Uitgelichte afbeelding

Zelfgemaakte Pindakaas (Zero Waste)

Dit is een recept voor zelfgemaakte pindakaas met slechts twee ingrediënten. Geen palmolie of andere zaadoliën, geen toevoegingen of verborgen ingrediënten. Alleen pinda’s en een snufje zout. Ja, je hebt het goed gehoord! Het is eenvoudig, snel en ook nog eens zero waste.

Elke week ga ik naar de markt om alle verse ingrediënten te kopen die ik nodig heb voor de komende week. Ik loop altijd langs de notenwinkel en koop rauwe pinda’s in bulk, in mijn eigen tas. Op deze manier verminder ik extra verpakking in mijn afval   en tegelijkertijd geniet ik van de voldoening om dit heerlijke, romige zelfgemaakte pindakaas recept helemaal zelf te maken.

Ingrediënten:

 • 300 gr rauwe pinda’s (in bulk gekocht)                    
 • Een snufje zout (optioneel)

Aparatuur:

 • Bakplaat
 • Keukenmachine/blender
 • Luchtdichte glazen pot

Instructies:

 1. Roosteren van de Pinda’s:
  Verwarm je oven voor op 200°C. Verspreid de rauwe pinda’s in een enkele laag op een bakplaat. Rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 8 minuten. Houd ze goed in de gaten om verbranding te voorkomen, vooral aan de randen. Je streeft naar een licht gouden kleur en een heerlijk notenaroma.
 2. Afkoelen:
  Laat de geroosterde pinda’s twee minuten afkoelen op de bakplaat. Op deze manier zal de motor van je keukenmachine niet oververhit raken.
 3. Mixen:
  Doe de iets afgekoelde geroosterde pinda’s in de keukenmachine. Voeg het snufje zout toe – dit is om de nootachtige smaak naar voren te brengen. Begin met het verwerken van de pinda’s op lage snelheid. In eerste instantie zul je merken dat de pinda’s in kleinere stukjes uiteenvallen.
  a. Eerste Fase:
  Na een paar minuten zullen de pinda’s veranderen in een grove, kruimelige textuur. Schraap de zijkanten van de kom van de keukenmachine en toe gebruik een spatel om gelijkmatig te mixen. Sla deze stap niet over! Het is belangrijk om af en toe te stoppen, zodat de motor van de keukenmachine niet oververhit raakt.
  b. Tweede Fase:
  Terwijl je blijft mixen, zul je merken dat de pinda’s samenklonteren tot een dikkere pasta. Ga door met mixen en stop af en toe om de zijkanten schoon te schrapen. De natuurlijke oliën in de pinda’s zullen vrijkomen en de mix verder afbreken.
 4. Romige Consistentie:
  Na ongeveer 5 minuten mixen, afhankelijk van de gewenste consistentie, zal de pindamix romig en glad worden. Proef op dit punt de pindakaas en voeg zout toe indien nodig.

Geniet:

Smeer je zelfgemaakte zero waste pindakaas op volkoren brood, meng het door smoothies, voeg het toe aan pannenkoeken of druppel het over havermout. Mijn persoonlijke favoriet: serveer het op een sneetje brood met je favoriete jam – het is de perfecte rijke, pittige, zoete, zoute traktatie. Wees creatief en experimenteer met deze veelzijdige en heerlijke, romige traktatie!

Als je zelfgemaakte pindakaas zich scheidt – de olie komt bovenop – hoef je alleen maar die olie erdoorheen te roeren. Het ontbreken van kunstmatige stabilisatoren zorgt ervoor dat de vaste stoffen en olie zich scheiden; dit betekent niet dat de zelfgemaakte pindakaas “bedorven” is. Wanneer notenboters bederven, kun je het ruiken – ze krijgen een ranzige geur.

Je eigen pindakaas maken van bulk rauwe pinda’s is niet alleen een zero waste prestatie, maar ook een fijne ervaring. Door dit soort kleine stappen te zetten, kunnen we onze ecologische voetafdruk verminderen en genieten van gezonde, zelfgemaakte lekkernijen. Dus, rol je mouwen op, zet de oven aan en laten we die pinda’s omtoveren tot een pot heerlijke, zero waste pindakaas waar je trots op kunt zijn!

Als je dit recept maakt, tag ons dan op Instagram met de gebruikersnamen @happytimesmagazine en @oanapuiu.

Winkelwagen
Scroll naar boven