Uitgelichte afbeelding

Zaaien in het najaar zorgt voor een bloeiend voorjaar!

“Een blog over bloemen? Het is OKTOBER Maartje! Gaat het wel helemaal lekker?” Dit was mijn eerste reactie toen ik een mailtje kreeg van de bijenstichting. Maar ja, toen ging ik mij erin verdiepen en zoals je al raadt: nope, niet gek. Juist heel goed! Een ondergeschoven kindje, een ‘unpopulair opinion’. Juist hiervoor moet media-aandacht komen vond ik, dus daarom deze blog: Zaaien in het najaar zorgt voor een bloeiend voorjaar!

Waarom moet je zaaien in het najaar?

De vochtige omstandigheden van de herfst zorgen voor een goede kieming van zaden. Daarnaast hebben zaden een koude periode (de winter) nodig om te gaan kiemen. Met andere woorden, het is NU tijd om te gaan zaaien voor een bloeiend voorjaar, zodat de wilde bijen en hommels komend jaar voldoende én het juiste voedsel krijgen. Korter en krachtiger dan dit kan ik het niet verwoorden ;-).

“Het gaat in Nederland niet goed met de wilde bijen en hommels: van de 359 soorten wilde bijen is 55% bijna of helemaal uitgestorven. Dit heeft grote gevolgen voor de bijenstand, de biodiversiteit en de lokale voedselproductie in Nederland!”

Bijenstichting

Hoe zaai je in het najaar?

Bestel een pakje met een bij-vriendelijke bloemenmix en zorg dat het terrein vlak en onkruidvrij is. Zaai het bloemenmengel over de plek heen, mag best ruim worden opgezet. Advies is ongeveer 10g zaadjes voor 5 vierkante meter grond. Druk na het zaaien de grond nog even goed aan zodat de zaden contact maken met de aarde.

En wachten maar!

Dingen die jij kunt doen de bijen te helpen

Vanuit de bijenstichting zijn er een aantal dingen bedacht die jij kunt doen om de bijenpopulatie in Nederland te helpen.

  1. Gebruik bij-vriendelijke bestrijdingsmiddelen in de tuin (of helemaal niet)
  2. Plant of zaai planten die voor bijen een belangrijke voedselbron zijn (zaai pakketje)
  3. Bouw een bijenhotel
  4. Doe mee aan een van de educatieve activiteiten georganiseerd door de bijenstichting
  5. Wordt donateur of vrijwilliger bij de bijenstichting

“Een belangrijke manier waarop je wilde bijen kunt ondersteunen, is door biologisch gekweekte zaden, bloembollen en planten te gebruiken die passen binnen het bijendieet.”

Bijenstichting

Bronnen

Winkelwagen
Scroll naar boven