Deze maand staat helemaal in het teken van Zero Waste bij Happy Times Magazine. Zo schreef Margje zero waste tips voor beginners en beschreef Franziska de 5 R’s binnen een zero waste lifestyle en hoe je makkelijk zwerfafval kunt opruimen. Nu was het mijn beurt en wil ik graag iets delen over zero waste in de badkamer! Voor mij was dit zo’n eye-opener. Er zijn zoveel afval-producerende producten te vinden in dat kleine kamertje in huis, dat moet beter kunnen! Ik ben er nog niet, maar de afgelopen jaren heb ik al zoveel dingen wél weten te vervangen voor een zero-waste en duurzaam alternatief. Daarom wil ik in deze blog graag mijn 5 makkelijkste zero waste swaps met je delen! Lees je mee?
Zero waste in de badkamer met shampoo bars
Als je mij al iets langer volgt weet je dat ik fan ben van shampoo bars. Ze voeden het haar, ze hebben geen afval en ze gaan mega lang mee. Alle reden voor mij om er altijd een in huis te hebben! Alle voordelen van een shampoo bar beschrijf ik in deze blog. Ook vroeg ik lezers van Happy Times Magazine (HTM) om hun mening te delen over het gebruiken van shampoo bars, daar kwamen zulke leuke antwoorden uit! Er worden favoriete merken en ervaringen gedeeld!
“Daarnaast werkte ik als zwemdocent waarbij mijn haren flink wat te voortduren hadden. Toen ik een keer bij mijn zus zat te klagen over dat mijn haar altijd maar pluist, adviseerde zij om een shampoobar te proberen ipv shampoo, conditioner en haarmaskers. Deze kreeg ik dan ook gelijk in mijn handen gedrukt. lavendel, beter kan je niet beginnen! #loveit Al snel merkte ik verschil in mijn haar: mijn slag kwam meer tot leven, de pluis verdween en ik kon langer tussen de wasbeurten laten. Zelfs zonder conditioner kon ik mijn haren makkelijk door borstelen en straalde mijn haar mooier.” – Shampoobar ervaring van Ashley
Lees alle ervaringen van HTM-lezers hier!
Zero waste tandenpoetsen met tabletten van Smyle
Al een jaar geleden probeerde ik voor het eerst een tandpasta tablet uit. Geen afval, geen troep. Ik vond het idee geweldig! Maar toen was het alsof je karton in je mond stopte. Haha! Tegenwoordig is dat anders. Ook deze bedrijfstak heeft zich ontwikkelt en, man wat een verschil!. Ik was echt heel skeptisch moet ik eerlijk zeggen. Schuimt het wel? Is het wel genoeg? Worden je tanden er wel echt schoon van?
Ja. Ja. Ja! Op de website van Smyle vind je alle specificaties met betrekking tot het product, mocht je daar interesse in hebben. Serieus wel interessant om te lezen als je een keertje tijd over hebt ;-). Maar voor nu moet je vooral weten: tandpasta tabletten zijn een goed alternatief voor tandpasta tubes! Biljoenen tubes belanden jaarlijks op de afvalberg en in onze oceanen.
Doordat het een product is wat je in je mond doet is de verpakking extra beschermt en mag het bijna nooit van gerecycled materiaal worden gemaakt en dat maakt dat het ontzettend veel afval met zich meebrengt. De tabletten van Smyle zitten in een papieren zakje en je kan een reisdoosje of een glazen potje bestellen (je kan ook een jampotje afwassen en daar je Smyle tabletten in bewaren!).
Wil je Smyle proberen? Gebruik dan de code: Maartje30 voor 30% korting!
Plasticvrij scheren met een savety razor
Plastic scheermesjes zijn een doorn in het oog. En mega waste-full. Het is letterlijk ontworpen om weggegooid te worden, zonde! Er zijn zoveel echt goede alternatieven beschikbaar! Savety Razors zijn al heel oud, maar door de wegwerp cultuur zijn we ze vergeten. Tijd om nieuw leven in dit geweldige product te blazen! Ik deelde laatst een reel over ‘plastic vrij scheren’ – bekijk hem hieronder!
Zero waste in de badkamer met herbruikbare wattenschijfjes
Een van de eerste stappen die ik zette om mijn badkamer afval-vrij te maken is het gebruiken van herbruikbare wattenschijfjes. Waarom het zo belangrijk is om herbruikbare wattenschijfjes te gebruiken legt ondernemer en schoonheidsspecialist Melissa uit tijdens dit interview: “Door mijn ervaring als schoonheidsspecialist en als docent was ik op de hoogte van de hoeveelheid afval in dit vak. Met name de wattenschijfjes worden met bakken weggegooid. Hier zag ik een kans: dat is wat ik gemakkelijk kan doen, daar is een makkelijke duurzame optie voor! Meteen vond ik het wel heel belangrijk dat wat ik ging maken geschikt moest zijn voor schoonheidsspecialisten. Als ik echt impact wil maken, moeten zij om!”
Ben je een beetje creatief? In mijn werkboek De Kracht van Teruggeven staat een Do-It-Yourself opdracht waarin je zelf wattenschijfjes gaat maken van oude handdoeken of een oude badjas!
Zero waste wassen met een body bar
Naast een shampoo bar kan je natuurlijk elk willekeurig product in de badkamer vervangen door een bar. Een body bar is laagdrempelig en makkelijk in gebruik. Leg hem wel net op een andere plek zodat je hem niet door de war haalt met je shampoo bar (ik spreek uit ervaring, haha!). Een body bar is een bar waarmee je je lichaam kunt wassen, het makkelijkste is om dat onder de douche te doen. Je kan de bar tussen je handen wrijven om op die manier zeep ‘los te krijgen’ of je wrijft met de bar direct over je lichaam. Er zijn wel duizenden verschillende soorten en maten, je kan op internet vanalles vinden, maar voor persoonlijk advies kan je ook naar een fysieke winkel. Ze hebben de body bars bij een etos of HEMA, maar je kan ook naar een natuur- of biowinkel gaan.
Hoe zorg jij voor zero waste in de badkamer? Laat het ons weten in de reacties!
Disclaimer: dit artikel is gesponsord door Smyle Tandpasta tabletten. Dit veranderd echter niks aan mijn mening en alles wat ik heb geschreven is mijn eigen taal en sta ik 100% achter.