounYarn wil implementeren als duurzaam kledingmerk is het aanbod van het give back programma. Bij YoungYarn kan kleding altijd terugbrengen voor een tegoedwaarde van 20 procent van de originele prijs. Deze actie zetten ze in om verspilling te minimaliseren. Waar dit soort kledingstukken meestal in de vuilnis belanden, probeert YoungYarn ervoor te zorgen dat kleding nog een tweede doel dient. Er wordt bij teruggebrachte items altijd geƫvalueerd of het kan worden doorverkocht, verhuurd kan worden, geupcycled kan worden of in de laatste plaats gerecycled kan worden. Al deze opties worden ook aangeboden via hetzelfde platform.

Kleding lenen

Hiervoor noemde ik al kort dat je kleding kan huren. YoungYarn biedt deze service aan waarbij ouders kleding kunnen lenen voor minimaal een maand. Dit kan een passende oplossing zijn voor kinderen die hun kleding snel ontgroeien. Er zijn ook vooraf samengestelde bundels van vier tot tien items als je geen zin hebt om te mixen en matchen. Alle kleding wordt vooraf zorgvuldig gecontroleerd, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd.

Ik weet dat bovenstaande klinkt als een reclameverhaal, maar het is oprecht een gaaf initiatief wat verspreid mag worden onder (jonge) ouders. Hoe gaaf is het om op het verhaal en duurzaamheid van kleding te letten? Dus neem vooral een keer een kijkje op hun website!

Note:   dit artikel is in samenwerking geschreven met Anna Roos van Wijngaarden

Meer lezen over duurzame kleding?
– 30 keer dragen
– Kapotte Jeans een nieuw leven geven

Winkelwagen
Scroll naar boven