Uitgelichte afbeelding

5x Zero waste boeken

Deze maand staat zero waste in de spotlight. Leven zonder afval vind ik persoonlijk een lastig onderwerp om actief rekening mee te houden. Gelukkig zijn er veel slimme en inspirerende mensen die al veel tips hebben gebundeld tot boeken en me inspireren met feitjes en verhalen. Daarom in deze blog een 5 zero waste boeken om je te laten inspireren!

Het zero waste project – een leuker leven met minder plastic

Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit denk ik echt een zero waste boek voor jou om in je boekenkast te hebben. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven; ofwel een maand lang zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. Ze delen in het boek hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen over hun successen en ook over hun mislukkingen. Echt een aanrader.

Lees hier meer over Nicky en Jessie Kroon en hun projecten.

Leven zonder afval – een handleiding voor een minimal waste lifestyle

Dit boek is geschreven door Emily-Jane Townsley. Haar motto: als ik het kan, kan jij het ook! Kort samengevat is het boek positief, laagdrempelig en enthousiasmerend. Dit boek was één van de eerste boeken in Nederland op dit gebied en blijft tot op de dag van vandaag actueel. Een ideaal boek over zero waste voor als je er voor het eerste mee begint. Ik ervaar het in ieder geval als een inspirerend en laagdrempelig zero waste boek.

Zero waste home – the ultimate guide to simplifying your life by reducing your waste

Dit boek lijkt bijna een soort dagboek waarin Bea Johnson ons meeneemt in haar leven zonder afval. Ze heeft het voor elkaar gekregen om haar vrienden en familie te inspireren om hun afval te beperken tot slechts een halve liter per jaar! Het gaat volgens haar allemaal om de 5 hoofdprincipes – ‘refuse’, ‘reduce’, ‘reuse’, ‘recycle’ en ‘rot’. Ze laat op inspirerende wijze zien hoe je een groen leven kan inrichten en geeft een praktische, stapsgewijze handleiding om je ecologische voetafdruk te verkleinen en je leven te verbeteren. Een zero waste boek van een echte expert om het maar zo te zeggen ;).

Doing Good Better – effective altruism and a radical new way to make a difference

Een boek niet slechts gericht op zero waste, maar wel een boek dat dat ook aanstipt. De meesten van ons willen namelijk een verschil maken. We doneren aan goede doelen, kopen Fairtrade koffie of proberen onze CO2 uitstoot te verminderen. Echter weten we zelden of we echt helpen. De auteur confronteert dit probleem en laat zien hoe je door eenvoudige acties duizenden levens kunt verbeteren. Inclusief die van jezelf.

De kracht van het teruggeven – de gids voor een duurzame, fitte en gezonde levensstijl

Ik kan deze blog niet afsluiten zonder ook nog een keer het mooie boek van Maartje te promoten. Wederom niet een boek dat enkel gericht op zero waste, maar wel een boek dat je inspireert en motiveert om actie te ondernemen. En het onderwerp zero waste komt er ook zeker uitgebreid in voor! Dus als je hem nog niet hebt gekocht, zou ik het alsnog zeker doen. Klik dan hier.

Ik hoop dat je weer geïnspireerd bent om je te verdiepen in Zero Waste. Het fijne is, zoals ik ook al in de inleiding noemde, dat we het niet allemaal zelf tot de bodem hoeven uit te zoeken. Er zijn veel slimme mensen die ons een handje kunnen helpen. Het enige wat wij hoeven doen, is de kennis ook daadwerkelijk tot ons nemen. Welk boek ga jij als eerste lezen?

Liefs,
Roos

Scroll naar boven